5 λόγοι που κάνουν τη ζωή στα 50 καλύτερη

5 λόγοι που κάνουν τη ζωή στα 50 καλύτερη

Βελτιώνεστε ολοένα και περισσότερο. Σωστά! Σε αντίθεση με τις ενίοτε απογοητευτικές απόψεις για όσους είναι άνω των 50, οι πρόσφατες πανεπιστημιακές έρευνες αποδεικνύουν ότι το άτομο βελτιώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Οι 5 από τους σημαντικότερους λόγους που το αποδεικνύουν αυτό :

1) Το σημείο ύφεσης στα 40

Μια μελέτη διάρκειας 30 ετών στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες ανθρώπων έδειξε ότι η ευτυχία κατά τη διάρκεια της ζωής, απεικονίζεται με μια καμπύλη σχήματος U. Σίγουρα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτή η απεικόνιση θεωρείται ορθή.

Είτε για λόγους βιολογικούς είτε για κοινωνικούς, η πλειοψηφία των ανθρώπων, βιώνει την 4η δεκαετία (δεκαετία των 40) ως μία περίοδο μάλλον ματαίωσης και απογοήτευσης για όσα επεδίωξαν και εν τέλει πέτυχαν, ακόμη και για τη θέση τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

2) Στα 50 «ανάβει το φως»

Οι ίδιες μελέτες δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει γύρω στα 50. Η βιολογική κρίση της μέσης ζωής τελειώνει, η διάθεση βελτιώνεται και, ενώ ίσως αστειευόμαστε για τα περιστασιακά κενά μνήμης, γινόμαστε ουσιαστικά πιο γρήγοροι και αποτελεσματικότεροι πνευματικά.

Πώς; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πιθανότατα τα επιμέρους τμήματα του εγκεφάλου συνδέονται πιο αποτελεσματικά. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι 5 συναφείς έννοιες που ‘βασίζονται’ η μία ένα πάνω στην άλλη, διδάχθηκαν και αποκτήθηκαν διαδοχικά (από το 1 έως το 5). Σε μικρότερη ηλικία, το # 5 σήμαινε πως έπρεπε να προηγηθεί η ακολουθία # 1, # 2, στη συνέχεια #3 και #4. Ίσως βέβαια λόγω του νεαρού της ηλικίας αυτό να συντελούνταν γρήγορα, αλλά και πάλι ο νους έπρεπε να περάσει υποχρεωτικά αυτήν την ακολουθία.

Γύρω στα 50 όμως, το μυαλό σας ακολουθεί μια πιο άμεση διαδρομή και έτσι η μετάβαση από τη σκέψη #1 στην #5 γίνεται πιο γρήγορα και άμεσα. Αυτή είναι η ‘αποκρυσταλλωμένη νοημοσύνη’.

3) Οι επιθυμίες και οι προσδοκίες είναι σαφείς

Οι περισσότεροι ηλικίας άνω των 50 ετών το αισθάνονται αυτό. Ακόμη ως επακόλουθο πολλοί επαναπροσδιορίζουν εντελώς διαφορετικά τις επιθυμίες τους σε σχέση με εκείνες που είχαν σε πολύ νεαρότερη ηλικία. Όταν οι επιθυμίες και οι στόχοι αποσαφηνίζονται τότε είναι και πιο εύκολο και πιθανότερο να πραγματοποιηθούν.

4) Έχουν ήδη επιτευχθεί πολλοί στόχοι και προσδοκίες

Για πολλούς ανθρώπους οι πρώτες δεκαετίες της ενήλικης ζωής είναι σαν να πρέπει να επιζήσουν σε μια καταστροφική καταιγίδα ενώ αγωνίζονται για να πετύχουν τους στόχους τους … κάτι, οτιδήποτε! Πολλοί ίσως να μην έχουν καν συνειδητοποιήσει τι επιδιώκουν να πετύχουν, παρ’ όλα αυτά επενδύουν πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να το πετύχουν.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι έχουν φτάσει στα 50 τους, σε μεγάλο βαθμό δηλώνουν πως νιώθουν μια αίσθηση της ολοκλήρωσης για όλα τα πράγματα – δημιουργία οικογένειας, επαγγελματική καταξίωση, αγορά σπιτιού, ακαδημαϊκή σταδιοδρομία,…- επιτεύγματα που ολοκλήρωσαν στη μέχρι τώρα ζωή τους.
Και αυτό ή αυτά είναι δικό τους κατόρθωμα.

Πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς ότι η ζωή είναι ένα εκπληκτικό δώρο και κάθε μέρα για ένα λεπτό, να σκεφτόμαστε και να εκτιμούμε τον εαυτό μας για όσα έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία για να φτάσουμε στο παρόν. Η αυτό- εκτίμηση είναι σημαντικότατος παράγοντας για μια ευτυχισμένη ζωή.

5) Πιθανότατα έχουν αποταμιευτεί χρήματα για το μέλλον

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για την ηλικία άνω των 50 ετών είναι πως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαύσει κάποιος ένα επίπεδο ευημερίας που δεν μπορούσε νεότερος. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 52 ετών έχουν συνήθως περισσότερο πλούτο. Σχετικές έρευνες στην Αμερική για παράδειγμα αναφέρουν πως τα άτομα αυτής της ηλικίας κατέχουν και ελέγχουν σχεδόν τα 2 / 3 (63%) όλων των περιουσιακών στοιχείων.

Συμπέρασμα

Αντιμέτωποι με μια νοοτροπία που παραδοσιακά αναφέρεται στη νεότητα, δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσουμε τα θετικά για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αλλά αυτό αλλάζει.

Θυμηθείτε, αν είστε άνω των 52 ετών, ανήκετε μάλλον στην πιο ισχυρή, ευκατάστατη και επιτυχημένη γενιά. Και αν παρατηρήσετε προσεκτικά θα διαπιστώσετε τις αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης, τη ‘στροφή’ της βιομηχανίας ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τουρισμού, πωλήσεων, προς την ομάδα-στόχο των 50+ που φαίνεται και επιδεικνύει δύναμη και επιρροή.

Όπως είπε και ο Humphrey Bogart είπε: «They are looking at you kid!»

Μετάφραση: Λία Μαλλίδου (από το πρωτότυπο άρθρο στο allworthfinancial.com )
Διαβάστε επίσης

Close