Φωτογραφία: Δημήτρης Συμεωνίδης

Το περίφημο “ελληνικό” Ριζότο της Δώρας

Ένα εξαιρετικό ριζότο, με μοναδικά, φυσικά αρώματα και γεύση από τη χώρα μας!

“Η ποσότητα είναι για δύο άτομα ως κύριο γεύμα με μία σαλάτα (δροσερή)
Προτιμώ να το μαγειρεύω το καλοκαίρι”

Υλικά
1,5 φλυτζάνι του ταγιού ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα (τα βρίσκεις παντού) καρναρόλι, ή βιαλόνε (σε ντελι)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλυτζανάκι κρασί λευκό ξηρό (το κρατάμε έξω από το ψυγείο)
200 γρ ντοματίνια τριμμένα στο μπλέντερ
150 γραμ. ντοματίνια κομμένα στα δύο
1 σακουλάκι κουκουνάρι (το βάζουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λίπος για να βγάλει τα αρώματα, ανακατεύοντας, για να μη μαυρίσει. Προσοχή καίγεται εύκολα. Το αφήνουμε στην άκρη).
Φύλλα βασιλικού καλοκαίρι ή μαιντανού τον χειμώνα, 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένα και μερικά για γαρνίρισμα
Παρμεζάνα 1 φλυτζάνι
Αλάτι πιπέρι
Το υγρό- 3,5-4 φορές της ποσότητας του ρυζιού-το έχουμε σε κατσαρολάκι να είναι ζεστό ή σε βραστήρα
(εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ νερό) Σε άλλα ριζότα μπορείς μέσα στο νερό να βράσεις διάφορα λαχανικά ή μυρωδικά ανάλογα τι σου αρέσει να βγάζει άρωμα στο ριζότο).

Εκτέλεση
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί (προσοχή να μη μαυρίσει)
Ρίχνω το ρύζι και ανακατεύω συνέχεια 2’-3’ μέχρι να λαδωθεί καλά,
Ρίχνω, το κρασί αργά, ανακατεύοντας συνέχεια.

Στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία- πολύ λίγο – και αρχίζω και ρίχνω το ζεστό νερό – ποσότητα 1 φλυτζανιού – ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να το ρουφήξει, για να συνεχίσω με την επόμενη δόση.
Ενδιάμεσα ρίχνω και τα τριμμένα (σάλτσα) ντοματίνια μέχρι να τελειώσουν και αλατίζω με χοντρό αλάτι.
Προς το τέλος, δηλαδή στα 20’ ρίχνω λίγα κομμένα ντοματίνια, τη μισή παρμεζάνα (προεραιτική), το βασιλικό ή μαιντανό και το μισό κουκουνάρι και πιπέρι.
Η όλη διαδικασία κρατά περίπου 20’-25’ και σχεδόν τελειώνει το νερό.

Το ρύζι βγάζει την κόλλα και χυλώνει αλλά δεν λαπαδιάζει. Το δοκιμάζεις, διορθώνεις τη γεύση με αλάτι.
Προσοχή, όταν βγεί από την εστία πρέπει να είναι υδαρές σαν ένα πολύ πηχτό χυλό και να φαγωθεί αμέσως. Πήζει και στεγνώνει στα 15’

Σερβίρισμα
Το βάζω σε μία βαθιά πιατέλα, και το διακοσμώ με λίγα κομμένα ντοματίνια, τα φύλλα του βασιλικού ή μαιντανού, το κουκουνάρι
Τελευταία πινελιά, λίγο ωμό ελαιόλαδο τριμμένο πιπέρι.
Σερβίρω το τυρί χωριστά και το αφήνω στη διάθεση του καθενός

Η συμβουλή μου: Το ριζότο απαιτεί υπομονή και διαρκή παρουσία πάνω από την κατσαρόλα

Σημειώσεις
Φλυτζανάκι= του εσπρεσσο
Φλυτζάνι =του τσαγιού

Συνταγή: Δώρα Κανακίδου

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close