Φωτογραφία: Δημήτρης Συμεωνίδης

Βραστό σοκολατένιο κέικ / σοκολατόπιτα

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα υπέροχο “υγρό” κέικ σοκολάτας!

Υλικά
-1 ½ ποτήρι νερό
-2 κούπες ζάχαρη ( ή λιγότερο )
-7 κουταλιές της σούπας κακάο
-1 βιτάμ ( μισό βιτάμ και μισό φρέσκο βούτυρο )
-ελάχιστο αλάτι
-2 βανίλιες
-5 αβγά
-1 ½ πακέτο ( ίσως και λίγο παραπάνω ) αλεύρι φαρινάπ
-1 κουταλάκι μπέικιν
-λίγες σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Γκανάζ
-1 σοκολάτα μπίτερ
-3/4 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα ( το μεγάλο μέγεθος ). Αν θέλουμε, βάζουμε και λίγη κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
1. Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο και ανακατεύω.
2. Προσθέτω το βούτυρο, το αλάτι και τις βανίλιες και τα βράζω. Μόλις φουσκώσει το μείγμα, κρατώ 1 ½ κούπα για το σιρόπι και το υπόλοιπο το αφήνω να κρυώσει.
3. Σε μια λεκάνη χτυπώ τα αβγά, κοσκινίζω το αλεύρι και το μπέικιν και ανοίγω μια τρύπα στη μέση όπου ρίχνω τα αβγά και το μείγμα της σοκολάτας. Ανακατεύω καλά.

4. Ψήνω σε ένα ταψάκι στους 160ο στον αέρα για περίπου 40- 45 λεπτά. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα να δω αν ψήθηκε.
5. Σε 5-10 λεπτά το κόβω σε κομμάτια και σιροπιάζω.
6. Ετοιμάζω την γκανάζ. Λιώνω σε μπεν μαρί τη σοκολάτα και ρίχνω το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω. Περιχύνω στο κέικ.

7. Μόλις κρυώσει, βάζω και τις σταγόνες σοκολάτας, για πιο έντονη σοκολατένια γεύση.

Συνταγή: Ελπίδα Συμεωνίδου

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

Διαβάστε επίσης

Close