Ερρίκος Ίψεν: 10 σπουδαία αποφθέγματα του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα

Ερρίκος Ίψεν: 10 σπουδαία αποφθέγματα του μεγαλύτερου θεατρικού συγγραφέα του 19ου αιώνα

Ο Ερρίκος Ίψεν γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1828 στην πόλη Σίεν της Νορβηγίας.

Τα νεανικά και εφηβικά χρόνια του Ερρίκου Ίψεν ήταν δυστυχισμένα και άπορα, όμως μέσα από τις δυσκολίες κατάφερε να ανθίσει ένας εσωτερικός κόσμος που άφησε ανεξίτηλα την υπογραφή του στην παγκόσμια λογοτεχνία και το θέατρο. Τα έργα του Ίψεν χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό αν και στα τελευταία του συγγράμματα ο συμβολισμός παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο.

Μέσα από τα έργα του ο Ερρίκος Ίψεν έθιξε σοβαρά θέματα της εποχής όπως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, το κύρος μέσα στο σύνολο καθώς και ζητήματα ηθικής. Ενώ στην αρχή τα έργα του συγγραφέα είχαν σαν κέντρο το άτομο μέσα στην κοινωνία σταδιακά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο μοναχικό και απομονωμένο άτομο μέσα στην κοινωνία.

Με το έργο Μπραντ (1864) ο Ίψεν εδραίωσε την φήμη του σε όλη την Ευρώπη ένα μεγάλο ποιητικό δράμα το οποίο έγραψε στην Ρώμη, όταν πήρε υποτροφία για σπουδές και μπορούσε να ταξιδέψει μακριά από αυτά που τον εγκλώβιζαν.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι: Τα στηρίγματα της κοινωνίας (1877), Κουκλόσπιτο (1879), Βρικόλακες (1881), Ένας εχθρός του λαού (1882), Η αγριόπαπια (1884), Η κυρά της θάλασσας (1888), Έντα Γκάμπλερ (1890), Ο αρχιμάστορας Σόλνες (1892). Το 1899 ο Ίψεν έγραψε την τελευταία του διακήρυξη πάνω στη σχέση του καλλιτέχνη με τη ζωή και την αλήθεια, στο θεατρικό έργο Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί.

Ο Ερρίκος Ίψεν προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1902, το 1903 και το 1904. Απεβίωσε στις 23 Μαΐου του 1906 στο Όσλο.

Ακολουθούν 10 αποφθέγματα από τον Ερρίκο Ίψεν:

– Το να αποζητάς την ευτυχία σ’ αυτήν τη ζωή, είναι η πραγματική έννοια της ανταρσίας.

– Η μεγάλη αμαρτία, η ασυγχώρητη, είναι όταν σκοτώνεις μέσα σ`έναν άνθρωπο την αγάπη

– Το πνεύμα της αλήθειας και το πνεύμα της ελευθερίας είναι οι στυλοβάτες της κοινωνίας.

– Η μειοψηφία μπορεί και να έχει δίκιο, η πλειοψηφία πάντα κάνει λάθος.

– Το μεγάλο μυστικό της εξουσίας είναι να μη θέλεις ποτέ να κάνεις περισσότερα από όσα μπορείς να πετύχεις.

– Το να ζητούμε σ’ αυτόν τον κόσμο επίμονα την ευτυχία, θα πει πως κατεχόμαστε από το πνεύμα της επανάστασης. Γιατί, ποιο είναι το δικαίωμά μας στην ευτυχία;

– Ποτέ δεν πρέπει να φοράς το καλό σου παντελόνι όταν πηγαίνεις να πολεμήσεις για την ελευθερία και την αλήθεια.

– Η θάλασσα έχει μια δύναμη που επιδρά επάνω στους ανθρώπους σαν θέληση. Η θάλασσα μπορεί να υπνωτίζει. Η φύση γενικά έχει μια τέτοια δύναμη.

– Ο δυνατότερος άνθρωπος που υπάρχει στη γη είναι εκείνος που καταφέρνει να ζει περισσότερο μόνος

– Μια ανθρώπινη κοινότητα είναι σαν ένα καράβι: Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για να αναλάβουν το τιμόνι.

– Η τέλεια ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι πια δημιούργημα της φύσης, παρά ένα τεχνητό δημιούργημα, καθώς το καλαμπόκι τα οπωροφόρα δέντρα, όπως οι διάφορες ράτσες των αλόγων και των σκύλων, το κρασί κλπ.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close