Προσωπική Φωτογραφία

Προσωπική Φωτογραφία

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με την επιμέλεια του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, στις 20:00, είσοδος ελεύθερη.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και υποστηρίζει το ετήσιο Φεστιβάλ CONTRAST/ΑΝΤΙΘΕΣΗ φιλοξενώντας μια από τις 6 εκθέσεις, στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ.

Η έκθεση εξετάζει με έναν ιδιότυπο τρόπο τις αντιθέσεις και την πολυπλοκότητα της δημιουργικής γραφής της φωτογραφίας σήμερα. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης εκφράζουν τις αντικρουόμενες απόψεις τους για το τι είναι και τι φωτογραφίζει η Ελληνική φωτογραφία σήμερα. Οι ιδιαίτερες αισθητικές προσεγγίσεις της φόρμας και οι ατομικές θεωρήσεις περί του νέου περιεχομένου, εκφράζονται και μέσω της ξεχωριστής γραφής του κάθε δημιουργού (που στην έκθεση παρουσιάζει ένα πλήρες αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του) και μέσω της δομής της ίδιας της έκθεσης (μη θεματική).

102894proswww3

Στην έκθεση συμμετέχουν:
Άλκηστη Μουτάφη, Ανδρέας Παραδεισόπουλος, Ανδρέας Πλιάτσικας, Άννα Κρουστάλη, Βικτωρία Τζουρά, Γιάννης Λογιωτατίδης, Δημήτρης Πάλλης, Δημήτρης Ραπακούσης, Έλενα Γανδά, Ελπίδα Κάτσικα, Ευθύμης Μουρατίδης, Ευτυχία Πεταλά, Ζαχαρίας Αυγερινός, Κατερίνα Φανουράκη, Κυριάκος Κατσαρέας, Κώστας Πήττας, Μάνος Χρυσοβέργης, Μάρθα Θεοδωρίδου, Μιχάλης Καλαιτζάκης, Νικόλας Χρυσός, Νίκος Κοτζαμπασάκης, Παναγιώτης Παππάς, Πάνος Κέφαλος, Σοφία Καμπλιώνη-Χρήστος Αθανασίου, Στέλιος Καραθεοδώρου, Σωτηρία Ινετζή, Τερψιχόρη Κουζούνη, Τιμολέων Μπατσαούρας, Χατσή Αλή Ντογιούζ, Χριστίνα Καζαντζίδου.

Η έκθεση είναι μία παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) και γίνεται στο πλαίσιο της 3ης διοργάνωσης του CONTRAST / ΑΝΤΙΘΕΣΗ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βασίλης Καρκατσέλης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Του Φωτογραφικού Κέντρου.

Κείμενο Επιμελητή:

Μια έκθεση στο μεταίχμιο. Μια έκθεση για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας και της ετερογένειας των σημερινών αισθητικών πρακτικών ή μια έκθεση για την αποδιαχείριση, άρα την ενίσχυση των κεντρομόλων δυνάμεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτής της διαφορετικότητας των αισθητικών πρακτικών, πρακτικών που θα ανοίγουν συνεχώς, διευρύνοντας το περιβάλλον εντός του οποίου θα αναπτυχτούν οι νέες φωτογραφίες του σήμερα;

Μια έκθεση για τον εκδημοκρατισμό της δημιουργίας, επειδή προσφέρει στους δημιουργούς νέες ελευθερίες/δυνατότητες, πολύ περί από τις θεσμοθετημένες/ επιβεβλημένες από τους διαχειριστές συνταγές;

Όταν πρότεινα αυτό το θέμα, όλοι αναρωτήθηκαν το ίδιο με όλους τους υπολοίπους: Μα τι μπορεί να είναι αυτή η Προσωπική Φωτογραφία; Ούτε εγώ είχα έτοιμη μια απάντηση. Ερώτημα υπέβαλα προς τους φωτογράφους, να μην ξεχνάνε το θέμα (και την ανάγκη) της προσωπικής τους γραφής και έκφρασης, την άμεση εμπλοκή τους με το θέμα, την ιδιαιτερότητα του τι σημαίνει φωτογραφίζω Εγώ (και όχι οι άλλοι). Με το που τελείωσα το στήσιμο (στα χαρτιά) της έκθεσης παραμένω με το ίδιο ερωτηματικό.

Επιθυμώ να στηθεί μία διαθεματική έκθεση, με ξεχωριστές, όμως, εσωτερικές γραφές.

Το θέμα της έκθεσης είναι η ίδια η φωτογραφία και η μοναδικότητά της σαν ιδιαίτερο μέσον έκφρασης. Μέσον έκφρασης σημερινό με αυθεντικές γραφές και όχι συναισθηματικά αναμασήματα φωτογραφιών και τάσεων του προηγούμενου αιώνα. Το θέμα δεν είναι το θέμα, αλλά η απάντηση του καθένα στο γιατί φωτογραφίζει σήμερα και η αυτογνωσία επάνω στο τι πρόσθετο, τι μοναδικό, τι ξεχωριστό έχουν να πουν (και πως το λένε) οι εικόνες του.

Επιθυμούμε να αποδειχτεί από τον κάθε συμμετέχοντα η μοναδικότητα του φωτογράφου και του έργου του, σαν ιδιαίτεροι ενδιάμεσοι μεταξύ της δημιουργικής ιδέας, του γύρω μας, πραγματικού ή όχι, κόσμου, μέσω μίας οπωσδήποτε διακριτής γραφής και ενός διακεκριμένου τρόπου διατύπωσης αυτών. Αν η φωτογραφία είναι τέχνη, πρέπει να το αποδεικνύει με το έργο των δημιουργών του εκάστοτε σήμερα.

Επιθυμούμε να διαγνώσουμε την καινούργια φωτογραφία, την φωτογραφία του 21ου αιώνα. Και σε επίπεδο φόρμας (φωτογραφικής γραφής) και σε επίπεδο περιεχομένου (ταυτότητας). Αυτό μεταφράζεται σε φρέσκια και δυνατή φωτογραφία. Φρέσκια, όχι υποχρεωτικά μόνο στο επίπεδο του πρωτοπαρουσιαζόμενου θέματος ή του τρόπου παρουσίασης, γιατί δεν είμαστε άνευ λόγου φορμαλιστές.

Οι φωτό του καθένα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο και μοναδικό λόγο για να υπάρχουν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΣΥ.

Ο επιμελητής

Βασίλης Καρκατσέλης, mail: [email protected]

Διάρκεια έκθεσης:
Από Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου έως και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτ. – Παρ. 10:00 – 13:00 και 18:00-20:00,
Σαβ., Κυρ. κλειστά

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφόρος Στρατού 2Α, τηλ: 2310 821231

Διαβάστε επίσης

Close