22 εξαιρετικά γνωμικά του Σίγκμουντ Φρόυντ

22 εξαιρετικά γνωμικά του Σίγκμουντ Φρόυντ

Γεννήθηκε ως Σίγκισμουντ Σλόμο Φρόυντ στις 6 Μαΐου του 1856 και ήταν Αυστριακός γιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ού αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα.

Οι επιστημονικές θεωρίες του Φρόυντ και οι τεχνικές θεραπείας που ανέπτυξε θεωρήθηκαν ιδιαίτερα καινοτόμες και αποτέλεσαν αντικείμενα έντονης αμφισβήτησης όταν παρουσιάστηκαν στη Βιέννη του 19ου αιώνα. Ωστόσο και σήμερα συνεχίζουν να εγείρουν έντονο προβληματισμό και αντιπαραθέσεις. Η επίδραση του Φρόυντ δεν περιορίστηκε μόνο στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, αλλά ταυτόχρονα απλώθηκε σε πολλούς τομείς της επιστήμης (ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία) και της τέχνης.

Σπουδαία βιβλία – εγχειρίδια του είναι: Η ερμηνεία των ονείρων, Τοτέμ και Ταμπού, Πέρα από την αρχή της ηδονής, Ψυχολογία των μαζών και ανάλυση του εγώ, Ο πολιτισμός πηγή δυστυχίας, κ.α.

Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939, στο Λονδίνο.

22 αποφθέγματα του Σίγκμουντ Φρόυντ:

-Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν πραγματικά ελευθερία, επειδή η ελευθερία προϋποθέτει ανάληψη ευθύνης, και οι περισσότεροι άνθρωποι τρέμουν την ανάληψη ευθύνης.

-Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας.

-Κάποια μέρα κοιτάζοντας πίσω, τα χρόνια που αγωνίστηκες θα σου φαίνονται τα πιο ωραία.

-Ο διάβολος παραμένει πάντα η καλύτερη δικαιολογία για να απενοχοποιήσουμε τον Θεό.

-Αν ένας άνθρωπος υπήρξε το αδιαμφισβήτητα αγαπημένο παιδί της μητέρας του, διατηρεί σε όλη του τη ζωή το αίσθημα θριάμβου, την πίστη στην επιτυχία, που συχνά οδηγεί πραγματικά στην επιτυχία.

-Από λάθος σε λάθος, ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια.

-Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί.

-Σε αποφάσεις δευτερευούσης σημασίας, είναι χρήσιμο να εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά. Σε κρίσιμα ζητήματα όμως, η απόφαση πρέπει να προέρχεται από την καρδιά.

-Είμαστε αυτό που είμαστε επειδή ήμασταν αυτό που ήμασταν.

-Οι θρησκευτικές αντιλήψεις ξεπήδησαν από την ίδια ανάγκη που προέκυψαν όλα τα άλλα επιτεύγματα του πνεύματος: από την επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στη συντριπτική υπεροχή της φύσης.

-Είμαστε έτσι φτιαγμένοι, ώστε να λαμβάνουμε έντονη απόλαυση από την αντίθεση, και πολύ μικρή απόλαυση από την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων.

-Κανένας δεν πιστεύει στο δικό του θάνατο. Υποσυνείδητα, όλοι είναι πεπεισμένοι για την προσωπική τους αθανασία.

-Μια θρησκεία, ακόμα κι όταν αυτοπροσδιορίζεται σαν θρησκεία της αγάπης, πρέπει να είναι σκληρή και εχθρική σε όσους δεν ανήκουν σ’ αυτήν.

-Ένας άνθρωπος που αμφισβητεί την ίδια του την αγάπη, μπορεί, ή μάλλον πρέπει να αμφισβητεί κάθε κατώτερο πράγμα.

-Το να είσαι εντελώς ειλικρινής με τον εαυτό σου είναι μια καλή πρακτική.

-Πολλές φορές, τα πιο βαρυσήμαντα όνειρα είναι αυτά που φαίνονται τα πιο τρελά.

-Νεύρωση είναι η ανικανότητα για ανοχή της αντιξοότητας.

-Η Τέχνη είναι μια διέξοδος στο γενετήσιο πρόβλημα.

-Τα παιδιά είναι εντελώς εγωκεντρικά. Αισθάνονται τις ανάγκες τους έντονα και αγωνίζονται ανηλεώς για να τις ικανοποιήσουν.

-Μακροπρόθεσμα, τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στη λογική και στην εμπειρία, γι’ αυτό η αντίθεση της θρησκείας και στις δύο είναι κατανοητή.

-Οι άνθρωποι είναι δυνατοί μόνο όσο εκφράζουν μια δυνατή ιδέα. Γίνονται αδύναμοι, όταν της αντιτίθενται.

-Τα αστεία δεν είναι μόνο μια εκδήλωση σεξουαλικής νεύρωσης, αλλά ένα ψυχοπαθολογικό σύμπτωμα.

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Με στοιχεία από τη Βικιπαίδεια

Διαβάστε επίσης

Close