Πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα στο σπίτι (γ' μέρος)

Πρακτικές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα στο σπίτι (γ’ μέρος)

Χρήσιμες και απλές συμβουλές για κάποια από τα καθημερινά προβλήματα στο σπίτι, τα οποία σχετίζονται με την καθαριότητα, την απολύμανση και την υγιεινή.

Κάποια από τα απαραίτητα υλικά που χρειάζεται να έχουμε : σόδα φαγητού, αμμωνία, νέφτι, ταλκ, γυαλόχαρτο, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή μέντας, λάδι λεβάντας, γαρυφαλόλαδο, φύλλα δάφνης, φύλλα μέντας, λεβάντα, βασιλικό, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, χαμομήλι, ευκάλυπτο, τίλιο, μολόχα, θυμάρι, μαϊντανό, δυόσμο, καρύδια.

Μανταλάκια: χρήσιμο να έχετε στην τσάντα σας ένα μανταλάκι για να στερεώσετε το χάρτη στον καθαριστήρα του αυτοκινήτου, για να κλείσετε τις κουρτίνες του ξενοδοχείου, όταν φυσάει ή για να κλείσετε τη τσάντα σας αν χαλάσει το φερμουάρ.

Μαρέγκα: για να φτιάξετε μαρέγκα χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με 2 σταγόνες νερό.

Μαρμελάδα: όταν βράζετε τη μαρμελάδα βάλτε ένα καθαρισμένο μήλο, κομμένο στα 4.

Μάσκες προσώπου : φτιάξτε μόνη σας εύκολες μάσκες προσώπου.Καθαρίστε ένα αγγούρι και χτυπήστε το στο μπλέντερ ή χτυπήστε στο μπλέντερ ανανά και αλείψτε με το πολτό το πρόσωπο και το λαιμό σας. Αφήστε το για 15 λεπτά, κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις και ξεπλύντε.

Μέλι: αν το μέλι σας έχει πήξει βάλτε το βάζο σε ένα μπρίκι με νερό και βράστε το για 10 λεπτά.

Μεντεσέδες: οι μεντεσέδες στις πόρτες δεν τρίζουν αν, όταν δεν έχετε το ειδικό λάδι, τους περάσετε με μπαμπάκι βουτηγμένο στο λάδι ή χρησιμοποιείστε το γυαλιστικό σπρέϊ για έπιπλα.

Μήλα: τα καθαρισμένα μήλα δεν θα μαυρίσουν αν τα βάλετε σε αλατισμένο νερό ή αν τα περιχύσετε με χυμό λεμονιού.

Μπάρμπεκιου: αν τα κάρβουνα του μπάρπεκιου άρπαξαν φωτιά σβήστε την ρίχνοντας αλάτι. Επίσης, σαν συνοδευτικό στο κρέας που ψήνετε στα κάρβουνα βάλτε στην χόβολη πατάτες ακαθάριστες και καλά πλυμένες τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο.

Μοκέτες: καθαρίζουν αν τις ψεκάσετε με διάλυμα νερού με ξύδι και τις περάσετε μετά με την ηλεκτρική σκούπα. Αν έχει κολλήσει τσίχλα βάλτε παγάκι και όταν σκληρύνει βγάλτε την τσίχλα με ένα μαχαίρι.

Μπαμπού: τα έπιπλα μπαμπού καθαρίζουν αν τα τρίψετε με βούρτσα ποτισμένη με ζεστό αλατόνερο και μετά τα σκουπίσετε με βαμβακερό πανί

Μπανάνα: η καθαρισμένη μπανάνα δεν μαυρίζει αν της ρίξετε λίγο λεμόνι.

Μπανιέρα: αν έχει βάψει η μπανιέρα σας ρίξτε χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο έχετε προσθέσει αλάτι.

Μπογιά: η μπογιά από τα τζάμια θα φύγει αν την τρίψετε με διάλυμα νερού και ξύδι.

Μπρούτζινα: καθαρίζουν με παλιά βούρτσα δοντιών ποτισμένη με οινόπνευμα ή με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή αν τα τρίψετε με διάλυμα από ίσα μέρη αμμωνία – ξύδι – νερό. Γιαλίστε με βαμβακερό ή μάλλινο ύφασμα.

Μυγάκια: τα μυγάκια από τα ντουλάπια θα εξαφανιστούν αν βάλετε φύλλα δάφνης ή λεβάντας.

Μύκητες ποδιών: μέχρι να επισκεφθείτε το γιατρό, βάλτε στο πόδολουτρο αφέψημα θυμαριού (30 γρ. θυμάρι το βράζετε σε 1 λίτρο νερού) ή και διάλυμα βορικού οξέως.

Μύγες: για να απομακρυνθούν οι μύγες βάλτε δίπλα σας δεματάκι με δυόσμο ή λεβάντα ή βάλτε στο τραπέζι ένα ποτήρι με ξύδι ή ένα πιάτο με φλούδες πορτοκαλιού. Επίσης έχετε στο μπαλκόνι σας γλάστρες με βασιλικό, δυόσμο, γεράνια. Η ναφθαλίνη στον σκουπιδοντενεκέ απομακρύνει τις μύγες.

Επίσης, για να μην μπαίνουν μέσα στο δωμάτιο, αν δεν έχετε σίτα, κρεμάστε στην μπαλκονόπορτα φαρδιές πλαστικές λουρίδες στηριγμένες με πινέζες. Αλείψτε τις κορνίζες των παραθύρων με λάδι από λεβάντα.

Μυρμύγκια: αποφύγετε τα μυρμήγκια ρίχνοντας χονδρό αλάτι ή χρησιμοποιώντας φύλλα δυόσμου ή δάφνης και σφουγγαρίζοντας τον χώρο που είδατε τα μυρμύγκια με χλιαρό αλατόνερο ή ξύδι. Στα πόδια του τραπεζιού βάλτε ένα κεσέ γιαούρτι στο οποίο θα έχετε προσθέσει ξύδι.

Μυρωδιές: για να μην μυρίζει το σπίτι όταν τηγανίζετε βάλτε στο τηγάνι φυλλαράκια μαϊντανού ή βάλτε στο διπλανό μάτι σε μέτρια φωτιά ένα κατσαρολάκι με νερό και τσάϊ ή φτιάξτε καραμέλα (3 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 3 κουταλιές σούπας νερό) ή βάλτε πάνω στο καλοριφέρ (τον χειμώνα!!) νερό με μέντα ή κανέλλα ή γαρύφαλλο ή βράστε σε ένα μπρίκι λίγη κανέλα.

Όταν μυρίζει το τηγάνι ψαρίλα βάλτε 4 κουταλιές ξύδι στο σκεύος και αφήστε το πάνω στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι. Τα ανοξείδωτα σκεύη δεν θα μυρίζουν από το ψάρι (ωμό ή μαγειρεμένο) αν τα αλείψετε με μουστάρδα πριν τα πλύνετε. Τα πλαστικά τάπερ ξεμυρίζουν αν τα αφήσετε όλο το βράδυ σε νερό στο οποίο έχετε διαλύσει σόδα.

Για να μην μυρίζουν τα χέρια σας βενζίνα τρίψτε τα με νερό και αλάτι, για να μην μυρίζουν κρεμύδι ή σκόρδο τρίψτε τα με μαϊντανό και για να μην μυρίζουν αυγό ή ψάρι τρίψτε τα με μια λεμονόκουπα ή χυμό λεμονιού.

Για να μην μυρίζει το τηγάνι από το ψάρι που τηγανίσατε βράστε μέσα στο τηγάνι τσάι (βλ. και Ψάρι).
Για να μην μυρίζουν τα ντουλάπια ψεκάστε τα με διάλυμα νερό και οινόπνευμα.

Για να μην μυρίζουν τα ρούχα σας τσιγάρα βουρτσίστε τα με βούρτσα ποτισμένη με διάλυμα νερού και λίγης αμμωνίας.

Για να ξεμυρίσει πιο γρήγορα το δωμάτιο ή η ντουλάπα που βάφετε βάλτε στον χώρο αυτό μπωλ με γάλα ή μπωλ με νερό και κομμένα κρεμμύδια ή μπώλ με ψύχα ψωμιού ή όλα μαζί.

Αν ο νεροχύτης έχει άσχημες μυρωδιές ρίξτε μία φορά το μήνα βραστό νερό όπου έχουμε διαλύσει ένα φλιτζάνι του καφέ αλάτι.

Ντομάτες: οι ντομάτες ξεφλουδίζουν πιο εύκολα αν τις βουτήξετε σε βραστό νερό και μετά σε κρύο. Το ίδιο ισχύει και για τα φρούτα που θέλετε να ξεφλουδίσετε.

Νεροχύτης: για να μην βουλώνει να του ρίχνετε βραστό νερό με λίγη σόδα (προσοχή στα πλαστικά σιφώνια).

Ξεσκόνισμα: για να ξεσκονίσετε υφασμάτινα λουλούδια χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.

Οδοντόκρεμα: αν σας τελείωσε η οδοντόκρεμα βάλτε στην οδοντόβουρτσα σόδα μαγειρικής και ξύσμα πορτοκαλιού.

Παγάκια: μπορείτε να χρωματίσετε τα παγάκια σας κόκκινα αν βάλετε σε κάθε θήκη της παγοθήκης μια σταγόνα γρεναδίνη. Επίσης για να πρωτοτυπίσετε στα κοκτέϊλ σας μπορείτε να βάλετε στις θήκες της παγοθήκης σας μαζί με το νερό κομμάτια φρούτων (κεράσι, φράουλα, λεμόνι, σταφύλι κ.λ.π.)

Για παγοθήκες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλαστικό από τα σοκολατάκια που έχουν διάφορα σχέδια. Έτσι τα παγάκια σας θα έχουν σχήμα καρδιάς ή καρυδιού κ.λ.π.

Πάγκος κουζίνας: όταν έχετε ζυμώσει πάνω στον πάγκο για να καθαρίσει πασπαλίστε τον με αλάτι και σκουπίστε με βρεγμένο πανί.

Παιχνίδια: για να καθαρίσετε τα χνουδωτά παιχνίδια ρίξτε τους τάλκ, αφήστε τα για λίγο και μετά βουρτίστε τα.

Πανέ: τα πανέ σας θα γίνουν πιο τραγανά αν στην φρυγανιά πού θα αλείψετε προσθέσετε τριμμένο πικάντικο τυρί.

Παπούτσια: αν τα κανούργια σας παπούτσια γλιστράνε καθαρίστε μια πατάτα και τρίψτε τα ή χρησιμοποιήστε γυαλόχαρτο. Για να αδιαβροχοποιήσετε τα παπούτσια σας αλείψτε τα με βαζελίνη. Για να μαλακώσουν τα παπούτσια που βράχηκαν περάστε τα με κρέμα χεριών. Αν ξεβάφουν στο εσωτερικό βάλτε λάκ. Αν μυρίζουν, πασπαλίστε τα με βορικό οξύ σε φολίδες.

Πατάτες: οι βραστές πατάτες καθαρίζουν εύκολα αν στο νερό που βράζουν ρίξετε μια κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής και όταν είναι ακόμα ζεστές τις βουτήξετε στο κρύο νερό. Για να μην μαυρίσουν όταν βράζουν προσθέστε λίγο λεμόνι ή ξύδι.

Για να γίνουν πιο γευστικές προσθέστε στο βράσιμο μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδο. Για να διατηρηθούν οι πατάτες σκληρές, κατά την αποθήκευσή τους, βάλτε ανάμεσά τους μερικά μήλα.

Πατατοσαλάτα: προσθέστε άσπρο κρασί στις πατάτες όταν είναι ακόμα ζεστές.

Πατάτες φούρνου: βράστε τις πριν (5 λεπτά) με κρεμμύδι και κύβο βοδινού.
Εαν έχετε φούρνο μικροκυμμάτων ψήστε πατάτες με την φλούδα. Τρυπήστε τις σε δύο τρία σημεία με το πηρούνι και ψήστε τις για 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Μετά κόψτε τις στην μέση και προσθέστε αρωματικό βούτυρο.
Ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να φτιάξετε και στην χόβολη του μπάρμπεκιου.

Τις καθαρισμένες πατάτες αν δεν τις τηγανίσετε αμέσως βάλτε τις σε αλατισμένο νερό για να μην μαυρίσουν ή αν έχετε χρόνο καθαρίστε τις και αφήστε τις για 2 ώρες σε γαβάθα με μπύρα και μετά σουρώστε τις.

Αν θέλετε οι πατάτες που αγοράζετε να διατηρηθούν περισσότερο βάλτε 1-2 μήλα μεταξύ τους και τοποθετήστε τις μακριά από τα κρεμμύδια.

Μην χρησιμοποιείτε παλιές πατάτες που έχουν φύτρες μπορεί να πάθετε δηλητηρίαση.

Πάτωμα: οι πέτρες δαπέδου καθαρίζουν αν τις πλύνετε με χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει σόδα. Για να γυαλίζει το πάτωμά σας, βάλτε στο νερό λίγη χλωρίνη, χυμό από 2 λεμόνια και λίγο ξύδι άχρωμο.

Τα μάρμαρα θα ξεκιτρινίσουν αν τα περάσετε με διάλυμα λεμονιού, ξυδιού και χονδρού αλατιού.

Για το παρκέ χρησιμοποιήστε κερί μέλισσας και για τα πλακάκια λινέλαιο.

Όλα τα πατώματα καθαρίζουν αν στο νερό του σφουγγαρίσματος προσθέσετε λίγες σταγόνες απορρυπαντικό για τα πιάτα και 2 ποτήρια ξύδι λευκό. Αν τηγανίζετε και πέσει λάδι στο πάτωμα σας πλύντε το με ζεστό νερό, απορρυπαντικό και ξύδι.

Πετσέτες: αν μυρίζουν οι πετσέτες της κουζίνας σας πλύντε τις σε χλιαρό διάλυμα νερού και σόδας.

Πινέλα: αν έχουν ξεραθεί τα πινέλα σας βάλτε τα για μερικές ώρες σε διάλυμα ζεστού νερού και ξιδιού. Για να καθαρίσετε τα πινέλα βαψίματος (προσώπου!!!!) βουτήξτε τα σε καθαρό οινόπνευμα.

Πλακάκια: τα πλακάκια θα λάμπουν αν τα περάσετε με διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.

Πλαστελίνη: φτιάξτε πλαστελίνη για τα παιδιά σας αναμειγνύοντας 2 φλυτζάνια αλεύρι με 1 φλυτζάνι νερό, αλάτι και ξύδι.

Πλαστικά υφάσματα: θα τα γαζώσετε εύκολα αν ρίξετε λίγο ταλκ.

Πονόδοντος: μασήστε γαρύφαλλο ή χρησιμοποιείστε ούζο ή νερό στο οποίο έχετε βράσει γαρύφαλλο ή πιείτε έγχυμα μολόχας (βλ. έγχυμα).

Πονοκέφαλος: πιείτε, με μικρές γουλιές, χλιαρό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει 1 κουταλιά μέλι και έχετε στίψει μισό λεμόνι ή πιείτε έγχυμα δενδρολίβανου (βλ.έγχυμα).

Ποτήρια: αν έχουν κολλήσει το ένα ποτήρι μέσα στο άλλο θα ξεκολλήσουν αν βουτήξετε το κάτω ποτήρι στο ζεστό νερό και συγχρόνως βάλετε κρύο νερό ή παγάκια στο πάνω ποτήρι.

Πουρές: αν ο πουρές σας δεν είναι πηχτός προσθέστε τριμμένο τυρί.Αν δεν είναι να τον σερβίρετε αμέσως καλύψτε την επιφάνεια με γάλα και μετά ανακατέψτε τον.

Ρούχα: η γυαλάδα από τα ρούχα θα φύγει αν το τρίψετε με μαλακή βούρτσα την οποία έχετε βουτήξει στο νέφτι. Τα χρωματιστά ρούχα που πλένεται στο πλυντήριο να τα γυρίζετε από την ανάποδη για να διατηρήσουν το χρώμα τους και να τα απλώνετε από την ανάποδη.

Ρύζι: για να είναι το ρύζι σας πιο σπυρωτό και άσπρο και για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα προσθέστε όταν το βράζετε ξύδι ή λεμόνι.

Σαλάτα: η πράσινη σαλάτα σας θα γίνει πιο νόστιμη αν αντί για λεμόνι προσθέσετε γκέϊπ-φρούτ.Επίσης να αποφεύγετε το ξύδι στην πράσινη σαλάτα όταν πίνετε κρασί, διότι η γεύση του ξιδιού αλλοιώνει την γεύση του κρασιού.

Το αλάτι να το προσθέτετε στην σαλάτα λίγο πριν το σερβίρισμα για να μην μαραθούν τα φύλλα της σαλάτας και το κρεμμύδι να το βάζετε και αυτό λίγο πριν σερβίρεται την σαλάτα για να μην μυρίζει έντονα η σαλάτα.

Σάλτσα: αν έπεσε πολύ αλάτι στην σάλτσα πού μαγειρεύετε προσθέστε ζάχαρη και λίγη ψύχα ψωμιού ή μια πατάτα ολόκληρη. Τρίψτε λίγο ξυνόμηλο στη σάλτσα κρέατος.

Όταν σας περισσεύει σάλτσα βάλτε την σε παγοθήκες. Για να διατηρήσετε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα βάλτε τη στην καφετιέρα.

Σαπουνόφουσκες: για να παίζουν τα παιδιά φτιάξτε σαπουνόφουσκες με λίγη ζάχαρη και λίγο νερό στο απορρυπαντικό πιάτων και ανακατέψτε και πάρτε μια μικρή ποσότητα στο κουταλάκι του γλυκού.

Σαντιγύ: προσθέστε ελάχιστο αλάτι.

Σίδερο: για να καθαρίσετε την πλάκα του σίδερου σιδερώστε χαρτί στο οποίο θα έχετε ρίξει χονδρό αλάτι.

Σκορδαλιά: για να μην μυρίζετε όταν έχετε φάει σκορδαλιά πιείτε πριν φάτε νερό και μετά το φαγητό φάτε μαϊντανό ή πιείτε ελληνικό καφέ. Η μυρωδιά από σκόρδο στα χέρια βγαίνει αν τα τρίψετε με μαϊντανό ή σέλινο.

Σκουλαρίκια: αν χάσατε το κλιπ από τα τρυπητά σκουλαρίκια χρησιμοποιείστε λίγη γόμα μολυβιού.

Σκουριά: για να καθαρίσετε τη σκουριά από τη μπανιέρα τρίψτε το σημείο με ζεστό κόκκινο ξύδι. Η σκουριά από τις βρύσες βγαίνει με νερό και λεμόνι.

Στρίφωμα: για να φύγει το σημάδι από το παλιό στρίφωμα βουρτσίστε το με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη στο ξύδι και σιδερώστε το (μέτρια θερμοκρασία το σίδερο).

Συνάχι: για να ξεβουλώσει η μύτη καθίστε πάνω από τον ατμό νερού στο οποίο έχετε προσθέσει αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και δυόσμου.

Σφήκες: αν σας τσιμπήσει σφήκα βάλτε ξύδι.

Σφουγγάρια φυσικά: για να πλύνετε τα φυσικά σφουγγάρια χρησιμοποιείστε ξύδι και νερό.

Ταπετσαρία: για να ξεκολήσετε την ταπετσαρία ψεκάστε την με καυτό νερό στο οποίο έχετε διαλύσει μαλακτικό και αφήστε την για λίγο να ποτίσει. Για να βγούν οι δακτυλιές από την ταπετσαρία χρησιμοποιήστε γόμα μολυβιού.

Ταψί: για να μην κολλήσει ο μουσακάς ή το σουφλέ σας αλείφετε το ταψί με βούτηρο και αλεύρι. Αντί για αλεύρι μπορείτε να βάλετε φρυγανιά τριμμένη.

Τζάμια: για να τα καθαρίσετε με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξύδι και σκουπίστε τα με εφημερίδα. Ακόμη, τα τζάμια λάμπουν, αν τα περάσετε με με βρασμένο νερό όπου έχουμε προσθέσει δύο φακελάκια τσαγιού.

Τζατζίκι: για να μην μυρίζετε μασήστε δυόσμο.

Τηγανητά: για να μην πετάει το λάδι όταν τηγανίζετε ρίξτε στον πάτο του τηγανιού πριν βάλετε λάδι, αλάτι. Επίσης για να γίνουν τα τηγανητά ελαφρύτερα προσθέστε και 2 κουταλάκια ξύδι.

Τραυμαπλάστ: για να ξεκολλήσει η γάζα, χρησιμοποιείστε οξυζενέ.

Τσαγιέρα: για να την καθαρίσετε καθώς και τα φλυτζάνια του τσαγιού τρίψτε τα με μαλακό πανί βουτηγμένο στο ξύδι και στο αλάτι και αφήστε μέσα μια κουταλιά του γλυκού σόδα και ζεστό νερό.

Τσιμπούρια: το ζώο σας θα απαλλαχθεί από τα ενοχλητικά τσιμπούρια αν προσθέσετε στο φαγητό του (ή όταν μαγειρεύετε) μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο.

Για να βγάλετε το τσιμπούρι από το ζώο ή από πάνω σας πλησιάστε αναμένο τσιγάρο (ξεκολάει λόγω θερμοκρασίας) ή βάλτε βούτηρο ή βαζελίνη (δεν αναπνέει και μετά από 2-3 ώρες βγαίνει έξω).
Όταν έχετε σκύλο στον κήπο σας, να απομακρύνεται τις χελώνες, καθώς στις μασχάλες των ποδιών τους συγκεντρώνουν τσιμπούρια.

Τσίμπημα από έντομο, μέδουσες: για να περάσει ο πόνος από το έντομο που σας τσίμπησε ταμπονάρετε το σημείο εκείνο με ένα πανί βουτηγμένο σε σόδα (βλ. και σφήκα).

Αν σας τσιμπήσει μέδουσα βάλτε ξύδι. Ποτέ να μην τρίψετε την πλγή με άμμο. Ακόμη, για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα εντόμων, τρίψτε κρεμμύδι ή πράσο στα δέρμα.

Τρύπες στον τοίχο: οι τρύπες στον τοίχο θα κλείσουν με στόκο ή οδοντόκρεμα.

Υγρασία: η παλιά υγρασία από τα ντουλάπια θα φύγει αν βάλετε σκόνη κιμωλίας. Σε τοίχους η παλιά υγρασία αντιμετωπίζεται με διάλυμα χλωρίνης (για κάθε νέα υγρασία φωνάξτε υδραυλικό για να εντοπίσει τη διαρροή).

Φελλός: αν ο φελλός από το κρασί που ανοίξατε δεν μπαίνει στο μπουκάλι βάλτε το σε καυτό νερό.

Φερμουάρ: αν το φερμουάρ δεν ανοίγει χρησιμοποιείστε στεγνό σαπούνι.
Φόρμα ζελέ ή γλυκού: Για να ξεφορμάρετε το ζελέ ή το γλυκό βάλτε την φόρμα σε μπώλ με ζεστό νερό ή χρησιμοποιείστε το πιστολάκι των μαλλιών.

Φούρνος μικροκυμμάτων: για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμμάτων βάλτε στον φούρνο να βράσει μπώλ με νερό και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (ή μια φέτα λεμονιού) για 1 λεπτό και μετά σκουπίστε τον φούρνο με υγρό πανί.

Φρούτα: τα φρούτα διτηρούνται περισσότερο χρόνο αν τα βάλουμε μαζί με λεμόνια.

Φρουτοσαλάτα: για να μην μαυρίσουν τα φρούτα στην φρουτοσαλάτα σας (μήλα, μπανάνα) ρίξτε μιά ταμπλέτα βιταμίνης C ή σκεπάστε τα με φέτες από λεμόνι.

Φυτά: για να μην σαπίζουν οι ρίζες των φυτών στις γλάστρες σας να αδειάζετε το νερό που μένει στο πιάτο της γλάστρας μετά το πότισμα. Επίσης να βάζετε στον πάτο της νέας γλάστρας περλίτη ή χονδρή άμμο κάτω από το χώμα.

Τα σκουλήκια φεύγουν από την γλάστρα σας αν ρίξετε φασκόμηλο ή καπνό από τσιγάρο.Τα βρασμένα φύλλα από τσάϊ βουνού είναι πολύ καλό λίπασμα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Για τα φυτά του κήπου σας χρησιμοποιείστε για λίπασμα την στάχτη από το τζάκι (βλ. και λουλούδια).

Χαλιά: τα χαλιά σας θα γίνουν σαν καινούργια αν τα περάσετε με βούρτσα βουτηγμένη με νερό και ξύδι ή αν ρίξετε διάλυμα σόδας πριν τα σκουπίσετε.

Χάλκινα σκεύη: τα χάλκινα σκεύη θα καθαρίσουν αν τα τρίψετε με μισό λεμόνι στο οποίο έχετε ρίξει αλάτι ή με λεμονόκουπα βουτηγμένη στο ξύδι και στο αλάτι.

Χοληστερίνη: για λιγότερη χοληστερίνη, μαζί με το κρέας να τρώτε κρεμμύδι,σαλάτες και να βάζετε αρκετό λεμόνι.

Χορτόπιτα: το τυρί εμποδίζει τα υγρά των χόρτων να ποτίσουν τα φύλλα.

Χωνευτικό: μετά από πολύ φαγητό βάλτε σε ένα ποτήρι 1 λεμόνι και πιείτε το, ή αν δεν βιάζεστε!!! Σε ποτήρι με βραστό νερό ρίξτε χαμομήλι και σκεπάστε το. Αφήστε το 1 ώρα, σουρώστε το και πιείτε το σιγά- σιγά.

Ψάθινα είδη: τα ψάθινα είδη καθαρίζουν αν τα περάσετε με βούτσα βουτηγμένη σε διάλυμα χλιαρού νερού-χυμού λεμονιού και αλατιού.

Ψάρι: για να βγάλετε τα λέπια από το ψάρι πιο εύκολα βάλτε το στο ψυγείο αφού το έχετε τρίψει με ξύδι. Για να μην γεμίζετε τον τόπο λέπια καθαρίστε τα ψάρια μέσα στο νερό και για να μην λερώνετε τον χώρο με αλεύρι αλευρώστε τα μέσα σε σακούλα. Επίσης για να μην ανοίξει την ώρα που τα τηγανίζετε προσθέστε στο λάδι αλάτι.

Όταν ψήνετε μεγάλα ψάρια χαράξτε τα για να τραβήξουν την μαρινάτα (λάδι -χυμό λεμονιού – μαϊντανό – σκόρδο – κρεμμύδι) και βάλτε μέσα στο ψάρι τυρί ή δενδρολίβανο.

Για το ψάρι στο αλουμινόχαρτο-φούρνο: Μην ξεχάσετε να αλείψετε με λάδι και το ψάρι και το αλουμινόχαρτο. (βλ. και Μυρωδιά).

Για να εξουδετερώσετε τη ψαρίλα, όταν ξεπαγώνετε κατεψυγμένο ψάρι, βάλτε σε μία λεκάνη λίγο γάλα και αλάτι.

Δρ Β. Ζάνου

Πηγή :envifriends.blogspot.gr

Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close