Ανακάλυψε ο Άρθουρ Μπρουκς το μυστικό της ευτυχίας;

Ανακάλυψε ο Άρθουρ Μπρουκς το μυστικό της ευτυχίας;

Ο Άρθουρ Μπρουκς, ο συγγραφέας και αρθρογράφος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις πιστεύει ότι η ευτυχία είναι μια πειθαρχία που πρέπει να μελετηθεί και να κατακτηθεί.

Ο GQ πέρασε ένα Σαββατοκύριακο μαζί του για να μάθει πώς λειτουργεί ο ίδιος στην πραγματικότητα.

Ο Άρθουρ Μπρουκς έχει να κάνει μια εξομολόγηση: «Από τη φύση μου, δεν είμαι πολύ ευτυχισμένος άνθρωπος». Μου λέει αυτό ένα πρωί του Μαΐου στο λόμπι του Ritz-Carlton, όπου έχει έρθει για να δει το διήμερο φεστιβάλ «In Pursuit of Happiness» του The Atlantic.

Ο Μπρουκς πέρασε τα τελευταία είκοσι χρόνια εκπαιδεύοντας τον εαυτό του για να ξεπεράσει τη λιγότερο ηλιόλουστη διάθεσή του και να γίνει ένας πραγματικά ευτυχισμένος άνθρωπος, και τώρα περίπου 200 άτομα έχουν έρθει για να παρακολουθήσουν αυτό το συνέδριο, πολλοί πετώντας σε όλη τη χώρα, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει κάνουν το ίδιο.

Τα διαπιστευτήρια του Μπρουκς υποδηλώνουν ότι μπορεί. Διδάσκει ένα μάθημα στο Harvard Business School με τίτλο «Ηγεσία και Ευτυχία». Το βιβλίο του From Strength to Strength: Finding Success, Happiness, and Deep Meaning in the Second Half of Life έγινε μπεστ σέλερ των New York Times. Η στήλη του στο The Atlantic, «How to Build a Life», προσεγγίζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε μια καλή εβδομάδα.

Ο Brooks, 58, είναι φαλακρός και περιποιημένος και μοιάζει λίγο με τον Stanley Tucci, για τον οποίο συχνά τον μπερδεύουν στα αεροδρόμια. Αλλά όταν νωρίτερα σήμερα το πρωί πήγε στην αυτοσχέδια σκηνή μιας αίθουσας συνεδριάσεων φορώντας ένα ασύρματο μικρόφωνο, ήταν αναμφισβήτητα ο Steve Jobs! Μόνο η τεχνολογία που πουλούσε ο Μπρουκς ήταν πιο αφηρημένη — ένας νέος τρόπος να επιδιώκεις τη χαρά. Εδώ ήταν ο γκουρού της ευτυχίας και εμείς ήμασταν οι συνεργάτες του.

Όποια και αν είναι η αιτία, η αναζήτηση της ευτυχίας έχει γίνει μεγάλη επιχείρηση την τελευταία περίπου δεκαετία. Κοινωνικοί ψυχολόγοι όπως ο Dan Gilbert (συγγραφέας του Stumbling on Happiness) και ο Jonathan Haidt (The Happiness Hypothesis) έχουν δημιουργήσει τεράστιους ακόλουθους προσφέροντας μαθήματα για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την εθνική μας θλίψη – μια πανδημία, πολιτική διχασμός, μαζικοί πυροβολισμοί, ο εθισμός μας στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μας μεταφέρουν ενδοφλεβίως αυτούς και άλλους καθημερινούς τρόμους — αλλά ο Μπρουκς λέει ότι πολλά από αυτά που συνοψίζονται στη συλλογική μας θλίψη είναι ο φόβος. «Όταν έχεις μια χρόνια ροή ορμονών του στρες που προέρχονται από μια αβεβαιότητα που γεννιέται από μια κουλτούρα φόβου», λέει, «δεν μπορείς να διατηρήσεις μια θετική προοπτική σε μια κοινωνία».

Οι στόχοι του δεν είναι μέτριοι. «Έτσι αλλάζεις τη χώρα», συνεχίζει. «Όλοι μιλούν για πολιτική — ανοησίες. Η πολιτική αλλάζει γιατί οι άνθρωποι έχουν ελπίδα. Οι άνθρωποι έχουν ελπίδα επειδή αναζητούν την ευτυχία. Πρέπει λοιπόν να ξεκινήσετε από εκεί που ξεκινά η ιστορία, η οποία προσπαθεί να προσομοιώσει ένα κίνημα ευτυχίας. Τότε σώζεις τη χώρα. Οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες». Ο Jeffrey Goldberg, ο αρχισυντάκτης του The Atlantic και στενός φίλος του Brooks, υπογραμμίζει αυτό το σημείο. «Ο Άρθουρ είναι σε αποστολή», λέει. «Και νομίζω ότι το να είναι σε αποστολή τον κάνει χαρούμενο».

Αυτή η αποστολή, αποδεικνύεται, είναι έντονη, τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική. Ο Μπρουκς παρακολουθεί ανελέητα την ευτυχία του μέσω υπολογιστικού φύλλου. Είναι έτοιμος να πετύχει 175 ομιλίες το 2022. Θα είναι ο πρώτος που θα σας πει ότι το δικό του «χαρτοφυλάκιο ευτυχίας» έχει ξεφύγει, πολύ βαρύ για τη δουλειά. Όλα δείχνουν μια ειρωνεία στην καρδιά του έργου του.

Η άνοδος της εθνικής δυστυχίας ήταν ένα όφελος για τη βιομηχανία της ευτυχίας και με κάθε νέα λύση και αντίδοτο—βιβλία, podcast, συνέδρια, μαθήματα— μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται όλο και περισσότερο ότι η ευτυχία είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Για τον Μπρουκς, είναι κυριολεκτικά. «Χτυπάς όσο το σίδερο είναι ζεστό», μου λέει. “Όλοι θέλουν το περιεχόμενο αυτή τη στιγμή.”

«Το πενήντα τοις εκατό της ευτυχίας μας είναι γενετική», λέει ο Μπρουκς. Οι περιστάσεις μας ευθύνονται για ένα άλλο 25 τοις εκατό, και το υπόλοιπο τέταρτο καθορίζεται από τις συνήθειές μας.

Ο εγκέφαλός μας μας παραπλανά να κυνηγήσουμε πράγματα που νιώθουμε καλά, αλλά δεν οδηγούν σε διαρκή ευτυχία. Αυτά τα πράγματα είναι συχνά αυτό που αποκαλεί τα τέσσερα ψεύτικα είδωλα: χρήματα, δύναμη, ευχαρίστηση και φήμη. Όπως τα ναρκωτικά, γαργαλάνε τους υποδοχείς ντοπαμίνης μας, αλλά σε αντίθεση με τα φάρμακα είναι κοινωνικά αποδεκτά επειδή είναι όλα δείκτες επιτυχίας. Ωστόσο, ένας εθισμός στην επιτυχία, όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά, θα σας αφήσει δυσαρεστημένους μακροπρόθεσμα.

Αντί να κυνηγάμε αυτά τα είδωλα, ο Μπρουκς συμβουλεύει να επικεντρωθούμε σε αυτό που αποκαλεί τους τέσσερις πυλώνες του «χαρτοφυλάκιου της ευτυχίας» μας: πίστη, οικογένεια, φίλους και δουλειά. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον Μπρουκς, τηρούν ένα σύστημα πεποιθήσεων που τους βοηθά να ξεπεράσουν τη στενή τους οπτική και «να καταλάβουν ότι η ζωή είναι μεγαλύτερη από τη βαρετή κωμική σειρά που είμαι εγώ, εγώ, εγώ». Έχουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς και ισχυρές φιλίες. Και κάνουν δουλειά που εξυπηρετεί τους άλλους και τους επιτρέπει να κερδίσουν την επιτυχία τους.

Ο Μπρουκς επισημαίνει ότι αν επιστρέψετε στην αρχή της εθνικής μας παρακμής στην ευτυχία, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θα δείτε ότι αυτοί οι πυλώνες έχουν γενικά γίνει λιγότερο κεντρικοί στη ζωή των ανθρώπων. «Είναι η θεωρία πεδίου μου για τη γενικευμένη δυστυχία», λέει. «Αν θέλετε να το διορθώσετε, πρέπει να το διορθώσετε σε αυτές τις τέσσερις διαστάσεις».

Πιστεύει ότι η ευτυχία αποτελείται από τρία κύρια «μακροθρεπτικά συστατικά» απόλαυση, ικανοποίηση και σκοπό— τα οποία με τη σειρά τους αναλύονται σε 19 μικροθρεπτικά συστατικά. Όσον αφορά την αιώνια ερώτηση: ο Μπρουκς μου λέει ότι τα χρήματα μπορούν να σε εξαγοράσουν από τη δυστυχία, αλλά δεν μπορούν να σου φέρουν ευτυχία.

Για τον Μπρουκς, η ευτυχία είναι θέμα επίγνωσης. Στην πραγματικότητα, θα πει ότι «το μυστικό» της ευτυχίας είναι η μεταγνώση, ή η ικανότητα να παρατηρείς τις δικές σου επιθυμίες, πόθους, συναισθήματα και συναισθήματα, χωρίς να αντιδράς αυτόματα σε αυτά. «Πρέπει να αναρωτηθείτε: Θέλω να με διαχειρίζονται οι ορέξεις μου, θέλω να με διαχειρίζονται τα συναισθήματά μου — ή θέλω να τα διαχειρίζομαι;» με ρωτάει αργότερα. Ο Μπρουκς λέει ότι εκεί που αναζητούμε συχνά ανακούφιση – μουδιάζοντας τα άσχημα συναισθήματα ή ικανοποιώντας τις λιγούρες – θα πρέπει να αναζητούμε διαύγεια. Είναι το παλιό ρητό: Γνώρισε τον εαυτό σου.

Η ευτυχία, λέει ο Μπρουκς, είναι μια πρακτική, μια πειθαρχία. Πρέπει να το δουλεύεις κάθε μέρα, γιατί η ζωή σε απομακρύνει από αυτό. Και επομένως η επιδίωξή σας γι’ αυτό πρέπει να είναι αυστηρή, σχεδόν τεχνοκρατική – ο τρόπος με τον οποίο ένας μελετητής δεξαμενής σκέψης μπορεί να προσεγγίσει ένα θέμα οικονομικής πολιτικής.

«Δεν φτάνεις ποτέ στην απόλυτη ευτυχία. Αλλά το βασικό πράγμα που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι μπορείτε να είστε πιο ευτυχισμένοι!»…

Πηγή πρωτότυπου κειμένου: gq.com, Clay Skipper, September 23, 2022

Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close