Artist: Jack Vettriano

Γαμήλιο συμβόλαιο, από τον Χόρχε Μπουκάι

Απολαυστικό, σύγχρονο και αληθινό, με μια ιδιαίτερη γλώσσα, δοσμένο με χιούμορ και αμεσότητα!

1. Ορισμός. Ο γάμος αποτελεί μια συναισθηματική, πνευματική και κοινωνική δέσμευση που τη δεχτήκαμε για να σχεδιάσουμε, να μοιραστούμε και να χαρούμε, σε ένα πλαίσιο ασφαλές και σοβαρό.

2. Διάρκεια. Το συμβόλαιο ισχύει για όλη μας τη ζωή, η συμφωνία όμως πρέπει να ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια, με επαναδιαπραγμάτευση των όρων. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για καινούριο συμβόλαιο, η σύμβαση αυτή παύει να ισχύει.

3. Ιδιοκτησία. Τα δύο μέρη συμφωνούν απολύτως ότι δεν θα θεωρούν ο ένας τον άλλον ιδιοκτησία τους. Εννοείται ότι η γυναίκα μου, ο άντρας μου, ο σύντροφός μου, είναι όροι που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή γλώσσα και δεν υποδηλώνουν εξουσία.

4. Κοινή ζωή. Τον περισσότερο καιρό οι σύζυγοι θα μένουν μαζί. Θα μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού και θα αποφεύγουν να γκρινιάζουν, αν και ο καθένας μπορεί να υπενθυμίζει στον άλλον τις υποχρεώσεις του με τρόπο λεπτό και ευγενικό. Ο καθένας θα πλένει μόνος του τα εσώρουχά του.

5. Χρήματα. Ο σύζυγος και η σύζυγος θα μοιράζονται εξίσου την ευθύνη της κάλυψης των εξόδων του σπιτιού. Ο καθένας θα έχει τον τραπεζικό του λογαριασμό, και θα ανοίξουν και έναν κοινό για τα κοινά έξοδα. Αν στον καταμερισμό των υποχρεώσεων ο ένας από τους δύο αναγκάζεται να ξοδεύει περισσότερα από τον άλλον, οι εισπράξεις με κάθε τρόπο θα μοιράζονται, ούτως ώστε να διαθέτει ο καθένας τα χρήματα που έχει ανάγκη. Και οι δύο θα αποφεύγουν να λένε στον άλλον πώς ή σε τι θα ξοδεύουν τα λεφτά του.

6. Διαφωνίες. Οι διαφωνίες δεν θα θεωρούνται φοβερές. Αφού πρόκειται για δυο διαφορετικά άτομα, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν διαφωνίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ζευγάρι θα βρίσκει τον χρόνο για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουν, θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν. Αν απαιτείται να ληφθεί αμέσως απόφαση, θα δοθεί προτεραιότητα στην απόφαση του πιο ικανού ή πιο αρμόδιου για το θέμα.

7. Καβγάδες. Δεδομένου ότι τα μέλη είναι ανθρώπινα όντα και όχι μηχανές, οι διαφωνίες μπορεί να γίνουν έντονες και να οδηγήσουν σε καβγάδες. Τα δύο μέρη δεσμεύονται ότι θα συζητάνε χωρίς να ξεπερνάνε τα όρια του σεβασμού, ψυχικού και σωματικού.

8. Επικοινωνία. Τα μέρη δεσμεύονται να είναι πάντα ανοιχτά στο διάλογο. Εκείνος θα προσπαθεί να μιλάει μαζί της ακόμη κι αν είναι θυμωμένος, κι εκείνη θα προσπαθεί να μην τον τιμωρεί στερώντας του τη σωματική επαφή.

9. Σεξ. Ορίζεται σαφώς ότι οι σεξουαλικές επαφές του ζευγαριού θα ρυθμίζονται αποκλειστικά με γνώμονα την επιθυμία. Κανένας από τους δύο δεν θα νιώσει ποτέ υποχρεωμένος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του άλλου, εκτός εάν αυτό επιθυμεί και τις δικές του επιθυμίες. Όσον αφορά οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση, ορίζεται ότι στο σεξ καμία συμπεριφορά δεν είναι απαγορευμένη, βρόμικη ή αμαρτωλή εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο να δοκιμάσουν.

10. Πίστη. Το ζευγάρι μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει σε αυτόν τον κανόνα έχοντας το δικαίωμα να επιλέξει οποιαδήποτε από τις παρακάτω δυνατότητες.
α) Η σεξουαλική σχέση είναι αποκλειστική.
β) Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες σχέσεις αλλά χωρίς συναισθηματική δέσμευση.
γ) Ο καθένας αποφασίζει ελεύθερα για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.
Αναφορικά με το β και το γ χρειάζεται να συμφωνήσει το ζευγάρι αν θα πρέπει να ομολογούν αυτές τις εξωσυγυγικές περιπέτειες ή αν θα τις κρατούν κρυφές. Όποια κι αν είναι η επιλογή τους, θα έχουν κοινά δικαιώματα και υποχρεώσεις.

11. Παιδιά. Το ζευγάρι θα κάνει παιδιά μόνο σε περίπτωση που το θέλουν και οι δυο (και τη χρονική στιγμή που συμπίπτει η επιθυμία και των δύο). Στο μεταξύ, συμφωνούν όυι μια έκτρωση θα ήταν τραυματική εμπειρία, για αυ΄το αποτελεί ευθύνη και των δύο να αποφύγουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

12. Οικογένειες. Ο καθένας θα έχει με την πατρική του οικογένεια ό,τι σχέσεις θέλει και θα δέχεται τη συμπεριφορά του άλλου απέναντί τους. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα καθενός να μην αφήνει τα πεθερικά του να τον πιέζουν για κανένα ζήτημα.

13. Φίλοι. Ο καθένας θα κρατήσει τους φίλους και τις φίλες του. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί, ούτε να γίνει φίλος με τους φίλους του άλλου, ούτε και να συμπεριλάβει τους δικούς του φίλους στη σχέση με τον σύντροφό του.

14. Έλεγχος. Ο καθένας παραιτείται σαφώς από την άσκηση ελέγχου σχετικά με τον χρόνο, την εμφάνιση, το σώμα, τα γούστα και τον τρόπο που ενεργεί ο άλλοςς. Ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και τις ενέργειές του και τις ενέργειες που έχουν αποφασίσει από κοινού, όχι όμως και για τις προσωπικές αποφάσεις του άλλου.

15. Διαζύγιο. Οποιοσδήποτε από τους δύο μπορεί να θελήσει να χωρίσει όταν νιώσει ότι αυτό που είχαν σχεδιάζσει μαζί έχει χαθεί, άρα και η συμφνωία δεν ισχύει πια. Ο άλλος δεν θα προβάλλει αντίρρηση. Αν υπάρχουν μικρά παιδιά, το ζευγάρι συμφωνεί να εξαντλήσει κάθε μέσον για να σώσει αυτήν τη σχέση και να προστατεύσει τα παιδιά. Όσον αφορά τα υλικά αγαθά. συμφωνούν πώς όλα όσα αποκτήθηκαν στη διάρκεια της κοινής τους ζωής θα τα μοιράσουν και ο καθένας θα κρατήσει ό,τι ήταν προσωπικά δικό του.

16. Σχετικά με το συμβόλαιο. Μπορεί να γίνεται αναθεώρηση των άρθρων μετά από αίτηση οποιουδήποτε εκ των δύο, και οι όροι μπορούν να τροποποιούνται με τη σύμφωνη γνώμη και των δύο. Παραβίαση κάποιας διάταξης θεωρείται επαρκής λόγος για τη λήξη του συμβολαίου και ο παραβάτης θα υποστεί, ως ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΟΙΝΗ, το πλήρες δικαίωμα του συντρόφου του να αποχωρήσει από τη σχέση.

17. Υπογραφή του συμβολαίου. Το παρόν συμβόλαιο δεν έχει καμιά νομική, αστική ή εμπορική αξία. Είναι αποκλειστικά για ιδιωτική χρήση και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε δικαστική προσφυγή για την επίλυση κάποιας διαφοράς. Για να καταστεί αυτό σαφές, πρέπει να υπογραφεί με το αριστερό χέρι, ανεπίσημα και χωρίς μάρτυρες, σημάδι ακριβώς της μη νομικής του ισχύς.

Από το βιβλίο Ο Δρόμος της Συνάντησης του Χόρχε Μπουκάι, εκδόσεις Όπερα

Επιλογή αποσπάσματος: Βίλυ Αργυρούδη

Thessaloniki Arts and Culture

Διαβάστε επίσης

Close