Artist: Daria Petrilli

Robin Sharma: Κάνε πράξη την απαιτητική αγάπη

Το χρυσό νήμα μιας ιδιαίτερα πετυχημένης και ουσιαστικής ζωής είναι η αυτοπειθαρχία.

Η πειθαρχία σου επιτρέπει να κάνεις όλα εκείνα που γνωρίζεις μέσα στην καρδιά σου ότι πρέπει να κάνεις, αλλά δεν νοιώθεις ποτέ τη διάθεση να κάνεις. Χωρίς αυτοπειθαρχία δεν θα κατορθώσεις ποτέ να θέσεις ξεκάθαρους στόχους, να οργανώσεις αποτελεσματικά το χρόνο σου, να συμπεριφερθείς καλά στους άλλους ανθρώπους, να αντέξεις στους δύσκολους καιρούς, να νοιαστείς για την υγεία σου και να κάνεις θετικές σκέψεις.

Αποκαλώ την αρετή της αυτοπειθαρχίας «Απαιτητική Αγάπη», επειδή η αυστηρή συμπεριφορά απέναντι στον εαυτό σου είναι στην πραγματικότητα μια χειρονομία αγάπης. ´Οταν είσαι αυστηρότερος με τον εαυτό σου, αρχίζεις να ζεις τη ζωή σου πιο συνειδητά, με βάση τους δικούς σου όρους, και όχι απλώς αντιδρώντας στη ζωή με τον τρόπο που ένα φύλλο παρασύρεται από το ρεύμα ενός χειμάρρου μια χειμωνιάτικη μέρα.

´Οπως διδάσκω σε ένα από τα σεμινάριά μου, όσο πιο αυστηρός είσαι εσύ με τον εαυτό σου τόσο πιο επιεικής θα είναι μαζί σου η ζωή. Η ποιότητα της ζωής σου καθορίζεται τελικά από την ποιότητα των αποφάσεων και των επιλογών σου σε όλους τους τομείς, από τη σταδιοδρομία που επιλέγεις ως τα βιβλία που διαβάζεις, την ώρα που ξυπνάς το πρωί και τις σκέψεις που κάνεις στη διάρκεια της μέρας σου. ´Οταν ασκείς με συνέπεια και σταθερότητα τη δύναμη της θέλησης κάνοντας τις επιλογές που ξέρεις πως είναι οι σωστές (αντί γι αυτές που είναι οι εύκολες), ανακτάς τον έλεγχο της ζωής σου.

Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν τους στόχους τους και νοιώθουν πλήρεις, δεν περνούν την ώρα τους κάνοντας αυτά που είναι πιο βολικά και εύκολα. Έχουν το σθένος να ακούν αυτό που λέει η καρδιά τους και να ενεργούν με σοφία. Αυτή είναι η συνήθεια που τους οδηγεί στην επιτυχία.

«Ο επιτυχημένος άνθρωπος έχει τη συνήθεια να κάνει αυτά που δεν επιθυμούν να κάνουν οι αποτυχημένοι», παρατήρησε κάποτε ο στοχαστής και δοκιμιογράφος Ε. Μ. Γκρέι. «Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι επιτυχημένοι επιθυμούν να κάνουν αυτά τα πράγματα. Αλλά πειθαρχούν αυτό το συναίσθημα επιστρατεύοντας τη δύναμη της εστίασης στους στόχους τους».

Ο Τόμας Χένρι Χάξλεϊ, Άγγλος βιολόγος και συγγραφέας του δεκάτου ενάτου αιώνα, κατέληξε σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα: «Ισως το πιο πολύτιμο αποτέλεσμα κάθε μορφής εκπαίδευσης είναι η ικανότητα να ωθείς τον εαυτό σου να πράττει αυτό που πρέπει να πράξει, τη στιγμή που πρέπει να το πράξει, είτε σου αρέσει είτε όχι».

Και ο Αριστοτέλης, πολύ νωρίτερα, εξέφρασε αυτή τη σοφή άποψη με τον δικό του τρόπο: «´Ο,τι κι αν μαθαίνουμε να κάνουμε, το μαθαίνουμε μέσα από την πράξη: για παράδειγμα, οι άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν χτίστες μόνο χτίζοντας ή κιθαριστές μόνο παίζοντας τη κιθάρα. Με τον ίδιο τρόπο, μέσα από τις δίκαιες πράξεις καταφέρνουμε να γίνουμε δίκαιοι· μέσα από τις πράξεις με αυτοέλεγχο καταφέρνουμε να γίνουμε πειθαρχημένοι· και μέσα από τις γενναίες πράξεις καταφέρνουμε να γίνουμε γενναίοι».

Από το βιβλίο του Robin Sharma «Ποιός θα κλάψει όταν πεθάνεις;»
Εκδόσεις Διόπτρα.

Πηγή: elenahalivelaki.wordpress.com

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close