3 λόγοι για να ταξιδεύουμε

3 λόγοι για να ταξιδεύουμε

Έναβράδυ, συνομιλούσα με μια νεαρή κοπέλα που έπρεπε να πάρει μια σειρά από σοβαρές αποφάσεις, όπως το να κάνει μεταπτυχιακόστο ή να ταξιδέψει στον κόσμο.

Της είπα να ταξιδέψει, ασυζητιτί, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Κι εκείνη αναστέναξε.«Ναι, αλλά … τι γίνεται με το χρέος;Με τη δουλειά μου; Με τον φίλο μου (ή το σκυλί ή το αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο);

Τα «ναι, αλλά …» είναι ολέθρια.Οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω και περίμεναν να ταξιδέψουν στον κόσμο κάποια στιγμή αργότερα στη ζωή τους, τελικά ποτέ δεν το έκαναν.Να είστε προσεκτικοί με τα “ναι, αλλά”. Τα “ναι, αλλά” θα σκοτώσουν τα όνειρά σας.

Καθώς μεγαλώνουμε, η ζωή “φορτώνεται” με ευθύνες. Όσο είμαστε νέοι αντίθετα, έχουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τον έλεγχο όσων επιλέγουμε και υπάρχει χρόνος, τότε μπορούμε να κάνουμε τα περισσότερα από όσα θέλουμε.

Κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή, η κοσμοθεωρία μας βρίσκεται υπό διαμόρφωση και τα ταξίδια είναι ένας παράγοντας που συντελεί τα μέγιστα σ’ αυτό.

Ταξιδέψτε πολύ. Ταξιδέψτε με τόλμη. Ταξιδέψτε εγκαταλείποντας τα πάντα πίσω σας.Υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι για να ταξιδέψουν, ενώ είστε νέοι:

1. Ταξιδεύοντας μαθαίνετε να ζείτε την περιπέτεια

Όταν θα κοιτάτε πίσω στη ζωή σας, θα αναπολείτε στιγμές για τις οποίες θα αισθάνεστε υπερήφανοι και άλλες που θα σας προκαλούν αμηχανία…

Για ποιες επιλογές σας θα μετανιώσετε; Για όσες δεν τολμήσατε, για τις φορές που κάνατε πίσω, που φοβηθήκατε και φτιάξατε μια αδύναμη δικαιολογία μέσα σας για να μην τολμήσετε.

2. Ταξιδεύοντας ευασθητοποιείστε

Τα ταξίδια θα σας αλλάξουν όσο τίποτε άλλο. Θα αναγκαστείτε να ασχοληθείτε με ζητήματα που σε άλλη περίπτωση δεν θα σας ενδιέφεραν.

Για παράδειγμα, αν πάτε στη Νοτιοανατολική Ασία, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε το δουλεμπόριο. Στη Ανατολική Ευρώπη σοβαρό ζήτημα είναι οι γενοκτονίες και οι θρησκευτικές διώξεις. Στην Αϊτή, ο ισχυρός και άτεγκτος πατερναλισμός.

Θα αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι ο κόσμος είναι ένα μεγάλο χωριό. Θα αποκτήσετε σεβασμό για τον πόνο και τη δυστυχία που βιώνει πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού σε καθημερινή βάση.Και θα αισθανθείτε πιο κοντά στους συνανθρώπους σας.

3. Ταξιδεύοντας αποκτάτε πολύπολιτισμική κουλτούρα

Γνωρίστε τον κόσμο. Περπατήστε δίπλα στο Κολοσσαίο, δείτε από κοντά τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου. Πάτε στην πόλη του San Juan με τις καταπληκτικές παραλίες της και τα ιστορικά μνημεία.

Μπορείτε να διαβάσετε όλα τα βιβλία του κόσμου σχετικά με το Σινικό Τείχος της Κίνας ή το Λούβρο, αλλά το να βρεθείτε εκεί είναι μια διαφορετική εμπειρία.

Κι αν δεν είστε νέοι, πάλι ταξιδέψτε.Μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά να βρείτε τον τρόπο, ποτέ δεν είναι αργά.Ο κόσμος είναι ένα εκπληκτικό μέρος, γεμάτο από εξαιρετικά έργα τέχνης. Δείτε το!

Κείμενο συντομευμένο, βασισμένο στο Jeff Goins “3 Reasons to Travel While You’re Young”(goinswriter.com)

Απόδοση / επιμέλεια κειμένου : Λία Μαλλίδου

Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close