Η χρυσή ηλικία της ευτυχίας: τα 50

Η χρυσή ηλικία της ευτυχίας: τα 50

Μην μελαγχολήσετε αν γίνεστε σήμερα 50 – μπαίνετε στην εποχή της αληθινής ευτυχίας!
Οι ερευνητές λένε ότι πολλοί από εκείνους που έχουν περάσει μισό αιώνα της ζωής τους απολαμβάνουν περισσότερα ως άνετοι και ικανοποιημένοι πλέον με όσα έχουν καταφέρει.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι νιώθουν ήρεμοι επειδή ότι δεν έχουν οικονομικά βάρη, τα παιδιά τους έχουν πια μεγαλώσει και είναι ανεξάρτητα ή απλώς διαθέτουν και απολαμβάνουν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους και φίλους.
Η ηλικία των 50 ως «ηλικία της ευτυχίας» προέκυψε από μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

Διαπιστώθηκε ότι τέσσερις στους δέκα ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή περίοδο. Πολλοί δήλωσαν ότι ένιωθαν ικανοποίηση για την καριέρα τους και υπερηφάνεια για την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών τους. Ο περισσότερος χρόνος που μπορούσαν πλέον να διαθέσουν στην οικογένεια και σε μια πιο έντονη κοινωνική ζωή ήταν επίσης βασικός παράγοντας.

Επίσης, τα δύο τρίτα σχεδόν των ερωτηθέντων δήλωσαν πως ένιωθαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν. Σε ποσοστό 85 % ανέφεραν πως τα ζητήματα για τα οποία ανησυχούσαν όταν διένυαν τη δεκαετία των 30 δεν ήταν πλέον σημαντικά. Περισσότεροι από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν πλέον για το σώμα τους ή την εξωτερική εικόνα τους.

Από εκείνους που ήταν δυσαρεστημένοι με την ηλικία, περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι ανησυχούσαν για οικονομικά ζητήματα ή για την υγεία τους και σε ποσοστό περισσότερο από το ένα τρίτο ανησυχούσαν για τα οικονομικά των παιδιών τους.
Ακόμη ανέφεραν ανησυχίες για τη σχέση τους με τα παιδιά τους αλλά και για τη φροντίδα και την υγεία των δικών τους γονιών τους σε βαθμό που να μην αισθάνονται ικανοποιημένοι.

Η μελέτη διεξήχθη από την ασφαλιστική επιχείρηση Engage Mutual. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό ότι τόσοι πολλοί συμφωνούν ότι η περίοδος των 50 μπορεί να είναι η πιο ικανοποιητική περίοδος της ζωής τους. Με το αυξημένο προσδόκιμο ζωής, κάποιος στην ηλικία των 50 θεωρείται σχετικά νέος στην εποχή μας. Και αν οι άνθρωποι διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τα οικονομικά τους, μπορεί να αρχίσουν να απολαμβάνουν τα θετικά αποτελέσματα των προσπαθειών τους κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Πολλοί 50χρονοι εξακολουθούν να εργάζονται κάτι που επηρεάζει θετικά την οικονομική τους κατάσταση και ενδεχομένως εάν δεν έχουν σημαντικές οικονομικές εκκρεμότητες, χρεη ή υποθήκες, να μπορούν να διαθέσουν μέρος του εισοδήματος σε διακοπές, ταξίδια, αγαπημένες ασχολίες».

Και πρόσθεσε: «Το να είναι κάποιος γονέας συνεπάγεται τεράστιες ευθύνες. Ποτέ δεν θα σταματήσει να ανησυχεί για τα παιδιά του, ωστόσο πολλοί γονείς νιώθουν μια αίσθηση ανακούφισης όταν εκείνα αποκατασταθούν και τότε ξεκινούν να ασχολούνται με τα δικά τους ενδιαφέροντα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, βασικός παράγοντας για να είναι αυτή η περίοδος όντως ευχάριστη ήταν αρχικά η σχετικά καλή υγεία. Στη συνέχεια, η σχετικά καλή οικονομική κατάσταση · ακόμη μια συναισθηματική σχέση σταθερή και ανθεκτική στον χρόνο. Επίσης η καλή σχέση με το σώμα και την εξωτερική εικόνα καθώς και η ικανοποίηση για τα επιτεύγματα της μέχρι τότε πορείας τους.

Πολύ σημαντική παράμετρος ήταν ακόμη η απουσία οικονομικών εκκρεμοτήτων, ότι πλέον μπορούσαν να διακρίνουν τι έχει νόημα και τι πρέπει να επιθυμούν από τη ζωή, η δυνατότητα για διακοπές και ταξίδια, για ενασχόληση με χόμπι και προσωπικά ενδιαφέροντα. Πολλοί ανέφεραν ότι το να έχουν αποκτήσει εγγόνια ήταν επίσης σημαντική παράμετρος όπως και η δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης. Τέλος ως σημαντικός παράγοντας αναφέρθηκε και η φιλία και πολλοί δήλωσαν πως είχαν πλέον περισσότερους φίλους από ποτέ.

Μετάφραση: Λία Μαλλίδου (από το πρωτότυπο κείμενο στη dailymail.co.uk )
Διαβάστε επίσης

Close