Artist: Pexels

Δεν είναι ένα κατοικίδιο ζώο, είναι η οικογένειά μου

Συχνά λέω πως οι άνθρωποι ότι που δεν είχαν ποτέ ένα κατοικίδιο ζώο δεν ξέρουν ποια είναι η πιο καθαρή και ανιδιοτελής αγάπη.

 

Μια αγάπη που προσφέρεται απλόχερα, αθόρυβα και ειρηνικά μέσα από μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν την ζωή σας πιο γαλήνια, πιο ευτυχισμένη και πιο αληθινή.

Όπως καταλαβαίνουμε με τον όρο κατοικίδιο ζώο εννοούμε το ζώο που εξημερώθηκε και ζει μαζί με τους ανθρώπους. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτός ο ορισμός θα μπορούσε να πάει και λίγο παρακάτω. Και αυτό το παρακάτω είναι: όχι μόνο ζει αλλά είναι ένα ουσιαστικό μέρος της οικογένειας.

Για πολλούς ανθρώπους η ιδέα αυτή είναι δύσκολο να γίνει κατανοητή, ειδικά αν αυτοί οι άνθρωποι με τη λέξη οικογένεια εννοούν την ένωση μέσω του αίματος που οδηγεί σε έναν ορισμένο τύπο σχέσης και συγγένειας. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η λέξη περιέχει πολλές προσεγγίσεις.

Αρκετές φορές, το αίμα δεν είναι αρκετό για να «δημιουργηθεί μια οικογένεια», επειδή οι συνδέσεις στη βάση της αμοιβαιότητας είναι στην ουσία δημιούργημα δύο ή και περισσότερων ατόμων που προσεγγίζουν μια καθημερινότητα μαζί με αυθεντική διάθεση συνεργασίας και αμοιβαιότητας άσχετα με το αν υπάρχει σχέση εξ αίματος.

Ένα ζώο που ζει κοντά μας γεμίζει την ζωή μας με πάρα πολλά θετικά συναισθήματα. Είναι μια ψυχή που εμπνέει καλοσύνη και αγάπη σε όποιον είναι πρόθυμος να την δεχθεί. Και όταν μια γλυκιά ψυχούλα σου προσφέρει τόση αγάπη, μπορείς εύκολα να προσπεράσεις την τρύπα στον καναπέ ή ένα σπασμένο βάζο. Κάποιος μπορεί να γελάσει αν του πω ότι κάθε πρωί ξυπνάω δίπλα στη γάτα μου ή στον σκύλο μου και αυτό με κάνει να χαμογελάω και με γεμίζει ευτυχία.

Πολλοί από εσάς έχετε ήδη βιώσει τέτοια συναισθήματα. Έχετε νιώσει τι σημαίνει να έχει δεθεί μαζί σου ένα ζώο. Στους υπόλοιπους θα προσπαθήσω να το εξηγήσω αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψουν τόσο βαθιά συναισθήματα.

Όταν ένα ζώο μπαίνει στην ζωή του ανθρώπου είναι συνήθως δειλό, φοβισμένο κι έκπληκτο. Οι άνθρωποι είναι άστατοι, έχουμε στιγμές γεμάτες οργή και στιγμές γεμάτες χαρά, άλλες φορές αυτό που σήμερα αντιπαθούμε μετά από λίγο καιρό μπορεί να το αγαπάμε.

Αντ’ αυτού τα ζώα έχουν λιγότερες ψυχολογικές μεταπτώσεις και είναι πάντοτε εκεί συμπαραστάτες και σύντροφοι σε ότι και αν μας συμβαίνει. Αποκτώντας ένα κατοικίδιο μαθαίνουμε πολλά πράγματα και βλέπουμε τον κόσμο με μια διαφορετική θεώρηση. Μέσα στα καθαρά, παιχνιδιάρικα και ειλικρινή μάτια τους, θα διαβάσετε πολλά περισσότερα πράγματα από ότι νομίζετε. Ας δούμε μερικά από αυτά:

–    Με την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου του. Κάθε στιγμή σχεδόν θα είναι εκεί για να σε υποδεχθεί με χαρά και να σου δείξει το πόσο πολύ σε αγαπάει. Νιώθεις μέσα σε λίγες μέρες πως η αγάπη και η χαρά κατακλύζουν την ζωή σου.

–    Το ζώο ενσωματώνεται γρήγορα στην οικογένεια σαν μέλος και ακολουθεί τις συνήθειες και τη ρουτίνα σας με τον ίδιο σταθερό τρόπο χωρίς τις αντιφάσεις που δημιουργεί ο άνθρωπος.

–    Το ζώο θα γίνει προστάτης όλης της οικογένειας και ειδικά ο σκύλος που είναι στην φύση του να προστατεύει την αγέλη του.

–    Κάθε μέρα θα έχετε έναν φίλο έτοιμο να ακούσει τις σκέψεις και τους συναισθηματισμούς σας. Ένα φίλο έμπιστο και ικανό να διαχειριστεί την συναισθηματική σας έκφραση.

–    Το ζώο θα είναι εκεί πάντα. Τίποτα δεν θα συμβεί αν μια μέρα ξυπνήσετε με κακή διάθεση ή αν σήμερα η μέρα τελείωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και έχετε αποτύχει σε όλους τους στόχους σας. Για το ζώο δεν έχει καμιά σημασία. Για τα ζώα μας, είμαστε πάντα τέλειοι. Δεν έχουν σημασία τα λάθη μας, η απροσεξία μας, η εμφάνισή μας και ακόμη λιγότερο, το παρελθόν μας. Ζουν μόνο την παρούσα στιγμή και δείχνουν πάντα της αγάπη τους με το σωστό τρόπο.

–    Τα ζώα δεν είναι απαιτητικά, ποτέ δεν κρίνουν και έχουν τη διακριτική ικανότητα να μπορούν να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό σας.

Το κατοικίδιο είναι οικογένεια για λόγους που όσο και αν εξηγώ με λόγια αν δεν το ζήσετε δε θα καταλάβετε. Όταν θα γυρνάτε στο σπίτι σας πάντα θα υπάρχει μια αγκαλιά να σας περιμένει. Χαρίστε του τα χάδια και την αγάπη σας και δείτε πως δημιουργείται μια οικογένεια σχεδόν ιδανική.

Χάρισα τα νιάτα μου και την ομορφιά μου στους άνδρες.
Θα χαρίσω τη σοφία και την εμπειρία μου στα ζώα.
Brigitte Bardot

 

Πηγή: tokleidi.com

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close