On the road, κριτική ταινίας

On the road, κριτική ταινίας

Σκηνοθεσία: Walter Salles Ηθοποιοί: Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Tom Sturridge, Kirsten Dunst, Amy Adams, Viggo Mortensen, Alice Braga, Steve Buscemi, Terrence Howard

on

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Jack Kerouac, γραμμένο το 1957 και σημείο αναφοράς πλέον στη λεγόμενη Beat Generation και το νόημα της ζωής που όλοι ψάχνουμε αλλά ποτέ κανείς δε βρίσκει (τι κατάρα και αυτή ε!), το “On the Road” νομίζω πως θα βρει θαυμαστές στους λάτρεις του βιβλίου, αλλά για το υπόλοιπο κινηματογραφικό κοινό δεν είμαι τόσο σίγουρος.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ο νεαρός συγγραφέας Sal Paradise (Sam Riley) θα συναντήσει τον Dean Moriarty (Garrett Hedlund), έναν πρώην κατάδικο από το Denver και την ανήλικη σύζυγό του Marylou (Kristen Stewart). Οι τρεις τους θα ξεκινήσουν, παρέα με τους ιδιόρρυθμους φίλους τους, ένα κολασμένο ταξίδι αυτογνωσίας από τη μια άκρη της Αμερικής στην άλλη με τη βοήθεια ναρκωτικών, απενοχοποιημένων σαρκικών απολαύσεων και ηλεκτρισμένων τζαζ μελωδιών.”

Δεν μπορώ να πω ότι με άγγιξε η ταινία. Χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο, βρήκα τη σκηνοθεσία ανιαρή, κάποια σημεία ενδιαφέροντα, αλλά μέχρι εκεί. Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Walter Salles («Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας», “Dark Water”) επιλέγει την εύκολη λύση, το σίγουρο κινηματογραφικό δρόμο του Road Movie, με αποτέλεσμα πολλά από τα μηνύματα που θα μπορούσε να περάσει η ταινία, να χαθούν μέσα στα ατέλειωτα τοπίας οδήγησης και οδοιπορικού.

Οι ερμηνείες άνισες. Ξεχώρισε ο Garrett Hedlund του “Tron Legacy”, εκπληκτικός στο ρόλο του Dean Moriarty. Πολύ καλοί οι Amy Adams & Viggo Mortensen, ενώ ο πρωταγωνιστής (του οποίου ο χαρακτήρας Sal Paradise είναι βασισμένος στο συγγραφέα Kerouac) Sam Riley πολύ λίγος, αταίριαστος σε έναν εμφανώς απαιτητικό ρόλο. Συμπαθέστατος ο τραγικός ποιητής που υποδύεται ο Tom Sturridge, ενώ η Kristen Stewart δείχνει για ακόμα μια φορά ότι είναι είναι πρακτικά ατάλαντη.

on2

Στα συν της ταινίας η υπέροχη φωτογραφία του Éric Gautier και το σενάριο διά χειρός Jose Rivera, το οποίο θα προτιμούσα να είχε πιο πολύ βάθος και νόημα. Αγγίζει τα υπαρξιακά ερωτήματα των χαρακτήρων, αλλά μένει στην επιφάνεια. Υπήρχαν τόσα πολλά που θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί! Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας κουράζει, όπως επίσης και οι (ουκ ολίγες) ερωτικές σκηνές της, οι οποίες, αν και ξανατονίζω πως δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, είμαι 100% σίγουρος πως δεν αποτελούν την κινητήρια δύναμή του. Εν ολίγοις, δεν μπορώ να την προτείνω, παρά μόνο αν έχετε διαβάσει το βιβλίο και θέλετε να προβληματιστείτε λίγο παραπάνω.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 2/5, Άγγελος Νομικός https://www.facebook.com/movieheat

Διαβάστε επίσης

Close