Φωτογραφία: Δημήτρης Συμεωνίδης

Η κορυφαία τούρτα ταψιού με κρέμα και σοκολάτα

Θεϊκή γεύση, με κρέμα, σιροπιασμένο παντεσπάνι, γκανάζ σοκολάτας και φράουλες (ή σαντιγύ όταν δεν είναι στην εποχή τους).

Ίσως η ιδανική τούρτα για γενέθλια και για πάρτυ.

Υλικά – Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι:
6 αβγά
6 κουτ.σούπας ζάχαρη
6 κουτ.σούπας αλεύρι
4 κουτ.σούπας κακάο ΙΟΝ
4 κουτ.σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κουτ.γλυκού baking powder

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ κονιάκ (προαιρετικά)
1κ.γ χυμό από λεμόνι

Εκτέλεση
-Χτυπώ τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν για 3-4 λεπτά. Ρίχνω και τη βανίλια. Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν (TIP: καλό είναι να το κοσκινίσετε και να το ρίξετε από ψηλά, με μπολ ανάδευσης, για να δημιουργηθούν περισσότεροι θύλακες αέρα, ώστε το παντεσπάνι να γίνει πιο σπογγώδες) σε πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος, ρίχνω το σπορέλαιο.
-Στη συνέχεια αδειάζω το μίγμα σε ταψάκι βαθύ βουτυρωμένο 35Χ30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 10 λεπτά. (TIP: ποτέ δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, γιατί  η στιγμιαία πτώση της θερμοκρασίας σταματά τη διαστολή των φυσαλίδων στο παντεσπάνι)

Κατόπιν βράζω το σιρόπι για 2-3 λεπτά. Περιχύνω με το καυτό σιρόπι το καυτό γλυκό και αφήνω να κρυώσει.

Για τη λευκή κρέμα:
2 φακελάκια σαντιγύ  (τη χτυπώ με 1 κρέμα γάλακτος , εβαπορέ και φρέσκο γάλα, αρκεί στο σύνολο να είναι 400 ml).
1 κουτί ζαχαρούχο
1 βανίλια

-Χτυπώ τη σαντιγύ, προσθέτω το ζαχαρούχο και τη βανίλια, απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι και βάζω στο ψυγείο, για να παγώσει για 1 ώρα.

Για την γκανάζ σοκολάτας
200 γρ.κομμάτια κουβερτούρας ΙΟΝ
150 ml γάλα εβαπορέ
1 κ.σ μέλι

-Βράζω το γάλα, το ρίχνω πάνω στη σοκολάτα, προσθέτω το μέλι και αφήνω να κρυώσει.
-Περιχύνω την γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
-Προσθέτω φράουλες ή σαντιγύ με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, όταν οι φράουλες δεν είναι στην εποχή τους.

Πασπαλίζω, αν θέλω με λίγη άχνη ζάχαρη.

Συνταγή: Ελπίδα Συμεωνίδου

tourta tapsiou krema2

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

Διαβάστε επίσης

Close