Αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι

Αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι

Όλες οι ταινίες του για τα μάτια μας μόνο!..

Στο cafe Bazaar, από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013 και κάθε Τρίτη, στις 20:00, είσοδος ελεύθερη.

Με περισσότερες από δεκαπέντε ταινίες του πολύ σημαντικού Πολωνού σκηνοθέτη, συνεχίζει τις δραστηριότητές της η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris με όλες τις ταινίες μεγάλου μήκους και μια αντιπροσωπευτική ποσότητα από τις ταινίες μικρού μήκους να παρουσιάζονται μπροστά μας, κάνοντάς μας κοινωνούς της αισθητικής και του μηνύματος αυτού του απόλυτου δημιουργού του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού χώρου..

«Για να σας πω την αλήθεια, στην εργασία μου, η αγάπη είναι πάντα σε αντίθεση με τα άλλα στοιχεία. Αυτό δημιουργεί διλλήματα. Μας οδηγεί στο πάθος. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή και δεν μπορούμε να είμαστε μακριά της. Πολύ σπάνια θα βρείτε ένα ευτυχισμένο τέλος στις εργασίες μου», είχε δηλώσει ο σκηνοθέτης. Η έννοια της αγάπης έχει πολλές σημασίες. Μέσα στην ποικιλότητα των εννοιών της βρίσκουμε το μίσος, το φθόνο, την έχθρα και τον πόνο. Η αγάπη, με οποιαδήποτε μορφή, είναι το συνδετικό σημείο όπου συνδέονται τα διαφορετικά στοιχεία της κοινωνίας.

1962 2Ένα άλλο σημείο του έργου του είναι το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης: «Οι άνθρωποι θέλουν πραγματικά την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα; Δεν είναι αυτό ένας τρόπος να εκφραζόμαστε;» Ο Κισλόφσκι αρέσκεται να δοκιμάζει τις ανθρώπινες αξίες, βάζοντάς τες μέσα στο κοινωνικό πεδίο, δοκιμάζοντάς τες στις ανθρώπινες σχέσεις, δοκιμάζοντας, μέσα από αυτές, και τους ίδιους τους ανθρώπους, τελικά την αντοχή της κοινωνικής συνοχής, κάνοντας μια δοκιμή αν μπορεί η κοινωνία να αντέξει αυτές τις ανθρώπινες φυγόκεντρες δυνάμεις, χωρίς να διαλυθεί.

Το κυριότερο είναι ότι δεν ηθικολογεί. Απλά διαπιστώνει. Δείχνει ένα δρόμο, έναν κοινωνικό κανόνα, μέσα σε μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι απαραίτητα εραστές. Η ανάπτυξη του σεναρίου του είναι το αποτέλεσμα μιας προσεχτικής ανάλυσης σε επίπεδο φιλοσοφικό, κοινωνικό, ηθικό και ψυχολογικό, πάνω απ’όλα στο πεδίο της γλώσσας και του κινηματογραφικού λόγου. Έτσι ο λόγος στα έργα του δεν είναι μόνο εθνικός, πολωνικός, αλλά διαρρηγνύει τα σύνορα αυτής της χώρας και κατακτά το παγκόσμιο και το διαχρονικό. «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» δεν έχει χάσει τη φρεσκάδα της, ούτε ο «Δεκάλογος», πολύ περισσότερο ο «Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής», η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους. Οι ταινίες του είναι και μια αφορμή να κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση για θέματα που μας απασχολούν και σήμερα.

Προσπαθήσαμε να ταξινομήσουμε τις ταινίες όχι με μια αυστηρή χρονολογική σειρά παραγωγής, αλλά με μια θεματική που θα μας βοηθήσει να συζητήσουμε για θέματα που μας απασχολούν, να ανοίξουμε την ψυχή μας στον παγκόσμιο αφηγηματικό χώρο και να ξεκινήσει μια κουβέντα που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Πρόγραμμα προβολών:

Τρίτη 19 Νοεμβρίο:
«Η διπλή ζωή της Βερόνικα»

9e5bbdfe

Τρίτη 26 Νοεμβρίου:
«Δεκάλογος 1: αγάπα τον ένα και μοναδικό Θεό»
«Δεκάλογος 3: να σέβεσαι την ημέρα του Κυρίου»


Τρίτη 3 Δεκεμβρίου:
«Δεκάλογος 2: μη συκοφαντήσεις τον πλησίον σου»
«Δεκάλογος 4: τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου»

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου:
«Δεκάλογος 6: μην επιθυμείς τα πλούτη»
«Δεκάλογος 7: ου κλέψεις»

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου:
«Δεκάλογος 9: μην επιθυμήσεις τη γυναίκα του πλησίον σου»
«Δεκάλογος 10: μην επιθυμήσεις τα αγαθά του πλησίον σου»

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014:
«Δεκάλογος 5: ου φονεύσεις»
«Δεκάλογος 8: ου ψευδομαρτυρήσεις»

Τρίτη 14 Ιανουαρίου:
«Ερασιτέχνης κινηματογραφιστής»

Τρίτη 21 Ιανουαρίου:
«Τρία χρώματα, η μπλε ταινία»

Τρίτη 28 Ιανουαρίου:
«Τρία χρώματα, η λευκή ταινία»

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου:
«Τρία χρώματα, η κόκκινη ταινία»

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου:
Ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ του Κριστόφ Κισλόφσκι

Θα ακολουθεί συζήτηση με συντονιστή το Γιάννη Φραγκούλη, κριτικό και θεωρητικό του κινηματογράφου, και με καλεσμένους που θα μας βοηθήσουν να αναγνώσουμε το κινηματογραφικό κείμενο προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Παρεμβάσεις που αφορούν στη σκηνοθεσία και το μοντάζ θα κάνει η Αναστασία Χριστοφορίδου, σκηνοθέτης και μοντέρ.

Εισιτήρια: Η είσοδος θα είναι δωρεάν, με ελάχιστη κατανάλωση ένα ποτό ή ένα καφέ.

cafe Bazaar, Παπαμάρκου 34, ακριβώς πίσω από την πλατεία Άθωνος, τηλ: 2310274567, 6974123481, email: [email protected].

Διαβάστε επίσης

Close