Artist: Picasso

Αριστοτέλης: ερεύνα πριν πραξεις

Το πρώτο πράγμα, το οποίο πρέπει να εξετάσουμε σε σχέση με την επιστήμη που αναζητούμε, είναι το ποια θέματα πρέπει πρώτα απ’ όλα να συζητήσουμε.

Αυτά είναι αφενός οι διαφορετικές γνώμες που άλλοι υποστήριξαν για τις πρώτες αρχές και αφετέρου ό, τι τυχόν έχει παραβλεφθεί.

Γι΄αυτούς που θέλουν να ξεκαθαρίσουν τις απορίες τους χρήσιμο είναι να θέτουν σωστά τις απορίες, καθότι η μετέπειτα απρόσκοπη πορεία της σκέψης εξαρτάται από τη λύση των προηγούμενων αποριών.
Η απορία της σκέψης δείχνει ακριβώς ότι υπάρχει ένας ΄΄κόμπος΄΄ στο αντικείμενο της έρευνας.

Εφόσον η σκέψη μας δυσκολεύεται να προχωρήσει, βρίσκεται σε παρόμοια θέση με τους δεμένους, διότι και στις δυο περιπτώσεις είναι αδύνατον να προχωρήσει κανείς μπροστά. Γι΄αυτό πρέπει κάποιος να έχει εξετάσει από πριν όλες τις δυσκολίες, τόσο για τους λόγους που αναφέραμε, αλλά και γιατί οι άνθρωποι που ερευνούν χωρίς να διατυπώνουν από πριν τις απορίες, μοιάζουν με εκείνους που δεν ξέρουν ποιο δρόμο πρέπει να πάρουν.

Εξ΄άλλου, ο άνθρωπος που δεν διατυπώνει από πριν τις απορίες, δεν ξέρει αν βρήκε κάποια στιγμή αυτό που έψαχνε ή όχι, διότι γι΄αυτόν ο σκοπός και το τέλος δεν είναι φανερός, ενώ για εκείνον, που διατυπώνει από πριν τις απορίες, είναι. Ακόμα, αυτός που έχει ακούσει όλα τα αντίθετα επιχειρήματα, ωσάν να ήσαν αντίδικοι στο δικαστήριο, είναι οπωσδήποτε σε θέση να κρίνει καλύτερα

 

Μετά τα φυσικά – Αριστοτέλης

Πηγή: gerasimos-politis.blogspot.gr

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close