Καλάβρυτα: Χαρακτικό από παράνομο λεύκωμα της κατοχής.

Το ολοκαύτωμα και οι φρίκες του είδους μας, από τη Γεωργία Παυλοπούλου

Είναι δυσβάσταχτη η θλίψη μου για το άτομο μου, για εκείνο το άτομο που ακούει στην λέξη ¨άνθρωπος¨. 

 

Και τι δε διάβασα για εσένα άνθρωπέ μου από μικρό παιδί…

Έμαθα για τους πολέμους σου και για τις επεκτατικές σου διαθέσεις,δόλιος της γελαστής αθάνατης μοίρας σου έγινες.

Με τα αθώα και παιδικά μου μάτιαγνώρισα την απατηλή πεποίθησή σου για την αιωνιότητα και κατάλαβα τις γεμάτες με απληστία πράξεις σου. Με το μικρό και αγνό μυαλό μου έμαθα απέξω και ανακατωτά για τις φρίκες σου και τερατουργήματα σου.

Και κάπου διάβασα ότι έκαιγες σκελετούς… Πρώτα πείνα και μετά στάχτη. Και εκείνη την στιγμή έπαψα να καταλαβαίνω,απότομα μεγάλωσα και αναρωτήθηκα:
«Που το βρήκες τόσο μίσος άνθρωπέ μου; Τόση φωτιά που βρέθηκε για να κάψει σάρκες όμοιες με τις δικές σου; Δε σκέφτηκες μήπως καείς και εσύ; Πόσα λαγούμια άνοιξες να θάψεις τα αποστεωμένα κορμιά; Δε φοβήθηκες μην πέσεις μέσα;»

Καθώς μεγάλωνα, συνέχιζα να μαθαίνω και μέσα από τις γνώσεις μου προσπάθησα να διαφυλάξω εκείνη την αθωότητα και την αγνότητα των παιδικών μου σκέψεων, μα δε κατάλαβα ποτέ πώς χωράνε αυτές οι έννοιες σε ένα πλανήτη που συνυπάρχουν οι φρίκες, οι φωτιές και οι στάχτες. Πώς το όπλο σημαδεύει το μικρό περιστέρι;

Και κάπου εκεί, θυμήθηκα μια μικρή ιστορία, που είχα ακούσει :
«Τόσο καλό και τόσο κακό μέσα στον μικρό μας κόσμο πως να χωρέσει;Και άμα υπερισχύσει κάποιο και αρχίσει και πεινάει; Ορμάει το κτήνος του κακού και πιάνει το καλό του θήραμα. Και ο άνθρωπος πρώτα αμέτοχος και παρατηρητής. Στην συνέχεια  οπαδός και στο τέλος εν δυνάμει κτήνος».

Στο άκουσμα εκείνης της ιστορίας έσφιξα δυνατά εκείνες τις δυο έννοιές, σαν ένα ακριβό φυλαχτό, εκείνο που δεν βρήκαν «κάποιοι άλλοι» να κρατήσουν, πριν από την φωτιά, λίγο πριν από τη στάχτη.Τους τα είχαν πάρει όλα…

 

Για το ολοκαύτωμα και για τις φρίκες του είδους μας, που δεν ευθύνονται μόνο τα έθνη καιοι τερατο-ηγέτες τους, αλλά ένα ολόκληρο είδος:
το ανθρώπινο φυσικά.
(Εκδηλώσεις μνήμης γίνονται σήμερα- εκδηλώσεις λήθης γίνονται κάθε μέρα.)

 

Γράφει η Γεωργία Παυλοπούλου
Σπουδάζω στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και γράφω… πού και πού

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close