Local Heroes #03: Κωνσταντίνος Αθυρίδης

Local Heroes #03: Κωνσταντίνος Αθυρίδης

Οι Ωραίοι Άνθρωποι βρίσκονται παντού, αρκεί να τους ανακαλύψεις. Κρύβονται πίσω από μικρά ή μεγάλα, όμορφα πράγματα που γίνονται στην πόλη μας και σπανίως βγαίνουν στο φως. Σε αυτή τη στήλη, βρίσκουμε και γνωρίζουμε τους Ωραίους Ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και σας τους παρουσιάζουμε μέσα από ένα σύντομο ερωτηματολόγιο του Προυστ που καλούνται να μας απαντήσουν. Στο σημερινό αφιέρωμα, γνωρίζουμε τον Κωνσταντίνο Αθυρίδη.

Ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης είναι ένας …άνθρωπος της τέχνης. Μεγαλωμένος με μουσική παιδεία, ρίχνεται από την εφηβεία στα “νερά” της ροκ μουσικής, συμμετέχοντας για πολλά χρόνια σε συγκροτήματα, όπως odondo Rocks, Nylon Melody, Grasshoppers, κ.α. Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του North London University στην Αγγλία, παρακολουθεί σεμινάρια υποκριτικής και κινησιολογίας. Το 1983, ιδρύει μαζί με άλλους το Anatolia Alumni Drama Club, τη μεγαλύτερη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα της Θεσσαλονίκης, εκείνη την εποχή. Ακροβατώντας πάντα μεταξύ μουσικής και θεάτρου, συμμετέχει σε πολλές παραγωγές, με τελευταία κορυφαία, τη rock opera “Alexander the Great”. Αυτή την περίοδο, έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία στο έργο του Γρηγόρη Διδασκάλου, “Οιδίποδας και Αντίποδας”. Παίρνοντας ως αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης στις 22 Νοεμβρίου 2019, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”, γνωρίζουμε ακόμα έναν “ωραίο άνθρωπο” της πόλης ….

 

 

Ποια είναι η δική σας ιδέα της τέλειας ευτυχίας;

Υπάρχει τέτοιο πράγμα;

 

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας;

Γι’ αυτό ρωτήστε καλύτερα τους άλλους…

 

Ο μεγαλύτερος σας φόβος;

Θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά για μένα ισχύει “ο φόβος του φόβου”.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σκηνοθέτης;

Καθώς θεωρώ τον μέγιστο Grotowski περισσότερο ως δάσκαλό μου, θα πω τον Peter Brook.

 

Ο αγαπημένος σας «ήρωας» ενός θεατρικού (ή και κινηματογραφικού) έργου;

Ο κηπουρός του Peter Sellers.

 

Τι περιλαμβάνει για εσάς μια ιδανική μέρα;

Η προσμονή και η ελπίδα για κάτι θετικότερο την επόμενη.

 

Έχετε μετανιώσει για κάποια επιλογή που έχετε κάνει στο παρελθόν, σχετικά με τη δουλειά σας;

Εκ των υστέρων, ναι. Αλλά «μετά Χριστόν κάθε προφήτης γάιδαρος»…

 

Τι αγαπάτε περισσότερο στη δουλειά σας;

Να ανακαλύπτω όλα όσα δεν φαίνονται. Τις παύσεις ανάμεσα στις νότες, τις κρυμμένες σκέψεις ανάμεσα στις γραμμές ενός κειμένου, το κρυφό ταλέντο που ξεδιπλώνεται, τις ιδέες που αναδύονται και γενικά ότι περιλαμβάνει η περίοδος από την πρώτη μάζωξη μιας θεατρικής ομάδας μέχρι τη γενική πρόβα.

 

Τι ήταν αυτό που σας κίνησε το ενδιαφέρον στο κείμενο του Γρηγόρη Διδασκάλου «Οιδίποδας και Αντίποδας» και θελήσατε να αναλάβετε τη σκηνοθεσία της παράστασης;

Η ευρηματική, μυθοπλαστική, αν και φαινομενικά αντιφατική, «συνεύρεση» του μυθικού Οιδίποδα, που είναι ο ορισμός της τραγικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης, με τον μεγαλύτερο των κωμωδών, τον ίδιο τον Αριστοφάνη.

 

Πείτε μας με λίγα λόγια τι θα δούμε στη σκηνή του Θεάτρου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»;

Μια νέα κωμωδία με αναφορές από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα, με πολλά στοιχεία φάρσας και commedia del arte και ευελπιστώ με πολύ γέλιο.

 

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Αν και δεν αντιλαμβάνομαι την ενασχόλησή μου με την τέχνη ακριβώς ως «επάγγελμα», το επόμενο διάστημα προτίθεμαι να ασχοληθώ με τη σύνθεση ενός επόμενου μουσικού έργου. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει οποιαδήποτε ανατροπή.

 

Local Heroes #03: Κωνσταντίνος Αθυρίδης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

«ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ»

Η «ΤΡΑΓΩΔΙΑ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Μια σοβαρή κωμωδία,

του Γρηγόρη Διδασκάλου

σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αθυρίδη

@Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Δεν είναι μια απλή παράσταση! Είναι αυτό που περιμένατε, αλλά ποτέ δεν φανταστήκατε. Ο Γρηγόρης Διδασκάλου και ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας φέρνουν στην σκηνή του Θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» την παράσταση «Οιδίποδας και Αντίποδας» για τέσσερα τριήμερα εντός του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους ακολουθήσουμε και να ταξιδέψουμε πίσω στο δραματικό ιστορικό παρελθόν του Αριστοφάνη, με αναφορές στο σήμερα μέσα από περίτεχνο χιούμορ. Η πρεμιέρα θα λάβει χώρα την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στις 21.00.

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
22, 23, 24 Νοεμβρίου
29, 30 Νοεμβρίου, 1 Δεκεμβρίου
6, 7, 8 Δεκεμβρίου
13, 14, 15 Δεκεμβρίου

Ώρα:
21:00 (Παρασκευή & Σάββατο)
20:00 (Κυριακή)
Διάρκεια: 75′

Τιμές εισιτηρίων: 12€ , 10€ (για φοιτητές, άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ)
Προπώληση: VIVA.gr
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981072383

ΘΕΑΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» / Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά
Τηλέφωνο: 2310458591

Πως θα φτάσετε στο «Μελίνα Μερκούρη»:
-Με αυτοκίνητο (parking 100m από το θέατρο, στον πεζόδρομο)
-Με λεωφορείο (Νο6, Στάση Δημαρχείο)

 

Διαβάστε επίσης

Close