"Κάτι να καίει", γυρισμένο στην πλαζ της Αγ. Τριάδας με τους λουόμενους να γίνονται κομπάρσοι!

“Κάτι να καίει”, γυρισμένο στην πλαζ της Αγ. Τριάδας με τους λουόμενους να γίνονται κομπάρσοι!

Η δεσποινίς Δεληβασίλη «βαφτίστηκε» Ναθαναήλ και οι λουόμενοι στην πλαζ της Θεσσαλονίκης έγιναν κομπάρσοι στην ταινία. Το μιούζικαλ «Κάτι να καίει», όπου ο Βουτσάς έλαμψε με τον αυτοσχεδιασμό του «Φσσστ Μπόινγκ», τα γυρίσματα στη ΔΕΘ και στα Κάστρα…

Η ταινία «Κάτι να καίει», είναι το δεύτερο στη σειρά μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, μετά το «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

Πρωταγωνιστούν οι Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Χλόη Λιάσκου και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί που αποτελούσαν την «ομάδα Δαλιανίδη».

katinakaiei2

Οι σκηνές της παραλίας έγιναν στην πλαζ της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη

Τα γυρίσματα στη Θεσσαλονίκη και τα Τέμπη

Η ταινία γυρίστηκε το 1964 και εκτός από τις σκηνές που έγιναν σε στούντιο, περιλαμβάνει και πολλά εξωτερικά γυρίσματα. Μεγάλο μέρος της διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, τη γενέτειρα του σκηνοθέτη, ο οποίος προβάλει μέσω του σεναρίου του τον θεσμό της Δ.Ε.Θ.. Η ταινία ξεκινά με πλάνα της πόλης ενώ το πρώτο τραγούδι του συγκροτήματος κινηματογραφήθηκε στην κορυφή του Λευκού Πύργου.

katinakaiei3

Το συγκρότημα στην κορυφή του Λευκού Πύργου

Οι σκηνές της παραλίας έχουν γυριστεί στην πλαζ της Αγίας Τριάδας στη Θεσσαλονίκη

Την περίοδο εκείνη η πλαζ είχε μόλις οργανωθεί με ξαπλώστρες, ομπρέλες, αποδυτήρια, αναψυκτήρια και προοριζόταν κυρίως για εύπορους Θεσσαλονικείς. Ο χώρος δεν είχε αποκλειστεί για το κοινό. Έτσι πολλοί λουόμενοι έγιναν άθελά τους κομπάρσοι στην ταινία.

katinakaiei1

Όταν το συνεργείο ήταν έτοιμο να αρχίσει την εγγραφή, οι άνθρωποι της παραγωγής φώναζαν από ντουντούκες στον κόσμο να κάνει ησυχία. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ο Δαλιανίδης επέλεξε την κοιλάδα των Τεμπών με τη γνωστή γέφυρα του ποταμού Πηνειού για τη σκηνή όπου συναντιέται όλη η παρέα, κατά το ταξίδι της προς την Αθήνα.

katinakaiei4

Οι θαμώνες στην παραλία Αγ. Τριάδα της Θεσσαλονίκης έγιναν άθελά τους κομπάρσοι στην ταινία

Η ταινία προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 και έσπασε τα ταμεία. Έκοψε περισσότερες από 660 χιλιάδες εισιτήρια και κατέκτησε την πρώτη θέση, ανάμεσα σε 92 ταινίες που προβλήθηκαν εκείνη τη σεζόν. Επίσης έσπασε το ρεκόρ εισιτηρίων, που μέχρι τότε κατείχε η ταινία «ο Μεθύστακας». Το «Κάτι να καίει» κατέχει και μια ακόμη πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε με σινεμασκόπ (φόρμα κινηματογραφικής προβολής ευρείας εικόνας).

Το ντεμπούτο της Έλενας Ναθαναήλ

Στην ταινία κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η Έλενα Ναθαναήλ, η οποία ήταν τότε 16 ετών. Ο Γιάννης Δαλιανίδης την είχε συναντήσει στο στούντιο της Φίνος Φιλμ όταν γύριζε την «Ψεύτρα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η ομορφιά της κοπέλας, που τότε εργαζόταν ως μοντέλο, τον εντυπωσίασε και αμέσως της πρότεινε ρόλο για την επόμενη ταινία του. Ο σκηνοθέτης μάλιστα τη συμβούλεψε να χρησιμοποιήσει το επίθετο «Ναθαναήλ», που ήταν της μητέρας της, έναντι του «Δεληβασίλη» που ήταν το κανονικό της.

katinakaiei5

Η Έλενα Ναθαναήλ (αριστερά) έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία

Η Ναθαναήλ στο «Κάτι να καίει» ενσαρκώνει τη Τζένη, την κόρη του διευθυντή που συνοδεύει ο Ντίνος Ηλιόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από την ταινία αναδείχτηκε τόσο το υποκριτικό ταλέντο της ηθοποιού, όσο και η ομορφιά της και έτσι ξεκίνησε η λαμπρή καριέρα της.

Εκτός από την Έλενα Ναθαναήλ, η ταινία ανέδειξε και το πολύπλευρο ταλέντο της Ρένας Βλαχοπούλου, μιας και η ηθοποιός εκτός από τη χαρακτηριστική της ερμηνεία, τραγουδάει σε τέσσερις σκηνές, ενώ λίγο πριν το τέλος της ταινίας έχει μια πιο δραματική σκηνή.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας είναι το περίφημο «Φσσσστ Μπόινγκ» του Κώστα Βουτσά. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο ηθοποιός, αλλά και η Μάρθα Καραγιάννη στη «Μηχανή του Χρόνου» το διάσημο επιφώνημα, ήταν αυτοσχέδια προσθήκη του Βουτσά και δεν υπήρχε στο κείμενο. Παρ’ ολ’ αυτά κρατήθηκε και αποτελεί μέχρι σήμερα μια από τις πιο διάσημες ατάκες του. Κι ας μη σημαίνει τίποτα…

 

 

Πηγές φωτογραφιών: Finos film

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά... Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Ζωγραφική σε αχαρτογράφητα νερά… Φυλακές Επταπυργίου 1984-1989

Η ζωγραφική ημερεύει τον άνθρωπο…
Στην χάραξη γραμμών και στην ρευστότητα των χρωμάτων, μέσα από το ανθρώπινο χέρι, ο άνθρωπος κάθε ηλικίας, γνωστικής βαθμίδας και δεξιότητας συναντά τον βαθιά μέσα του εαυτό, γίνεται Δημιουργός

Close