Ο Άγγελος Σικελιανός και τα ποιήματά του που έγιναν τραγούδια

Ο Άγγελος Σικελιανός και τα ποιήματά του που έγιναν τραγούδια

Άγγελος Σικελιανός. Ένα όνομα που έχει συνδεθεί έντονα με την παραδοσιακή ποίηση της Ελλάδας. Ένας λογοτέχνης που αγάπησε με πάθος την καταγωγή του (γεννημένος στη Λευκάδα), τον χαρακτήρισε ο έντονος λυρισμός στη γραφή του και ο ξεχωριστός γλωσσικός του πλούτος.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1884, στη Λευκάδα, αποφοίτησε από το γυμνάσιο και εγγράφηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το ενδιαφέρον του ήταν από πολύ νωρίς στραμμένο στη λογοτεχνία και την ποίηση. Διάβασε πολύ και πολλούς Έλληνες φιλοσόφους και λογοτέχνες της αρχαιότητας, όπως ο Όμηρος, ο Πίνδαρος, ο Πλάτωνας, ο Αισχύλος, αλλά και ξένους όπως ο Ντ’ Αννούντσιο. Ξεκίνησε να ταξιδεύει στις αρχές του 20ου αιώνα και γρήγορα βρήκε τον εαυτό του ανάμεσα στην ποίηση και στο θέατρο. Το 1902, δημοσίευσε και τα πρώτα του ποιήματα σε περιοδικά της εποχής, ενώ η ολοκληρωμένη του ποιητική συλλογή «Αλαφροΐσκιωτος» κυκλοφόρησε το 1909.

Ο Άγγελος Σικελιανός υπέφερε από χρόνια ημιπληγία. Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου 1951 έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία εξαιτίας λήψης φαρμάκου που του προκάλεσε σημαντικές διαταραχές και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ανάμεσα στο πολυποίκιλο έργο του, υπήρξαν κομμάτια τα οποία μελοποιήθηκαν και τα ακούμε μέχρι σήμερα. Αυτά θα σας παρουσιάσουμε και παρακάτω, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του.

 

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ

 

 

Το Άγραφον απήγγειλαν ηθοποιοί, σε μία μελοποίηση του Ν.Κυπουργού. Το 1996 ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσίασε το έργο «Ανεπίληπτος Θάνατος» με τέσσερα μελοποιημένα ποιήματα του Σικελιανού σε λόγιο ύφος και την ερμηνεία της Σοφίας Θεοδωρίδου. Υπάρχουν επίσης το «Πέμπτο Ευαγγέλιο» του Χρυσόστομου Σταμούλη, σε ερμηνεία του Πέτρου Γαϊτάνου και ο «Δωδεκαετής» του Νότη Μαυρουδή.

 

ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΙΜΑΙΡΑ

 

ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ

 

Επιμέλεια – Κείμενο: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close