Artist: Na Inho (@Unsplash)

Επιλογές, αυτές οι διαδρομές, από τη Βασιλική Ρούσκα

Επιλογές, επιπλοκές, παραλλαγές, διαδρομές.

Επιλογή είναι η δυνατότητα που έχει κάποιος να διαλέγει κάτι ή κάποιον, όταν πρόκειται για ανθρώπινες σχέσεις, ως δυνατότητα ή λύση. Οι επιλογές μας είναι αυτές που επηρεάζουν τη ζωή μας, αυτές που την ωθούν να κυλάει, αυτές που την αναδεικνύουν ή όχι.

Οι επιλογές μας φανερώνουν τη στάση μας στη ζωή, τον τρόπο μας να υπάρχουμε όπως εμείς θέλουμε, τον τρόπο μας να διακρίνουμε το ωραίο ή το άσχημο, το εύκολο και το δύσκολο, το υγιές και το ανθυγιεινό, το σταθερό και το ασταθές. Οι επιλογές λειτουργούν λοιπόν ως φίλτρα και καθώς γνωρίζουμε, ένα φίλτρο λειτουργεί διενεργώντας μια επεξεργασία διαχωρισμού των άχρηστων ή επιβλαβών για την υγεία ουσιών.

Τι γίνεται όμως όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν την καθαρή αντίληψή μας ώστε να επιλέξουμε σωστά; Και πως ξέρουμε ότι η επιλογή που κάνουμε δεν είναι λάθος;

Λάθος επιλογές όλοι έχουμε κάνει. Ωστόσο οι λάθος επιλογές μάς δίνουν το πλεονέκτημα της εμπειρίας τους με τον καιρό, ώστε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων που μας αφορούν και των καταστάσεων στις οποίες αυτές οδηγούν.

Έρχονται στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που του παρουσιάζονται ευκαιρίες και ο ίδιος δεν ξέρει τι να επιλέξει, τι είναι καλύτερο γι’ αυτόν, κι αυτό διότι καμία επιλογή δεν την έχει ξαναδοκιμάσει και συνεπώς δεν έχει την εμπειρία της. Μοιάζει τότε ο άνθρωπος να βαδίζει στα τυφλά, χωρίς καμιά πυξίδα.

Όταν βαδίζεις σε ένα δρόμο άγνωστο στην αρχή μπορεί να νιώθεις κάποια ανασφάλεια αφού κάνεις μια βόλτα «αναγνώρισης» με το καινούργιο. Κι αν ο δρόμος είναι δύσβατος ή κρύβει εκπλήξεις; Είναι αλήθεια πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Ο μόνος τρόπος είναι να σταθμίζουμε τις σταθερές που έχουμε στην εκάστοτε περίπτωση και περίσταση. Όχι δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση μια επιλογή γιατί η επιλογή φέρει και ευθύνη.

Οι επιλογές μας εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους, όμως το ζητούμενο είναι αν επηρεάζουν και περισσότερα πρόσωπα εκτός από εμάς. Και τι γίνεται τότε; Η ευθύνη μεγαλώνει και κάνει την λήψη απόφασης για την τελική μας επιλογή ακόμη δυσκολότερη. Αυτό που σίγουρα βοηθάει είναι ο χρόνος, όμως αυτός δεν είναι ανεξάντλητος. Με τη σωστή αξιοποίηση του χρόνου ίσως καταλήξουμε σε κάποια πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα.

Παρόλα αυτά η όποια επιλογή καταλήγει και πάλι σε εμάς. Με τη σωστή επεξεργασία και εκμετάλλευση του χρόνου ίσως καταφέρουμε να σταθμίσουμε κάποια γεγονότα ή στοιχεία σχετικά με την επιλογή στην οποία κληθήκαμε να προβούμε. Το βέβαιο είναι ένα: οι συνθήκες ποτέ δεν θα είναι ευνοϊκές. Ας κάνουμε τις επιλογές μας διαδρομές για ό,τι θεωρούμε εμείς οι ίδιοι καλύτερο για εμάς, για ό,τι μας εκφράζει τέλος πάντων ως στάση και θέση ζωής.

Γράφει η Βασιλική Ρούσκα

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close