Σουφλέ σοκολάτας το τέλειο!

Σουφλέ σοκολάτας το τέλειο!

Αν σας ζητούσα να σκεφτείτε και να μου πείτε ποιο είναι για εσάς το υπέρτατο σοκολατογλυκό, τι θα μου λέγατε; Χωρίς δεύτερη σκέψη, θα σας πω ότι για μένα είναι το σουφλέ σοκολάτας.

Για αρκετό καιρό ωστόσο απέφευγα να το φτιάξω και εξηγώ ευθύς αμέσως τους λόγους: πρώτον, οι περισσότερες συνταγές που μου κινούσαν το ενδιαφέρον αφορούσαν τελικά ένα άλλο υπέροχο επιδόρπιο, τη λάβα σοκολάτας, στο οποίο αρκετά συχνά αλλά λανθασμένα αποδίδουμε τον τίτλο «σουφλέ».

Η λάβα σοκολάτας όμως είναι ένα ζεστό κέικ που μόλις κοπεί αποκαλύπτει το υγρό σοκολατένιο εσωτερικό του.

Ο δεύτερος λόγος που δικαιολογεί την καθυστέρησή μου είναι ο πολύ απλός και ξεκάθαρος φόβος της αποτυχίας που καραδοκεί μέσα και έξω από το φούρνο, καθώς το σουφλέ μπορεί κάλλιστα να είναι είτε θεσπέσιο και αιθέριο είτε εντελώς επίπεδο!

Μέχρι που μια μέρα έπεσα πάνω στη συνταγή της Aran από το εξαιρετικό Cannelle Et Vanille και αυτό ήταν! Ο φόβος εξανεμίστηκε, η αυτοπεποίθηση τονώθηκε, οι οδηγίες διαβάστηκαν αργά και με προσοχή μέχρι να γίνουν απόλυτα κατανοητές και τα απαραίτητα σκεύη και υλικά πήραν τη θέση τους πάνω στον πάγκο της κουζίνας!

Λίγη ώρα αργότερα απολαμβάναμε ένα -επιτρέψτε μου να πω- ονειρεμένο σουφλέ σοκολάτας… Ανάλαφρο, πλούσιο σε γεύση και υφή, πικρούτσικο και πολύ κρεμώδες.

Προμηθευτείτε λοιπόν κακάο και σοκολάτα καλής ποιότητας, μιας που είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του συγκεκριμένου γλυκού, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα και νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα σας αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις!

Σουφλέ σοκολάτας
(προσαρμογή συνταγής από το Cannelle et Vanille)

Υλικά για 4 μερίδες

350 γραμμ. νερό
1 βανιλίνη
130 γραμμ. κακάο ΙΟΝ
60 γραμμ. κουβερτούρα τριμμένη ΙΟΝ
70 γραμμ. ασπράδι αυγού (χρησιμοποίησα τα ασπράδια από 1 μεγάλο και 1 μεσαίο αυγό)
100 γραμμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
λίγο βούτυρο για τις φόρμες

Βουτυρώνουμε πρώτα τις φόρμες (ραμεκέν) που θα χρησιμοποιήσουμε. Προσπαθούμε να απλώσουμε το βούτυρο με κάθετες πινελιές, καθώς αυτό θα βοηθήσει τα σουφλέ να ανέβουν ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.

Βάζουμε το νερό και τη βανιλίνη σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε. Μόλις το νερό βράσει, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα κακάο και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη ποσότητα κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί πλήρως και να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά και τη ζάχαρη. Μόλις η μαρέγκα είναι έτοιμη προσθέτουμε την κρέμα κακάο. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε τέλος και την τριμμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πάλι απαλά.

Μοιράζουμε το μίγμα στις φόρμες και ψήνουμε τα σουφλέ για 15′ μέχρι να φουσκώσουν. Τα σερβίρουμε αμέσως.

Κείμενο – δημιουργία συνταγής: Ερμιόνη Τυλιπάκη

Πηγή: TheOneWithAllTheTastes.com

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close