Artist: Jack Vettriano

12 λόγοι που απιστεί ένας άνδρας, από τον Θάνο Ασκητή

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων ο άνδρας, ως πολυγαμικό ον, είναι αυτός που οδηγείται συχνότερα στην απιστία σε σχέση με τη γυναίκα.

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη πως το κίνητρό του είναι πάντα το σεξ και η αναζήτηση του “νέου και του διαφορετικού”, παρακάτω ακολουθούν κάποιοι από τους λόγους που απιστεί ένας άνδρας.

Λόγοι που είναι ίσως πιο περίπλοκοι και όχι τόσο επιφανειακοί:

1. Το φτωχό σεξ

Ας ξεκινήσουμε από το σεξ που τόσος ντόρος γίνεται αλλά και που είναι πραγματικά τόσο σημαντικό για την επιβίωση της σχέσης! Όταν λέμε φτωχό σεξ, εννοούμε την πιθανότητα, ο ίδιος να μην λαμβάνει σεξουαλική ικανοποίηση μέσα στο πλαίσιο της σχέσης, όπως θα το ήθελε, είτε λόγο μειωμένης συχνότητας των ερωτικών επαφών, είτε λόγο της κακής ποιότητάς τους.

Η σεξουαλική αποστασιοποίηση και απομάκρυνση σίγουρα έχουν σύμμαχο όχι μόνο τη φθορά μέσα στο χρόνο αλλά και την καθημερινότητα, δεν χτίζονται μέσα σε μία μέρα. Η έλλειψη πρόκλησης, προκαταρκτικών παιχνιδιών ή οι ανεκπλήρωτες ανδρικές φαντασιώσεις, στοιχεία που ερωτικά τον ανυψώνουν, είναι άκρως απαραίτητα. Αν επικοινωνούσατε όλα όσα σεξουαλικά επιθυμείτε, για παράδειγμα κάποιες από τις φαντασιώσεις σας – μήπως ήταν καλύτερα τα πράγματα;

2. Η συναισθηματική επαφή.

Ναι, και ο άνδρας μπορεί να νιώσει ότι παραμελείται συναισθηματικά, ότι δεν είναι σημαντικός για την σύντροφό του σε σχέση με παλαιότερα. Ειδικά όταν μιλάμε για οικογένεια, όπου η γυναίκα δίνεται ολοκληρωτικά στα παιδιά της ή ακόμα και σε άλλους τομείς της ζωής της, όπως είναι η καριέρα της. Οι άνδρες, όπως λέει και ο λαός, μένουν πάντα μωρά, επομένως, η περιποίηση και η φροντίδα είναι στοιχεία απαραίτητα γι’ αυτούς.

3. Η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος.

Αρκετά συχνά όταν ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως, κυριεύεται από την επιθυμία να έρθει σε επαφή με μια άλλη γυναίκα, ώστε να καταλάβει που πρέπει «να αποδώσει τις ευθύνες». Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να ελέγξει και να διαπιστώσει, εάν το πρόβλημα αφορά μόνο τις ερωτικές επαφές με τη σύζυγό του ή γενικεύεται με όλες τις σεξουαλικές παρτενέρ.

4. Η παραμελημένη γυναικεία εικόνα.

Σκεφτείτε να βλέπατε κάθε φορά τον σύντροφό σας ατημέλητο, απεριποίητο, με πλήρως παραμελημένη την εξωτερική του εμφάνιση. Θα αισθανόσασταν οτιδήποτε σεξουαλικό για εκείνον; Μάλλον όχι!

5. Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής

Το συνεχές άγχος της καθημερινότητας, η ανεργία, οι επαγγελματικοί προβληματισμοί, οι δυσκολίες, οι απαιτήσεις που δεν τελειώνουν ποτέ, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που είναι ικανοί να οδηγήσουν τον άνδρα στην διαφυγή με έναν ευχάριστο και απολαυστικό τρόπο.

Η απιστία φαντάζει ως προσωρινό αγχολυτικό που ανακουφίζει από την καθημερινή πίεση που βιώνει και αυτό γιατί με μια παράνομη παρουσία, δεν χρειάζεται ούτε να ανοιχτεί, ούτε να επικοινωνήσει, απλά να αφεθεί! Αναλογιστείτε λοιπόν, τι κλίμα επικρατεί μέσα στο σπίτι σας; Μήπως γκρινιάζετε για την καθημερινότητα παραπάνω απ όσο πρέπει; Μήπως σας έχει ρουφήξει η ρουτίνα και ο ρόλος σας ως δυο εραστές έχει εξαφανιστεί;

6. Η επικριτική και γκρινιάρα σύντροφος.

Αν όλη μέρα γκρινιάζετε, κριτικάρετε, υποτιμάτε, απαξιώνετε τον άνθρωπό σας, θέλετε να ελέγχετε τα πάντα, δίνετε διαρκώς εντολές, τον ειρωνεύεστε, ενώ παράλληλα τον καταπιέζετε έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό σας δικαιολογημένο το “γιατί” το κάνετε, θέτετε μικρά λιθαράκια, που τα στρώνετε στο μονοπάτι της αποξένωσης.

Είναι φυσικό επακόλουθο, ένας άνδρας που ερχόμενος στο σπίτι αντιμετωπίζει τη γυναίκα στρατηγό, να αισθάνεται την ανάγκη να τρέξει μακριά, προκειμένου να αποφύγει την ψυχολογική κακοποίησή του.

7. Η ζηλότυπη ή ο ζηλότυπος!

Μήπως ανήκετε στις γυναίκες που παντού βλέπουν την …απειλή μιας άλλης γυναίκας να καραδοκεί; Μήπως τον κυνηγάτε διαρκώς, ψάχνετε τα ρούχα του, το κινητό του το και γενικότερα όλα του τα υπάρχοντα; Μήπως του έχετε κάνει τη ζωή αφόρητη με σκηνές ζηλοτυπίας; Σίγουρα ακολουθείτε μία καλή συνταγή για να τον σπρώξετε σε κάποια άλλη!

Επίσης, βλέπουμε να ισχύει και το αντίθετο. Αρκετοί άνδρες που θέλουν, ποθούν και είναι ερωτευμένοι με τη σύντροφό τους, απιστούν από φόβο, ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιστεύουν δηλαδή ότι ίσως εκείνη κάποια στιγμή μπορεί να έχει κάνει κάτι με κάποιον άλλο, έτσι μπαίνουν στη διαδικασία να “εκδικηθούν” το δικό της στραβοπάτημα!

8. Η δεδομένη σύντροφός – Μητέρα

Εάν έχετε μετατραπεί στην ιδανική μητέρα του νούμερο 2, αλλάξτε αμέσως τακτική, μητέρα έχει και όπως λέμε, “μάνα είναι μόνο μία!”, δεν έχει ανάγκη και από άλλη! Η γυναίκα που περιποιείται τον άνδρα της σαφώς και αποτελεί την ιδανική σύντροφο, ωστόσο μην μένετε μόνο εκεί.

Η φλόγα, η ανανέωση – σεξουαλική και επικοινωνιακή – είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία που θα κάνουν τον άνδρα να βρίσκεται σε ερωτική εγρήγορση. Αν δίπλα του έχει συνεχώς μια γυναίκα που του θυμίζει τη μητέρα του και όχι ερωτική παρτενέρ, είναι αναμενόμενο να την αναζητήσει αλλού. Εσείς άλλωστε θα μπορούσατε “να κάνετε σεξ με τον γονιό σας;”

9.”Δεν είναι έτσι, …κάνεις λάθος!”

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι και οι άνδρες έχουν συναισθήματα.

Αρκετά συχνά ακούμε από τους άνδρες που έρχονται στο χώρο μας ότι νιώθουν από τη σύντροφό τους να τους αντιμετωπίζει ως ένα “αντικείμενο” του σπιτιού ή να τους θεωρεί δεδομένους.

Όταν μάλιστα κάποιοι, οι πιο τολμηροί εκφράσουν πως αισθάνονται, συνήθως αυτό που εισπράττουν είναι μία αμυντική-επιθετική στάση του στυλ “Δεν είναι έτσι, …κάνεις λάθος!” Αποτέλεσμα να αρχίσουν να κλείνονται στον εαυτό τους ή πιο απλά …να ψάξουν αυτό που τους λείπει σε ένα τρίτο πρόσωπο που θα τους αναγνωρίσει και θα νιώσουν και πάλι σημαντικοί!

10. Ο ευνουχισμένος άνδρας

Είναι γεγονός πως η γυναίκα σήμερα έχει φορτωθεί αρκετούς ακόμα ρόλους. Ρόλους όμως που την έχουν απομακρύνει αρκετά από την πιο θηλυκή και αισθησιογόνα πλευρά της. Ο άνδρας έχει μεγαλώσει με το να είναι ο δυνατός.

Όταν η δύναμή του αυτή αμφισβητείται από τη σύντροφό του, τότε αρχίζει και νιώθει ότι εκείνη μπαίνει στα χωράφια του, τον παραγκωνίζει, τον ανταγωνίζεται και ταυτόχρονα τον ακυρώνει και τον υποτιμά προσπαθώντας να του πάρει την “κυριαρχία”.

Αισθάνεται ότι τον ευνουχίζει, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αντέξει και αργά ή γρήγορα θα κάνει την επανάστασή του. Ποιος άνδρας λοιπόν θα αντισταθεί σε μία άλλη γυναίκα που θα τον βλέπει ως το “απόλυτο και δυνατό αρσενικό” που θα το βάλει και πάλι στο βάθρο του;

11. Κρίση μέσης ηλικίας

Ο χρόνος κυλάει και αφήνει αδίστακτα τα σημάδια του. Η διαφορά είναι αισθητή πια στην εικόνα του, στο πως αισθάνεται, η όρεξη και η διάθεση του έχουν μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με την εποχή της πρώτης νιότης που πέρασε… και κάπου εκεί, έρχεται να τονώσει το εγώ του η νεανική γυναικεία παρουσία, ως αντικαταστάτρια, ίσως και της συζύγου του, πείθοντας τον ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος να επαναφέρει την χαμένη ζωντάνια, σαν μια δεύτερη ευκαιρία στη διασκέδαση.

12. Απλά ανώριμος!

Υπάρχει και εκείνος που απλά θα απιστήσει για να απιστήσει, είτε γιατί είναι στο του όπως προσπαθεί να αποδείξει και η επιστήμη, είτε γιατί θεωρεί πως όσο δεν το καταλαβαίνει η σύντροφος του, μπορεί ελεύθερα να καλοπερνάει… Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συνέπειες θα επιφέρει η παρασπονδία του, αν «η παράνομη βόμβα σκάσει» στη σχέση τους.

 

Πηγή: askitis.gr

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close