Σινέ-Προτάσεις, Μάιος 2013, #2

Σινέ-Προτάσεις, Μάιος 2013, #2

OLD CLASSIC, Κλασσικές ταινίες από το ’60 & πριν:

Fallen Angel, του Otto Preminger, ΗΠΑ, 1945

Ο Preminger έκανε μεγάλη επιτυχία με την “Laura” που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Αμέσως μετά θέλησε να κάνει ακόμα ένα film noire, πιο σκοτεινό πλέον. Ένας μικροαπατεώνας (Έρικ) φτάνει σε μια μικρή πόλη με σκοπό αρχικά να κερδίσει λίγα χρήματα. Ο Έρικ ερωτεύεται μια όμορφη σερβιτόρα την Στέλλα, της οποίας τάζει γάμο, βάζοντας μπροστά ένα σχέδιο να παντρευτεί μια άλλη για τα λεφτά της. Η Στέλλα μυστηριωδώς δολοφονείται. Ακόμα και όταν η γυναίκα του μαθαίνει τα ανέντιμα σχέδια του Έρικ, μένει δίπλα του. Ο Έρικ αποφασίζει να ρίξει μόνος του φως στην υπόθεση.

Πιο σκληρό φιλμ, αντίθετοι χαρακτήρες, η ξανθιά, καλή και ενάρετη Faye έρχεται σε αντίθεση με την μελαχρινή, κακιά και εγωιστική Darnell. Συγκρούσεις και ανατροπές, πολύ καλή φωτογραφία, άψογη σκηνοθεσία και ανάλυση χαρακτήρων γι’ αυτό το παραμελημένο διαμάντι των film noir.

Fallen Angel (1945) on IMDb

CINEFIL, όποιος τις αγγίζει, ξέρει τι κάνει:

Mr. Nobody, του Jaco Van Dormael, Βέλγιο, 2009

Το έτος 2092, ο Νέμο είναι 118 ετών, ο μεγαλύτερος άνθρωπος στη γη και ο μοναδικός πλέον που δεν είναι αθάνατος. Διηγείται τη ζωή του σε έναν δημοσιογράφο, ωστόσο επικεντρώνεται σε τρεις ηλικίες. Στα 9 του χρόνια, όταν οι γονείς του χώρισαν, στα 16 του και στα 34. Ταυτόχρονα, σε κάθε μία ηλικία, η ζωή του αλλάζει πορεία ανάλογα με μία στιγμιαία απόφαση σε μια χρονική στιγμή.

Η σημασία της στιγμιαίας επιλογής, το τυχαίο, οι καλές και οι κακές επιλογές, η θεωρία του χάους, η εξερεύνηση της διαθέσιμης μοίρας.

Δύσκολη ταινία με κάποιες διασκεδαστικές στιγμές που όμως θα σας κάνει να σκεφτείτε βαθιά το παρελθόν, τις αποφάσεις σας και τις μελλοντικές επιλογές. Η δυσκολία γίνεται μεγαλύτερη καθώς δεν ακολουθεί μια παραδοσιακή αφηγηματική δομή, αλλά ταυτόχρονα αυτό είναι που την κάνει τόσο μοναδική και κυριολεκτικά αξέχαστη.

Μη ξεχνάτε ότι είστε στην κατηγορία: Σινεφίλ.

Mr. Nobody (2009) on IMDb

HAPPY HOURS, σινέ-διασκέδαση για όλους:

Il Mostro, του Roberto Benigni, Ιταλία, 1994

Η ιστορία ενός Δράκου; Ένα τρομακτικό έργο; Όχι, μία απίστευτη κωμωδία παρεξηγήσεων, συμπτώσεων και ανατροπών. Βέβαια αν δείτε και ξαναδείτε την ταινία θα διαπιστώσετε τα σχόλια του Μπενίνι για την εξουσία και την αριστοκρατία. Ωστόσο, αυτή την στιγμή μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι θα περάσετε δύο ώρες απόλαυσης και γέλιου χωρίς να χρειάζεται να μάθετε τίποτα περισσότερα για την υπόθεση.

Il mostro (1994) on IMDb

SMALL DIAMONDS,αληθινά διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου:

Miller’s Crossing, των Joel & Ethan Coen, ΗΠΑ, 1990

Εκπληκτική ταινία από τους αδελφούς Κοέν σε ένα ιδιοφυές σενάριο που κυριολεκτικά απογειώνει την ταινία. Ο Τομ είναι ένα είδος αντιήρωα, (σύμβουλος ενός αρχιμαφιόζου), λακωνικός και με περίεργη ηθική. Όσο ο πόλεμος μαίνεται ανάμεσα σε δύο συμμορίες, ο Τομ λειτουργεί αυτόνομα ανάμεσά τους στηριζόμενος στις περίεργες -για την εποχή- αρχές του αλλά και στο πανούργο σχέδιό του. Δεν λείπει βέβαια και η μοιραία γυναίκα, το κορίτσι του αφεντικού που όπως πάντα, περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα με καταπληκτικούς διαλόγους, μαύρο χιούμορ, σασπένς, άψογη σκηνοθεσία και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον vintage δεκαετίας του ’20. Η μουσική είναι εξαιρετική και προσθέτει ακόμα πιο πολύ στην ταινία.

Miller's Crossing (1990) on IMDb

JOKER, ταινίες χωρίς διθυραμβικές κριτικές αλλά εμείς τις γουστάρουμε:

Issiz Adam, του Cagan Irmak, Τουρκία, 2008

Τούρκικη ταινία, αφιερωμένη σε όσους από επιλογή μένουν μόνοι (ελληνικός τίτλος: Πάντα μόνος). Η ιστορία ενός 35άρη σεφ, ιδιοκτήτη εστιατορίου που ζει μια ζωή γεμάτη απολαύσεις, σχέσεις της μιας βραδιάς αλλά και πληρωμένη αγάπη. Μέχρι που συναντά μία γυναίκα που αλλάζει τη ζωή του. Θα αλλάξει όμως και τις αποφάσεις του για τον τρόπο που διάλεξε να ζει; Μια ταινία γεμάτη μουσική, γεύσεις και συναισθήματα.

Issiz adam (2008) on IMDb

Music of month : Lady and Bird – Suicide Is Painless από την ταινία : M.A.S.H.
http://www.youtube.com/watch?v=MMeatlCujB4

(το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε από τον Δημήτρη Συμεωνίδη στο www.duendemagazine.gr τον Νοέμβριο 2012)

Διαβάστε επίσης

Close