Φωτογραφία: Δημήτρης Συμεωνίδης

Ο Φάρος του Αγγελοχωρίου (Μεγάλο Έμβολο)

Θα κρατήσω την απέραντη γαλήνη. Το  γαλάζιο και τα μισογκρεμισμένα τείχη, το πολυβολείο των Γερμανών και το μεγάλο μπούνκερ (καταφύγιο) που μαρτυρούν άλλες εποχές.

Ο Φάρος κατασκευάστηκε από τη Γαλλική Εταιρία Οθωμανικών Φάρων το 1864 και βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Καραμπουρνού, στις βραχώδεις ακτές του Αγγελοχωρίου. Το ύψος του είναι 10,5 μέτρα, ενώ το εστιακό του ύψος (Ύψος από τη στάθμη του νερού της θάλασσας) 32 μέτρα. Είναι κατασκευασμένος από συμπαγείς οπτόπλινθους, όπως ακριβώς κατασκευάζονταν οι καμινάδες των βιομηχανικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης την εποχή εκείνη.

Την περίοδο 1883 – 1885, οι Οθωμανοί παρήγγειλαν σε Γερμανούς τεχνικούς τη δημιουργία οχυρών, ακριβώς μπροστά από τον Φάρο. Η θέση ήταν ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, έτσι κατασκευάστηκαν 5 πολυβολεία (το ένα σώζεται) και το εντυπωσιακό μπούνκερ (καταφύγιο) που και αυτό σώζεται σε άριστη κατάσταση όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Από κάτω υπήρχε υπόγειο συγκρότημα για υπόγεια επικοινωνία που ωστόσο, δεν είναι πλέον προσβάσιμο.

Φανταστείτε τη σημασία του σημείου αφού βλέπει κανείς όλη τη Θεσσαλονίκη, ελέγχει τον Θερμαϊκό και ατενίζει τον Όλυμπο.

Ακριβώς δίπλα είναι τα απομεινάρια του Αυστρο-Οθωμανικού Κάστρου, ένα εντυπωσιακό μνημείο.

Στην αρχή ο Φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο, στη συνέχεια, αφού πρώτα έπαθε μεγάλες ζημιές από τους Συμμάχους στην Κατοχή, ξαναλειτούργησε το 1948 χρησιμοποιώντας πλέον ως καύσιμο ασετιλίνη (οι μεγάλες αμπούλες στη φωτογραφία)

Το 1963 μετατράπηκε σε ηλεκτρικός Φάρος με δύναμη φωτισμού σχεδόν 20 ναυτικά μίλια. Ακόμα, ο φάρος εκτός από τη φωτιστική πηγή διαθέτει και ειδικό σύστημα ηχητικών σημάτων το οποίο τίθεται σε λειτουργία όταν επικρατεί ομίχλη στη περιοχή.

Το 1998 χαρακτηρίστηκε Διατηρητέο Νεώτερο Μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς και έτσι αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας σώθηκε.

(Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες και τη φιλοξενία τον φαροφύλακα Σταμάτη Κουτσολαμπρόπουλο)

Φωτογραφίες – επιμέλεια κειμένου: Δημήτρης Συμεωνίδης

 

faros aggeloxoriou 00

faros aggeloxoriou 01

faros aggeloxoriou 02

faros aggeloxoriou 04

faros aggeloxoriou 05

faros aggeloxoriou 06

faros aggeloxoriou 07

faros aggeloxoriou 08

faros aggeloxoriou 09

faros aggeloxoriou 10

faros aggeloxoriou 11

faros aggeloxoriou 12

 

© Thessaloniki Arts and Culture  

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close