Ιτς πιλάφ, μια συνταγή από τα σεντούκια της πολίτικης κουζίνας!

Ιτς πιλάφ, μια συνταγή από τα σεντούκια της πολίτικης κουζίνας!

Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή, με πλούσια αρώματα και εξαιρετική γεύση.

Ένα εορταστικό Πολίτικο πιλάφι !

ΥΛΙΚΑ
4 φλ. ρύζι
1 κρεμμύδι
4 κ.σ. σταφίδες
200 γρ. βούτυρο
250 γρ. συκωτάκια αρνίσια ή πουλερικών
4 κ.σ. κουκουνάρια
Κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα (ποσότητα κατά βούληση)
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κ.γ. πιπέρι
αλάτι
2 φλ. ζωμό κρέατος
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγη κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε μισή κούπα κόκκινο κρασί αποβραδίς.
Ξεπλένουμε το ρύζι.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα, σκεπάζουμε με νερό και αφήνουμε να «σταθεί» για μισή ώρα.
Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, βάζουμε τις σταφίδες στραγγισμένες, (κρατώντας το κρασί)
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κουκουνάρια ,τα κάστανα και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, να μαλακώσουν.
Ανακατεύουμε γρήγορα (για να μη μας μαυρίσει το κουκουνάρι)

Προσθέτουμε τα συκωτάκια και το ρύζι και ανακατεύουμε μαζί για 3-4 λεπτά.
Τα σβήνουμε με την υπόλοιπη μισή κούπα κρασί.

Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να βράσουν.
Προσθέτουμε το πιπέρι, το ζωμό κρέατος το αλάτι,το πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα και τη ζάχαρη.

Όταν πάρει βράση, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό (αν το μάτι είναι έως το 3 το βάζουμε στο 1.5, αν είναι έως το 9 τότε στο 4.5) και αφήνουμε να γίνει για 15 λεπτά.
Μετά τα 15 λεπτά απομακρύνουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε το καπάκι ακουμπάμε μια πετσέτα, σφραγίζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε πάλι για 10 περίπου λεπτά να απορροφηθούν οι ατμοί.

Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πασπαλίζουμε με τον άνηθο ή τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε το ρύζι σκέτο ή σαν συνοδευτικό με κάποιο άλλο φαγητό της επιλογής μας.

Καλή επιτυχία!

Πηγή: constantinoupoli.com

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

Διαβάστε επίσης

Close