«Οι γυναίκες είναι υπερβολικές.» Τι κρύβεται πίσω από ένα στερεότυπο

«Οι γυναίκες είναι υπερβολικές.» Τι κρύβεται πίσω από ένα στερεότυπο

Πόσες φορές δεν έχει ακούσει μια γυναίκα τις παρακάτω φράσεις: «Μην είσαι υπερβολικά ευαίσθητη. Μην υπεραναλύεις τα πάντα. Μην ανησυχείς όλη την ώρα.»

Γενικά τα στερεότυπα ποτέ δεν μπόρεσαν να ερμηνεύσουν σωστά τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ειδικότερα τα παραπάνω όμως κρύβουν και κάτι ακόμα. Την προσπάθεια χειραγώγησης των γυναικών.

Για ποιον άλλο λόγο να προσπαθήσει κανείς να πείσει μια γυναίκα ότι έχει τα λάθος συναισθήματα, ότι δε θα έπρεπε να νιώθει όπως νιώθει; Το να υποτιμά κανείς τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου είναι ένας τρόπος να τα ελέγξει.

Όταν μια γυναίκα σταματήσει να εμπιστεύεται τα συναισθήματα και το ένστικτο, τη διαίσθησή της, τότε καταλήγει να βασίζεται σε κάποιον άλλο για να της υποδείξει πως πρέπει να αισθάνεται.

Τα συναισθήματα όμως είναι η πιο βαθιά έκφραση της ιδιοσυγκρασίας, της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Δεν μπορούν και δε θα πρέπει να μπαίνουν ποτέ σε καλούπια από έναν άλλον άνθρωπο. Ακόμα κι αν αυτός το κάνει «από ενδιαφέρον» ή «για το καλό σου».

Αν με βλέπεις αναστατωμένη, μην προσπαθείς να με φορτώσεις με ενοχές. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσαι για μένα, ρώτα τι είναι αυτό που με αναστάτωσε και πρόσφερέ μου τη βοήθειά σου για να εξαλείψω τους λόγους της αναστάτωσής μου. Αντί να μου κουνάς το δάχτυλο, δώσε μου το χέρι σου…

Κείμενο: Αργυρώ Μουστάκα Βρεττού

Διαβάστε επίσης

Close