Οι «κακές μητριές» ζουν μόνο στα παραμύθια;

Οι «κακές μητριές» ζουν μόνο στα παραμύθια;

Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε ότι η γνωστή και «αγαπημένη» πεθερά είναι ότι χειρότερο μπορεί να σας συμβεί στον γάμο ή την σχέση σας μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε…

Φυσικά δεν εννοείται ότι αυτή η γυναίκα-κατηγορία από μόνη της για κάποιο λόγο εξαφανίστηκε! Το είδος αυτό δεν πεθαίνει ποτέ, εξαπλώνεται και φυσικά κληροδοτείται… σαν ιός ένα πράγμα! Απλά δεν είναι τελικά το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί…

Ναι καλά καταλάβατε, υπάρχει και χειρότερο. Μια πολύ πιο εξελιγμένη και πολύ πιο σύγχρονη μορφή πεθεράς, εντελώς προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα της κοινωνίας μας. Για όσους δεν το γνωρίζατε λοιπόν ή για όσους την έχετε πατήσει και πολύ πιθανό να την ξαναπατήσετε κατέφθασε η νέα μορφή πεθεράς… η μητριά-πεθερά!

Πως βρέθηκαν στη ζωή μας

Λίγο πολύ για τους γνωστούς λόγους… Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε γύρω σας! Πόσοι από τους φίλους και γνωστούς σας είναι παιδιά χωρισμένων γονιών; Ή να μεγάλωσαν με έναν γονιό για διάφορους λόγους; 

Οι λόγοι που μια οικογένεια διαλύθηκε είναι πολλοί και για να αναλυθούν θέλουν σελίδες, στην περίπτωσή μας ωστόσο το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Γιατί κάπου εκεί που οι άνθρωποι θέλουν και με το δίκιο τους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, μεταξύ λοιπόν γνωριμιών, ραντεβού και σχέσεων έρχονται και «αυτές»… Γεννημένες να παίρνουν πάντοτε αυτό που θέλουν, τυλίγουν τους «χαλβάδες» σε χρόνο μηδέν και εκεί συμβαίνει.

Ο ιός μεταλλάσσεται, σε κάτι χειρότερο που δυστυχώς έχει πολύ ισχυρότερα αντισώματα…

Πως τις αναγνωρίζεις

Δυστυχώς δύσκολα και όχι με «γυμνό» μάτι! Ανάμεσα σε γυναίκες που τρέφουν αγνά αισθήματα για τον νέο τους σύντροφο και την οικογένειά του μπλέκονται και αυτές και κρύβονται αριστοτεχνικά…

Μπορεί να τις βρεις σε διαφορετικές version, με έναν γάμο στο ενεργητικό τους αλλά χωρίς παιδιά, χωρίς πρώτο γάμο και τρελαμένες να αποκατασταθούν και να κάνουν παιδιά, ως πρώην ερωμένη του «πεθερού» σου που έγινε «επίσημη» σύντροφος-σύζυγος και το χειρότερο όλων… με έναν γάμο στο ενεργητικό της και παιδιά… Αν έχεις πέσει πάνω σε μητριά- πεθερά με «κουταβάκια» κάνε την προσευχή σου!

Τα σημάδια του «κακού»

Τα σημάδια φυσικά και υπάρχουν, το θέμα είναι κατά πόσο εσύ τα προσέχεις γιατί πολύ απλά δεν θες να τα προσέξεις! Η τρελή αγάπη που σου δείχνει με το που σε γνωρίζει λες και σε ήξερε και από χθες σε τέτοιο σημείο που ειλικρινά πιστεύεις ότι απέκτησες μια νέα και έμπειρη φίλη (γιατί όχι;).

Σου λέει σχεδόν αμέσως προσωπικά της θέματα, και καλά εμπιστευτικά, ενώ σου ανοίγεται για το άσχημο και δακρύβρεχτο παρελθόν της. Εδώ παίζει πάρα πολύ η ιστορία με τον πρώην σύζυγο που την κεράτωνε και της φερόταν άσχημα, αφήνοντάς την χωρίς τίποτα όταν εκείνη τα είχε δώσει όλα… Κοινώς σε παίρνει με το μέρος της χωρίς να το καταλάβεις.

Είναι γλυκιά, κάνει πλάκες μαζί σου, σε συστήνει και σε επαινεί παντού, σχολιάζετε διάφορα για τους συντρόφους σας και γελάτε και εδώ είναι που της δίνεις τους πρώτους πόντους, γιατί αυτά θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σου στο μέλλον! Από φίλη της γίνεσαι παιδί της… Απορείς; Ναι απορείς, σκέφτεσαι ότι μπορεί να είναι βιαστικό αλλά από την άλλη γιατί να πιστέψεις κάτι τέτοιο για μια γυναίκα που δείχνει τόση αγάπη στα παιδιά του συντρόφου της;!

Όλα είναι ιδανικά, έτσι δείχνουν, περνάτε όμορφα την βοηθάς σε όλα, στις δουλειές, στο μαγείρεμα… Μια σύγχρονη ευτυχισμένη «οικογένεια»!

Πότε σπάει η μάσκα…

Όταν σιγουρέψει την θέση της μέσα στην νέα της οικογένεια. Δηλαδή αν κουβαληθεί και στρογγυλοκαθίσει στο πατρικό του συντρόφου σου επίσημα, αν παντρευτεί με τον «χαλβά» ή αν είναι ήδη παντρεμένη με τον «χαλβά», όταν της γράψει κανένα ακινητάκι έτσι για να έχει να «παίζει» ή στην χειρότερη περίπτωση αν την εμφανίζει σε όλη του την περιουσία ώστε να έχει δικαιώματα στα άπαντα!

Κοινώς όταν η «κυρία» δέσει τον «γάιδαρο» της, τότε θα αρχίσει να φανερώνει τον πραγματικό της εαυτό… σε σένα! Οι γλύκες θα γίνουν επιδέξια «καρφιά», τα «εγκώμια» στους γνωστούς θα γίνουν επίθετα του τύπου  «φορτική», «ανοικοκύρευτη», «ακατάδεκτη» και φυσικά ότι είπες κατά την περίοδο της φιλίας σας θα διαστρεβλωθεί και θα γίνει αντικείμενο καθημερινής κρεβατομουρμούρας. 

Δεν θα παραλείψει ποτέ να μιλήσει «πάντα συμβουλευτικά και με καλή διάθεση και αγάπη» στον σύντροφό σου για τη σχέση σας τονίζοντας τα προβλήματα  που έχετε και αν δεν έχετε θα δημιουργήσει, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο «γιός» της είναι το καλύτερο παιδί που του αξίζει μια καλύτερη κοπέλα.

Μια κοπέλα που υποτίθεται ήσουν πριν λίγο καιρό…

Σχέση «μητριάς-Χιονάτης»

​Το τονίζω ξανά, δεν είναι όλες οι μητριές έτσι. Οι «κακές μάγισσες» όμως υπάρχουν και δυστυχώς οι πιθανότητες είναι περισσότερες να πέσεις πάνω σε μια τέτοια.

Εδώ αναρωτιέστε εύλογα το γιατί το κάνουν αυτό. Η απάντηση είναι τόσο απλή που εξοργίζει! Η ματαιοδοξία είναι το βασικό κίνητρο που τις καθοδηγεί να πλέκουν όλο αυτό το ανταγωνιστικό κλίμα μεταξύ σας.

Εσύ δεν την ανταγωνίζεσαι γιατί δεν έχεις λόγο να το κάνεις. Αυτή όμως έχει και πάρα πολλούς μάλιστα. Για αυτήν είσαι μια απειλή, όχι ότι θα της πάρεις τη θέση, αλλά ότι θα της πάρεις τον θαυμασμό και την «λάμψη», τα φώτα του ενδιαφέροντος που τα θέλει όλα επάνω της.

Ζηλεύει τα νιάτα σου, κυρίως αν έχει την ηλικία της μάνας σου, τις δραστηριότητές σου, την φρεσκάδα, την όρεξή σου. Επειδή αυτά δεν μπορεί να τα «χτυπήσει», φροντίζει να στοχεύσει αλλού.

Όταν ξαφνικά η μάσκα της θα αρχίσει να φθείρεται θα σε κάνει να αισθάνεσαι πολύ άβολα με την μανία της να δείχνει ότι είναι η καλύτερη νοικοκυρά, η καλύτερη «μάνα», που τα κάνει όλα στην εντέλεια και τα προλαβαίνει. Αυτό που θέλει να ακούει και την «τρέφει» είναι «Μα πως τα προλαβαίνεις όλα;», «Ότι πιάνουν τα χεράκια σου γίνεται χρυσάφι..» και όμοιες τέτοιες @@@@@!

Και εύλογα θα αναρωτιέσαι πάλι που είναι το φταίξιμό σου… Η ύπαρξη σου φταίει. Είσαι μια εκκολαπτόμενη νοικοκυρά που απειλεί να πάρει τα φώτα από πάνω της. Ειδικά άμα έχεις και τη δουλειά σου και είσαι καλή σε αυτή προκαλείς περισσότερο ακόμα αυτό το είδος μητριάς που δεν δούλεψε ποτέ και είναι «επαγγελματίας μαμά»!

Αν μάλιστα μαγειρεύεις και καλά και μαζέψεις και κομπλιμέντα τότε ψάξε καράβι να φύγεις… γιατί μπήκες στην πιο μαύρη της λίστα!

Η πεθερά-μητριά θέλει να είναι το επίκεντρο, θέλει να είναι η «μάνα του λόχου» και όλοι να εξαρτώνται από αυτήν, να λύνει και να δένει, να ξαποστέλνει αυτόν και αυτήν που της στέκεται εμπόδιο σε κάτι. Και σε αυτό προστίθεται και το κόμπλεξ και η ρετσινιά της «μητριάς» που ξέρει ότι δεν θα φύγει ποτέ από πάνω της.

Αν έχει μάλιστα και η ίδια παιδιά σαφέστατα δεν σε θέλει στα πόδια της. Γιατί όσο είσαι καλά με τον σύντροφό σου διεκδικείς και «στερείς» από τα δικά της τα παιδιά. Τα οποία παιδιά της φυσικά έχει φροντίσει να τα εγκαταστήσει στο πατρικό του συντρόφου σου (γιατί όχι και την μάνα της να έχει και ισχυρό σύμμαχο), εκεί κάπου ανάμεσα στα κιτς σερβίτσια και φλυτζανάκια του καφέ  που κουβάλησε…

Η κατάληξηΤο αν μια τέτοια συμβίωση λήξει καλά ή κακά εξαρτάται και από σένα και από τον σύντροφό σου. Αυτή η γυναίκα δεν θα αλλάξει, θα συνεχίσει να είναι μια μάγισσα Φούρκα που κάνει την παραδοσιακή πεθερά να φαίνεται «αρνάκι» μπροστά της (η πεθερά όταν δεν γουστάρει έχει τα κότσια και στο δείχνει από την πρώτη μέρα τουλάχιστον…).

Αν είσαι μια κοπέλα που έχει το τσαγανό και τον χαρακτήρα να την πληρώνει με το ίδιο νόμισμα και αυτομάτως έχεις τον τρόπο σου και με τον σύντροφό σου ετοιμάσου για μια «μάχη μέχρις εσχάτων». Αυτή δεν θα παραιτηθεί θα σε πολεμήσει άσχημα και όσο την κοντράρεις τόσο πιο αθέμιτα θα σε χτυπάει, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα κάνετε μια τυπική ανακωχή…

Και πάλι όμως μην κοιμηθείς, γιατί με το που κλείσεις βλέφαρο το φίδι θα μπει κάτω από τα σκεπάσματα και θα σε δαγκώσει!

Αν πάλι ανήκεις στις πιο ευαίσθητες κοπέλες τότε η μοίρα σου εξαρτάται απόλυτα από την στάση του συντρόφου σου, η οποία δυστυχώς είναι λίγο πολύ προβλέψιμη εκτός από λίγες εξαιρέσεις. Η «γλυκιά» μητριά που κάνει πλύση εγκεφάλου στον «χαλβά» το κάνει για να δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας εναντίον σου.

Σιγά και σταδιακά θα το νιώθεις και εσύ, ότι γίνεσαι ανεπιθύμητη. Το βλέπεις και σιγά-σιγά το ξέρεις, αλλά δεν μπορείς να μιλήσεις και αν μιλήσεις τι να πεις; Και σε ποιόν; Στον γιο του «χαλβά» που είναι μαθηματικά σίγουρο ότι είναι μεγαλύτερος «χαλβάς»;

Αν μιλήσεις θα γίνεις η γκρινιάρα, η κακιά, η εγωίστρια, αυτή που θα έπρεπε να ντρέπεται… Να ντρέπεσαι εσύ και όχι αυτή που σε πολεμάει για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία της και να εξασφαλίσει αυτά που θέλει να εξασφαλίσει…

Αν ο «χαλβάς-σύντροφος» δεν σε έχει σουτάρει ακόμα για να επαναφέρει την ηρεμία στην «οικογενειακή εστία» (γελάει ο κόσμος όλος…) τότε καλά θα κάνεις να φύγεις εσύ. Γιατί δεν έχεις τίποτα να κερδίσεις από έναν άνθρωπο που δεν σε αγαπάει πραγματικά, αφού αν όντως σε αγαπούσε θα έθετε κάποιος όρους και αν μη τι άλλο θα συνεργαζόταν μαζί σου για κάτι που αφορά και τους δυο…

Η «χαρωπή νοικοκυρούλα» που την είδε ξαφνικά αφεντικό δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημά σου, οπότε κοίτα να γλιτώσεις από μια «τοξική» κατάσταση και να βρεις μια που πραγματικά σου αξίζει!

Όσο για τους «χαλβάδες» όταν ξυπνάνε είναι αργά…

 

Γράφει, η Ζέτα Κατσίκα

Πηγή: opengreekschool.weebly.com

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close