Genius, κριτική ταινίας

Genius, κριτική ταινίας

 

Σκηνοθεσία: Michael Grandage

Ηθοποιοί: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman, Dominic West, Guy Pearce, Laura Linney, Vanessa Kirby, Angela Ashton, Elaine Caulfield, Demetri Goritsas

 

Κριτική: Χριστίνα Ιωαννίδου, Movie Heat

Το συγκλονιστικό δίδυμο Jude Law – Colin Firth παραδίδει μαθήματα υποκριτικής επί της οθόνης, ζωντανεύοντας την ιστορία του ιδιόρρυθμου Αμερικανού συγγραφέα Thomas Wolfe και την ιδιαίτερη σχέση του με τον Max Perkins, τον διάσημο editor που τον ανέδειξε.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20, ο καταξιωμένος επιμελητής εκδόσεων Maxwell Perkins (Colin Firth) συναντά τον εξωστρεφή και ανοικονόμητο νεαρό συγγραφέα Thomas Wolfe (Jude Law). Η περιπετειώδης σχέση τους θα αποβεί καθοριστική για την αμερικανική λογοτεχνία του 20ού αιώνα.”

Σε μια εποχή τιτάνων της λογοτεχνίας στην Αμερική (βλ. F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, κ.ά.), εμφανίζεται ο νεαρός Thomas Wolfe με την ποιητική, ιμπρεσιονιστική πρόζα του και την αυτοβιογραφική γραφή του. Το πρώτο έργο του απορρίπτεται αρχικά από κάθε εκδοτικό οίκο της Νέας Υόρκης ώσπου ένας επιμελητής εκδόσεων του οίκου Scribner’s, ο Maxwell Perkins, αποφασίζει ότι το 1.100 σελίδων χειρόγραφο με τίτλο “O, Lost” (το αργότερα μετονομασμένο “Look Homeward, Angel”) θα αιχμαλωτίσει το αναγνωστικό κοινό με την φρέσκια ματιά του. Κάπως έτσι αρχίζει η ανοδική καριέρα του εξαιρετικά επιτυχημένου από την εποχή του κιόλας συγγραφέα που δημοσίευσε συνολικά 4 μακροσκελή μυθιστορήματα αλλά και η ταινία που θα εξερευνήσει την σχέση του με τον άντρα που αναγνώρισε το ταλέντο του.

Η όμορφη σκηνοθεσία του Michael Grandage μας βυθίζει από την αρχή στην υπέροχη εποχή των roaring twenties και μας παρουσιάζει δυο από τους πιο αξιόλογους ηθοποιούς της γενιάς μας, τους οσκαρικούς Law και Firth, καλυμμένους με τον μανδύα δύο ιδιαίτερα ενδιαφερόντων χαρακτήρων. Το κυρίαρχο focus της ταινίας είναι η σχέση των δυο ανδρών και ο τρόπος που εξελίχθηκε από καθαρά επαγγελματική σε βαθιά προσωπική, με την «ιδιοφυία» του Wolfe να μπαίνει ίσως σε δεύτερο πλάνο. Η παρέλαση εμβληματικών προσώπων της εποχής δεν σταματά εδώ καθώς στην πορεία της ταινίας παίρνουμε μια γεύση της βαριάς παρουσίας του F. Scott Fitzgerald και του Ernest Hemingway χάρη στο υποκριτικό ταλέντο των Guy Pearce και Dominic West αντίστοιχα.

Το σενάριο του John Logan, παρόλο που κατά βάση περιορίζεται γύρω από δύο χαρακτήρες, δε γίνεται ποτέ βαρετό. Αφενός, σε κάθε στιγμή θέλουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η τόσο όμορφη σχέση δυο πολύ διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων και αφετέρου, προσφέρει χαριτωμένα τρικ για να οπτικοποιήσει την συναισθηματική μεταβολή κάποιου χαρακτήρα (π.χ. Γιατί ο Max Perkins δεν βγάζει ποτέ το καπέλο του?). Η σκηνοθεσία προσφέρει το απαραίτητο βάθος στα άπλετα συναισθήματα των ηρώων με τον πιο σαγηνευτικό οπτικά τρόπο και την βοήθεια ενός cast που φαίνεται να ανήκει στη χρυσή εποχή των 20’s. Ο Jude Law λάμπει επί της οθόνης, ερμηνεύοντας την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και τα ξεσπάσματα του αεικίνητου Wolfe με απίστευτη φυσικότητα και άνεση, ενώ ο Colin Firth, σταθερός στην πάντα επιβλητική παρουσία του και το βάθος της έκφρασης που τον χαρακτηρίζει, δίνει το απαραίτητο βάρος στην σχέση Wolfe – Perkins.

Ίσως να θεωρηθεί αρνητικό το γεγονός ότι η ταινία αφοσιώνεται αποκλειστικά στη σχέση 2 ανθρώπων, ότι η συναισθηματική κορύφωσή τους πραγματοποιείται στο τέλος της τρίτης πράξης και ότι οι εξαιρετικές κατά τα άλλα κυρίες της ταινίας Kidman και Linney είναι στο περιθώριο. Παρόλα αυτά όμως, δεν μπορώ να μην χαρακτηρίσω καλή μια ταινία τόσο όμορφη οπτικά. Τόσο άριστα ερμηνευμένη. Τόσο συγκινητική. Μια ταινία που μου σύστησε έναν ακόμα ταλαντούχο άνθρωπο των γραμμάτων και με έκανε να θέλω να επισκεφθώ για μια ακόμη φορά το βιβλιοπωλείο. Υπάρχει μεγαλύτερος έπαινος από αυτόν για μια βιογραφική ταινία?

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3/5

 

Για το Movie Heat,
Χριστίνα Ιωαννίδου

 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και κινηματογραφικά νέα, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο: facebook.com/movieheat

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close