2017: Η χρονιά του πετεινού! Νίκη στο σκοτάδι! από την Αναστασία Γεώργα

2017: Η χρονιά του πετεινού! Νίκη στο σκοτάδι! από την Αναστασία Γεώργα

Σε όποια κοινωνία, κουλτούρα, πολιτισμό ή φιλοσοφικό ρεύμα κι αν κοιτάξουμε ο συμβολισμός του πετεινού είναι θετικός και ευοίωνος.

 

Με αφορμή την κινέζικη αστρολογία που αναφέρεται στο 2017 ως χρονιά του πετεινού, έριξα μια ματιά στο τί συμβολίζει και τα ευρήματα είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεώρησαν ότι ο πετεινός συμβολίζει, στην αιώνια μάχη φως – σκοτάδι, τη νίκη του φωτός. Στην πιο βαθιά νύχτα λίγο πριν χαράξει, ο πετεινός ξεχωρίζει την πρώτη ρωγμή φωτός που σπάει το σκοτάδι και (δια)λαλεί τα καλά νέα.

Για αυτόν τον λόγο τον θεωρούσαν και πνευματικό ζώο επειδή μεταφέρει στους ανθρώπους ένα μήνυμα από τον ουρανό και μας διδάσκει να χρησιμοποιούμε τη φωνή μας για να μεταφέρουμε τα καλά  (φωτεινά) νέα στον  κόσμο.

Η ταοϊστική φιλοσοφία θεωρεί τον πετεινό σύμβολο του χρόνου, με την έννοια της αφύπνισης και της κατάλληλης χρονικής στιγμής (timing), τότε δηλαδή που άνθρωποι, ζωές και καταστάσεις συγχρονίζονται και συναντιούνται,   κι αυτό γιατί κυριολεκτικά είναι ο παγκόσμιος χρονομέτρης (global timekeeper).

Ο πετεινός  συμβολίζει νέα ξεκινήματα και μάλιστα χωρίς φόβο. Ξεκινήματα με μια αίσθηση ερευνητικότητας, ειλικρίνειας, θάρρους και ετοιμότητας, αφού από το λάλημα και πέρα μόνο φως έχουμε να περιμένουμε, μια νέα μέρα ξημερώνει γεμάτη δυνατότητες που μας προσκαλεί να συμμετάσχουμε.

Ο συμβολισμός του είναι πραγματικά αισιόδοξος και αφού είναι λοιπόν η χρονιά του πετεινού εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας να έχουμε μια φωτεινή, νέα χρονιά, να υλοποιήσουμε φέτος στόχους μας και να βιώσουμε όνειρά μας, να αφυπνιστούμε και να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα τη ζωή μας και τον εαυτό μας, χωρίς φόβο, αλλά με δύναμη, θάρρος και με μια χαρά εξερεύνησης. Καλως ήρθες 2017!!!

 

Γράφει η Αναστασία Γεώργα

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close