Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης (Las Incantadas), το τεκμηριογράφημα

Οι Μαγεμένες της Θεσσαλονίκης (Las Incantadas), το τεκμηριογράφημα

Oι “Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης”, κατά τον 17ο αιώνα, αποτελούσαν ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

Ονομαζόταν “τα Είδωλα” από τους Χριστιανούς, για τους Σεφαραδίτες ήταν οι “Incantadas”, οι Μαγεμένες, ενώ για τους Τούρκους, οι “φιγούρες των Αγγέλων”.

Ένας θρύλος των βυζαντινών χρόνων, ήθελε τις “Μαγεμένες”, να είναι η σύζυγος του Θράκα βασιλιά μαζί με τη συνοδεία της, που έχουν “πετρώσει”, χτυπημένες απο τα μάγια του συζύγου της, καθώς προσπαθούν να επισκεφθούν κρυφά το δωμάτιο του Αλέξανδρου.

Αν και πάνω από 100 χρόνια γινόταν προσπάθεια για την αρπαγή των αγαλμάτων από τους εκάστοτε πρόξενους, τελικά ο Emmanuel Miller το 1864 είναι αυτός που θα καταφέρει να τα αρπάξει και να γίνει ο Έλγιν της Θεσσαλονίκης.Επρόκειτο για μια πραγματική λεηλασία,όμοια με αυτή του Παρθενώνα!

Η τελευταία μαρτυρία θέλει το σπίτι αυτό και ό,τι έχει απομείνει απο τη “Στοά των Ειδώλων” να περνάει στην κατοχή ενός εβραίου που τελικά θα τα πουλήσει λίγο πριν το 1917 σε Άγγλους. Το σπίτι του πλούσιου εμπόρου και οι τελευταίες μνήμες από τις “Μαγεμένες” θα χαθούν.

Ό,τι και αν έχει απομείνει από αυτό, θα έρθει να το καταστρέψει και να το διαγράψει από τον χώρο και τη μνήμη της πόλης η μεγάλη πυρκαγιά του 1917.Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν μόνο οι θρύλοι…

Ταινία μικρού μήκους/τεκμηριογράφημα
Παραγωγή-Δημιουργία:©ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ/visalti­s.net-2013

Διάρκεια:15′
Αφήγηση:Στέλλα Τίρτα
Μουσική:Παντ.Παυλίδης

Διαβάστε εδώ , Las Incantadas, οι Μαγεμένες, τα Ελγίνεια της Θεσσαλονίκης αφού πρώτα δείτε το εξαιρετικό φιλμάκι παρακάτω:

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close