Artist: Mira Nedyalkova

Μάσκες, από τη Χρύσα Λαμπρινούδη

Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη μόλις διάβασες αυτόν τον τίτλο;

Είμαι σίγουρη πως η σκέψη σου πέταξε σε κάτι που σχετίζεται είτε με την υποκριτική είτε με τα καρναβάλια.

Αυτό που θα διαβάσεις παρακάτω άμεσα δεν έχει να κάνει με κανένα από αυτά αλλά έμμεσα και με τα δυο. Ξέρω πολύ καλά ότι αναρωτιέσαι αλλά θα καταλάβεις παρακάτω. Καθημερινά προσπαθείς να τεντώσεις με κόπο τα χείλη σου για να αποδείξεις στον απέναντι σου πόσο χαρούμενος είσαι. Δεν έχεις καταλάβει κάτι…

Ο μόνος που αξίζει μια τέτοιου είδους απόδειξη είναι ο εαυτός σου. Φόρας τη μάσκα του ευτυχισμένου και προσπαθείς να πείσεις τα μάτια που σε κοιτάζουν ότι είσαι καλά. Κοπιάζεις να το φωνάξεις αλλά δεν βγαίνει φωνή από το κορμί σου. Και ξέρεις τι φταίει; Ότι δεν είσαι αρκετά πειστικός. Κοροϊδεύεις το ίδιο σου το εγώ.

Ξυπνάς το πρωί, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη σου μισείς το ομοίωμα σου μέσα σ αυτόν αλλά παρόλα αυτά μόλις ανοίξει η πόρτα η μάσκα έχει βολευτεί στο πρόσωπο σου και έχει πάρει τη θέση της. Τώρα είσαι έτοιμος να βγεις έξω και να καταπλήξεις τα πλήθη με την πλαστή ευτυχία σου. Η τουλάχιστον έτσι νομίζεις, ελπίζεις ή εύχεσαι.

Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας και δεν χρειάζεται κράχτες για να τη διατυμπανίσουν. Δεν κάνει θόρυβο. Η ευτυχία είναι σιωπηλή αλλά παράλληλα εντυπωσιακή και εκτυφλωτική. Προσπάθησε λοιπόν να επενδύσεις σε ένα πραγματικό χαμόγελο γεμάτο ζωή. Και όταν συμβεί αυτό δεν θα έχεις ανάγκη να δείξεις σε κανέναν πόσο ευτυχισμένος είσαι. Και αυτό επειδή θα έχεις πείσει τον σημαντικότερο κριτή… Εσένα.

Η υποκριτική και οι μάσκες έχουν χώρο στα θεατρικά σανίδια. Όσο και αν προσπαθείς να απαθανατίσεις την ευτυχία σου με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού αυτή θα κρύβεται. Η ευτυχία δεν κρύβεται στα δευτερόλεπτα του κλικ. Δεν χωρά εκεί, νιώθει φυλακισμένη.

Οι πιο όμορφες στιγμές δεν φυλακίζονται σε φωτογραφίες και σε αράδες από ατίθασα γράμματα που προσπαθούν να αποδείξουν πόσο υπεροχή είναι η ζωή σου. Αποδέξου λοιπόν ότι η καθημερινότητα σου είναι υπέροχη όχι μόνο στις χαρούμενες στιγμές της αλλά και στις άσχημες.  Αυτές κρύβουν τη μαγεία. Η δύναμη που θα δείξεις σε αυτές τις άσχημες στιγμές κρύβει μέσα της τη λάμψη των στιγμών ευτυχίας….

 

Γράφει η Χρύσα Λαμπρινούδη

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close