Artist: Edward Hopper

Δεν είμαστε γεννημένοι εγωιστές

«Δεν είμαστε γεννημένοι εγωιστές, είμαστε σχεδιασμένοι για ενσυναίσθηση. Η έμφυτη τάση μας είναι να νιώθουμε τους άλλους και να τους συμπονούμε» (Sue Johnson)

Σύμφωνα με την Sue Johnson «είμαστε εκ φύσεως ενσυναισθητικό είδος». Ως σκέψη φαίνεται πολύ αισιόδοξη και ενθαρρυντική για το παρόν και το μέλλον των σχέσεων. Πόσο όμως το θυμόμαστε αυτό και πόσο κοντά στη φύση βρισκόμαστε ώστε να μπορέσουμε να έρθουμε σε επαφή με τα βαθύτερα φυσικά χαρακτηριστικά μας;

«Μπορεί να παρακάμπτουμε ή να αρνούμαστε αυτό το μέρος της φύσης μας, αλλά είμαστε προγραμματισμένοι για να φροντίζουμε τους άλλους. Δεν έχουμε γεννηθεί ανάλγητοι και ανταγωνιστικοί, αφοσιωμένοι στην επιβίωσή μας σε βάρος των άλλων».

Η συγκεκριμένη συγγραφέας, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, υποστηρίζει ότι «έχουμε επιβιώσει με τη φροντίδα και τη συνεργασία», τα οποία θεωρεί απαραίτητα στοιχεία για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. «Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να διαβάζει το πρόσωπο των άλλων και να συντονίζεται με αυτό που βλέπει εκεί.

Αυτή η συναισθηματική ανταπόκριση και η ικανότητα για συνεργασία μας έχουν επιτρέψει να γίνουμε το κυρίαρχο ζώο στον πλανήτη, όχι μόνο ο μεγάλος σκεπτόμενος εγκέφαλός μας. Όσο πιο ασφαλώς συνδεόμαστε με αυτούς που αγαπάμε τόσο περισσότερο συντονιζόμαστε και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των άλλων σαν να ήταν δικές μας. Οι ηθικές αποφάσεις και οι αλτρουιστικές πράξεις πηγάζουν με φυσικό τρόπο από τη συναισθηματική σύνδεσή μας με τους άλλους».

«Οι δεσμοί αγάπης είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας και ο μεγαλύτερος πόρος μας. Είναι η κυριότερη πηγή δύναμης και χαράς. Η αναζήτηση και η προσφορά υποστήριξης είναι τόσο ζωτικές για τα ανθρώπινα πλάσματα, που ο άνθρωπος θα έπρεπε να αποκαλείται όχι αυτός που γνωρίζει (homo sapiens), αλλά αυτός που βοηθάει και που δέχεται βοήθεια ή αυτός που συνδέεται».

Επομένως, ο άνθρωπος είναι ένα ον με ενσυναίσθηση και ανάγκη για έκφραση συναισθημάτων. Έχει ανάγκη να σχετίζεται με τους άλλους γύρω του και να αλληλεπιδρά, να έρχεται σε επαφή με τους άλλους και με τον εαυτό, με τα συναισθήματα και με τα βιώματα.

Sue Johnson. (2016). Το νόημα του έρωτα. Αθήνα: Gutenberg.

Πηγή: papadopsixologos.blogspot.gr

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close