Καφές στην εμμηνόπαυση: Τί να προσέξουμε

Καφές στην εμμηνόπαυση: Τί να προσέξουμε

Ο καφές είναι μεγάλη απόλαυση, όμως όπως προκύπτει από έρευνες η μεγάλη κατανάλωσή του από γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, επιδεινώνει τα συμπτώματα όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Μια από αυτές τις έρευνες, πραγματοποίησε η Mayo Clinιc και έδειξε, ότι οι γυναίκες που περιόρισαν ή και σταμάτησαν την κατανάλωση καφέ το διάστημα που αντιμετώπιζαν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, είδαν μεγάλη διαφορά.

Αντίθετα, στις γυναίκες που βρίσκονταν σε προ εμμηνοπαυσιακή φάση η καφεΐνη φάνηκε ότι ενισχύει τη διάθεσή τους, τη μνήμη κα τη συγκέντρωση.

Η έρευνα της Mayo Clinic είχε ως δείγμα περισσότερες από 1.800 γυναίκες με εμμηνόπαυση και έδειξε, ότι για να καταφέρει μια γυναίκα να απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από εφιδρώσεις και εξάψεις, θα πρέπει να μειώσει την καφεΐνη, τις λιπαρές τροφές, να αθλείται και να προτιμήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής.

Ο λόγος που ο καφές επιδεινώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι ότι αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Μια άλλη έρευνα του του Brigham and Women΄s Hospital στη Βοστόνη, που μελέτησαν τα επίπεδα των οιστρογόνων σε 500 γυναίκες ηλικίας 36 έως 45 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσες κατανάλωναν πάνω από δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης, το οιστρογόνο που εμφανίζεται τις πρώτες ημέρες του εμμηνορρησιακού κύκλου.

Όταν η κατανάλωση καφέ έφτανε τα 4-5 φλιτζάνια την ημέρα η αύξηση αυτή της ορμόνης έφτανε το 70%.
Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση ενδομητρίωσης, πόνου στο στήθος, αλλά και καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που έχουν ιστορικό τέτοιου καρκίνου.

της Γιούλας Ζαχιώτη

Πηγή: womenslife.gr

Διαβάστε επίσης

Close