Η ζωή ίσως ξεκινά στα 40, αλλά γίνεται απολαυστικότερη μετά τα 50

Η ζωή ίσως ξεκινά στα 40, αλλά γίνεται απολαυστικότερη μετά τα 50

Η ηλικία των 50 ετών αποτελεί ορόσημο και, για τους περισσότερους, ίσως να μην είναι μια ‘ελκυστική’ περίοδος.
Η νεότητα απέχει πολύ από αυτήν την ηλικία και έχει μπροστά της την αβέβαιη προοπτική συνταξιοδότησης και γήρατος.

Μια ομάδα επιστημόνων ωστόσο αναφέρει ότι πρέπει να προσβλέπουμε στα 50.

Αντιστρέφοντας τον τρόπο σκέψης και αντί να εστιάζουμε στην «αρχή του τέλους», θα έπρεπε να σκεφτόμαστε πως η ηλικία των 50 είναι η αρχή της καλύτερης φάσης της ζωής.
Χωρίς την πίεση και το άγχος για επαγγελματική ανέλιξη και σταδιοδρομία, την εύρεση συζύγου και -ίσως- την ανατροφή παιδιών, οι ανησυχίες περιορίζονται και τα συναισθήματα πληρότητας και ευτυχίας αρχίζουν να αυξάνονται.

Αυτά αποτελούν επίσης προϋπόθεση για την αναζήτηση της ουσίας που κάνει τη ζωή πιο απολαυστική.
Ερευνητές ρώτησαν 340.000 αμερικανούς άντρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 85 ετών αν είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.
Τους ρώτησαν επίσης πόσο συχνά βιώνουν συγκεκριμένα συναισθήματα όπως ευτυχία, απόλαυση, άγχος και ανησυχία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα επίπεδα άγχους και οργής αρχίζουν να ελαττώνονται από τις αρχές της δεκαετίας των 20 και συνεχίζουν να μειώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Το άγχος, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα αλλά στην ηλικία των 50, έχει πια ελαττωθεί δραματικά.

Επιπλέον τα ερευνητικά δεδομένα έδειξαν ότι τα πράγματα βελτιώνονται από δεκαετία σε δεκαετία, καταρρίπτοντας τον μύθο των «γκρινιάριων ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών». (Οι άνδρες, παρεμπιπτόντως, είναι πιο χαρούμενοι από τις γυναίκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους).

Τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευχαρίστησης αρχίζουν να γίνονται εντονότερα στη δεκαετία των 50 και εξακολουθούν μέχρι τα 85 – τη μέγιστη ηλικία όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο Stony Brook της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, λένε ότι η ηλικία φέρνει μαζί της τη «σοφία» και την ικανότητα να είμαστε σε αρμονία με τα συναισθήματά μας.
Άλλες μελέτες έδειξαν ακόμη ότι από την ηλικία των 50 είναι πιο εύκολο να διακρίνει και να διαχωρίσει κάποιος τα αρνητικά και να εστιάσει στα θετικά. Μπορεί επίσης να διατηρήσει την ψυχραιμία του απολαμβάνοντας περισσότερες ευχάριστες εμπειρίες.

Άλλοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι πρόοδοι στην περίθαλψη, την εκπαίδευση και το προσδόκιμο ζωής έχουν κάνει την «κρίση της μέσης ηλικίας» κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Και συνεχίζουν υποστηρίζοντας πως η ζωή δεν ξεκινά μετά τα 40, αλλά ότι εκείνη την περίοδο ξεκινάει η δεύτερη ζωή.

Μέχρι τότε, οι περισσότεροι θα έχουν παντρευτεί, θα έχουν ίσως αγοράσει ένα σπίτι και θα έχουν μια σταθερή επαγγελματική πορεία. Εφόσον αυτές οι δύσκολες φάσεις αποτελούν παρελθόν, είναι στη συνέχεια ελεύθεροι να αρχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή και να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Ο Dr. Carlo Strenger, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υποστηρίζει : «Εάν εκμεταλλευτείτε με γόνιμο τρόπο αυτό που ανακαλύψατε για τον εαυτό σας στο πρώτο μισό της ζωής σας, το δεύτερο μισό μπορεί να είναι πιο εκπληκτικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη ζωή, ακόμη και για μια δεύτερη καριέρα».

Ο Dr. Strenger είπε ότι όποιος δεν πείθεται μπορεί να πάρει ως παράδειγμα τη ζωή του Elliott Jaques, του ψυχαναλυτή που ‘άλλαξε’ τον όρο «κρίση της μέσης ηλικίας» το 1965 στην ηλικία των 48 ετών. Από τότε μέχρι το 2003 που πέθανε σε ηλικία 86 ετών, παντρεύτηκε, έγραψε 12 βιβλία, έγινε σύμβουλος στην εκκλησία της Αγγλίας και τον στρατό των Η.Π.Α. και παρουσίασε μερικές από τις πιο πρωτότυπες ιδέες του.

Απόδοση: Λία Μαλλίδου (από το πρωτότυπο άρθρο στη dailymail.co.uk )

Διαβάστε επίσης

Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα

Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα

Η πιο όμορφη ηλικία για μια γυναίκα αρχίζει όταν σταματά να περιμένει την ευτυχία από έναν άντρα ή από κάποια εξωτερική πηγή και αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού της.

Υπέροχη μέση ηλικία!

Υπέροχη μέση ηλικία!

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι άνδρες βιώνουν ψυχολογικά δράματα σε αυτή την περίοδο της ζωής τους ή ότι αυξάνεται τότε η επιθυμία για νεότερες γυναίκες ή ότι παλιμπαιδίζουν.

Close