Είναι κι αυτός ο έρωτας που μας τρελαίνει…

Είναι κι αυτός ο έρωτας που μας τρελαίνει…

Αυτός που χτυπά την πόρτα μας χωρίς να μας ζητήσει την άδεια.

Ο Φρόιντ υποστήριζε ότι ο έρωτας γεννιέται μέσα από την ανάγκη να ικανοποιήσουμε την ερωτική μας ανάγκη.

Άλλοι μελετητές είπαν ότι ο έρωτας είναι κάτι που ξυπνά και γεννιέται γρήγορα. Κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται πριν ακόμα γνωρίσουν τον άλλο, ή ζουν έναν έρωτα που γεννιέται, ζει και αναπτύσσεται στο μυαλό τους, ακόμα και χωρίς ανταπόκριση.

Ο έρωτας συνήθως χτυπά την πόρτα μας χωρίς να μας ζητήσει την άδεια. Και όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με την ερωτική επιθυμία. Είναι κάτι πέρα και πάνω από αυτή.

Ο Έριχ Φρομ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, καμία ενέργεια που να ξεκινά με τόσες ελπίδες και τόσες προσδοκίες και που αποτυγχάνει τόσο συχνά, όσο ο έρωτας.

Ο Πλάτων, πάλι, θεωρούσε ότι ο έρωτας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θεία τρέλα, από μια ακατανίκητη επιθυμία να συμπορευθούμε με τους Θεούς, όντες σε παραλήρημα. Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, μια γυναίκα, η Διοτίμα εξηγεί ότι ο έρωτας εκφράζει την ανάγκη και την επιθυμία μας να κατακτήσουμε την αιωνιότητα.

Για μένα έρωτας είναι πολλά χαζά αλλά ταυτόχρονα πολύ σοβαρά πράγματα.

Είναι η μοναδική κατάσταση που δεν έχεις αίσθηση της ηλικίας σου, του σώματός σου, του προσώπου σου. Όλα είναι όμορφα.

Έρωτας είναι όταν ταξιδεύεις, με το μυαλό, με την καρδιά με το σώμα. Έρωτας είναι όταν χαμογελάς την ώρα που κλαις γιατί άργησε 5 ολόκληρα λεπτά να σου τηλεφωνήσει ή ν απαντήσει στο γλυκανάλατο μήνυμα που έστειλες. Ναι, το ξέρω, δεν είσαι 15, αλλά τί σημασία έχει;

Επίσης να ξυπνάς το πρωί και να λές καλημέρα ακόμη και αν δεν είναι δίπλα σου και το βράδυ καληνύχτα. Να είσαι πάντα ντυμένος, περιποιημένος, καθαρός και χαμογελαστός, σα να πρόκειται να συναντηθείτε στο επόμενο πεντάλεπτο. Ν

α κοιτάς το τηλέφωνό σου κάθε 6 δευτερόλεπτα (σου έκανε εντύπωση το 6; ) και να ελέγχεις το ρολόι σου αν είναι στη σωστή ώρα. Να περνάς μπροστά από τη δουλειά του, χωρίς βέβαια να κοιτάς προς τα κει, ακόμη και αν εκείνος βρίσκεται στον 6ο όροφο και δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να σε δει.

Να σκέφτεσαι ότι είστε μαζί, τι ώρες που δεν είστε και να φέρεσαι σα να είναι δίπλα σου ενώ δεν είναι. Να του αφιερώνεις τραγούδια και να σιγοτραγουδάς νομίζοντας ότι σ ακούει, να βρίσκεις κάθε τραγούδι ότι είναι γραμμένο για σας τους δύο και να πιστεύεις ότι όταν βρεθείτε θα είναι τόσο κινηματογραφικά που θα σας βγάζουν οι περαστικοί φωτογραφία.

Να τον βλέπεις και να λιώνεις, να σ ακουμπάει και να τρέμεις και η στιγμή του έρωτα να είναι ατελείωτη. Να μην μπορείς να κοιμηθείς, αλλά να είσαι στο πόδι από τα χαράματα χωρίς να κουράζεσαι. Να δουλεύει το μυαλό σου με χίλια και να σκέφτεσαι συνεχώς.

Να ονειρεύεσαι, να σχεδιάζεις, να φαντάζεσαι και να ζεις ευτυχισμένα τα 5 λεπτά που του μιλάς. Να μπερδεύεις τον ύπνο με τον ξύπνιο. Να πονάς, να βασανίζεσαι να κλαις και να ρωτάς τους πάντες να σου πούνε τί να κάνεις. Έρωτα έχεις, μη σκας!

Να μπορείς να ερωτεύεσαι τον άνθρωπο σου ξανά και ξανά χωρίς να βαριέσαι, χωρίς να μειώνεται το πάθος και χωρίς να το κάνεις αναγκαστικά. Ακόμη και όταν το συναίσθημα του έρωτα γίνεται αγάπη, να μη λείπει εκείνη η μοναδική σπίθα από τη σχέση. Ο έρωτας είναι τα πάντα.

Είναι η κινητήριος δύναμη του μυαλού και του σώματος, της διάθεσης, του ερεθισμού όλων των αισθήσεων. Και των 10. Τι δεν είναι 10; Α….όταν είσαι ερωτευμένος τόσες νομίζεις ότι έχεις!

Από τις λίγες συμπεριφορές που πραγματικά δεν χρειάζεσαι ψυχολόγο, είναι όταν είσαι φουλ, πλήρως, αποκλειστικά και τρελά ερωτευμένος. Εκτός αν ο έρωτάς σου είναι παντρεμένος, δεσμευμένος, κάποιος διάσημος ή μη πραγματικός. Εκεί, τα λέμε σε άλλη βάση.

Αλλά τώρα μιλάμε για τον έρωτα….εκείνον που μπορεί να σου συμβεί κανα δυο φορές στη ζωή σου και να σε κάνει να χάσεις το μυαλό σου. Τυχεροί όσοι τον βρήκαν, τυχεροί αυτοί που τον ζουν, ακόμη πιο τυχεροί εκείνοι που τον περιμένουν.

Μοναδικό συναίσθημα, το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Γράφει η Φρίντα Ξύστρου
Πηγή: fridaxistrou.gr

Thessaloniki Arts and Culture

Διαβάστε επίσης

Close