Μαθήματα ζωής που πήραμε από τις γιαγιάδες μας

Μαθήματα ζωής που πήραμε από τις γιαγιάδες μας

Γιαγιά ή νόνα ή καλομάνα. Όπως και να την αποκαλείς, το νόημα είναι το ίδιο. Είναι η γυναίκα που σε μεγάλωσε, σε φρόντισε όταν η μητέρα σου δούλευε, σου έφτιαξε τα πιο νόστιμα φαγητά με τα πιο αγνά υλικά, σου έδινε λεφτά στα κρυφά και σε δίδαξε πολλά για τη ζωή. Πράγματα που έμαθες χωρίς να το αντιληφθείς, ζητήματα αξιών, ηθικής και ανιδιοτελούς αγάπης.

Μαθήματα ζωής που πήραμε από τις γιαγιάδες μας

Μάθημα 1ο: Προσήλωση στην οικογένεια και εργασιακή ηθική

Το να είναι μια γυναίκα σπιτονοικοκυρά, δε σημαίνει πως δεν εργάζεται. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις δε χωρά καθόλου προσωπικός χρόνος και ξεκούραση. Η δική μου γιαγιά, μαγείρευε για τέσσερα άτομα πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, κρατούσε το νοικοκυριό καθαρό και στην εντέλεια και τον υπόλοιπο χρόνο που της έμενε βοηθούσε κρατώντας το μαγαζί του παππού μου. Δεν είχε χρόνο ούτε για να σπουδάσει ή να δουλέψει πάνω σε κάτι που την ενδίεφερε, ούτε να πάει ταξίδι αναψυχής και για χαλαρωτικό σπα. Αυτά μου έμαθαν ότι δεν πρέπει να παραπονιέμαι για τις πολλές ώρες δουλειάς, εφόσον οι συνθήκες είναι καλές.

Μάθημα 2ο: Πώς να έχεις πίστη στη ζωή

Αγχωνόμαστε για πράγματα όπως λεφτά, ταξίδια, δουλειές και ξεχνάμε ότι οι γιαγιάδες μας είχαν να αγχωθούν για πολύ πιο σημαντικά πράγματα, όπως η ίδια τους η ζωή. Αυτές οι γυναίκες, έζησαν τις άγριες και σκοτεινές ημέρες του πολέμου κι όμως η πίστη τους στη ζωή και στο καλύτερο αύριο, δε τις άφησε να γονατίσουν. Μόνο μεγαλώνοντας και έχοντας αυτά κατά νου μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι το άγχος δεν ωφελεί σε τίποτα και ούτε θ΄ αλλάξει αυτό που είναι να συμβεί.

Μάθημα 3ο: Η αγάπη θέλει θυσίες

Ζούμε σε μια εποχή που τα ζευγάρια χωρίζουν από τη μια μέρα στην άλλη κι αναρωτιόμαστε ποιο ήταν το μυστικό που τα παλαιότερα ζευγάρια έκλειναν χρυσές επετείους και έμεναν μαζί «μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος». Η απάντηση είναι: παραχωρήσεις και θυσίες. Πόσες φορές έχεις δει τον παππού σου με τη γιαγιά σου να τσακώνονται; Σίγουρα όχι λίγες. Κι όμως, πάντα καταλήγουν μονοιασμένοι, γιατί ένας από τους δύο ρίχνει νερό στο κρασί του.

Μάθημα 4ο: Το φαγητό πάντα ενώνει την οικογένεια

Τα οικογενειακά τραπέζια είναι η αγαπημένη συνήθεια των γιαγιάδων μας, γιατί είναι ο τρόπος τους να δείξουν την αγάπη τους. Κάθε φορά, βάζουν όλο τους το μεράκι, ξοδέυουν ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα κι ανυπομονούν για το αποτέλεσμα της συνταγής τους που πάντα είναι εκπληκτικό. Αυτό, γιατί, όσο πιστά και να ακολουθήσεις κι εσύ τη συνταγή για το φαγητό τους, αν δεν βάλεις μέσα την αγάπη που βάζουν οι γιαγιάδες μας, το αποτέλεσμα δε θα είναι ποτέ το ίδιο!

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close