Νέλσον Μαντέλα: 10 φράσεις με αξία

Νέλσον Μαντέλα: 10 φράσεις με αξία

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν σπουδαία μορφή της Νότιας Αφρικής, η οποία αγωνίστηκε υπέρ της εξάλειψης των φυλετικών διακρίσεων. Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 18 Ιουλίου του 1918, στο χωριό Μβέζο της περιοχής Τράνσκεϊ της Νότιας Αφρικής και έμεινε φυλακισμένος για 27 χρόνια. Έγινε ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και μέχρι το τέλος της ζωή του, ήταν υπέρμαχος της ελευθερίας του ατόμου και μέγας εχθρός του ρατσισμού. Έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

Νέλσον Μαντέλα: 10 φράσεις με αξία

 

Ακολουθούν 10 φράσεις με αξία του Νέλσον Μαντέλα, οι οποίες συνοψίζουν τη σοφία και το μεγαλείο του.

 

“Πάντα κάτι φαίνεται αδύνατο, μέχρι να πραγματοποιηθεί”

***

“Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή τη θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά, παρά το αντίθετο”

***

“Έμαθα, ότι το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου. Γενναίος δεν είναι εκείνος, που δεν νιώθει φόβο, αλλά εκείνος που τον υπερνικά”

***

“Είναι σοφό, το να πείθεις τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι ήταν δική τους ιδέα”

***

“Ένα καλό μυαλό και μία καλή καρδιά είναι πάντα ένας τρομερός συνδυασμός”

***

“Είμαι βαθιά αισιόδοξος. Αν αυτό προέρχεται από τη φύση ή την ανατροφή μου, δεν το ξέρω. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές, κατά τις οποίες η πίστη μου στην ανθρωπότητα δοκιμάστηκε σημαντικά, αλλά δεν μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραδοθεί στην απελπισία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στην ήττα και τον θάνατο”

***

“Δεν υπάρχει πάθος σε μία ζωή κατώτερη από αυτή που είσαι ικανός να ζήσεις.”

***

«Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο για να αλλάξεις τον κόσμο.»

***

«Το πιο δύσκολο θέμα δεν είναι να αλλάξεις τόσο τον κόσμο όσο τον εαυτό σου.»

***

«Η μεγαλύτερη δόξα στη ζωή δεν βασίζεται στο να μην πέσεις ποτέ χαμηλά, αλλά στο να μπορείς να σηκωθείς ξανά κάθε φορά που πέφτεις»

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close