Artist: Horst Kistner

Τα φούμαρα που μας πουλάνε κατά καιρούς οι άντρες

Ο σοφός λαός λέει: ξέρεις να πεις ψέματα; Ξέρεις να κρυφτείς;

Διότι αν θέλεις να κρύψεις την αλήθεια, πρέπει να έχεις ταλέντο στην απόκρυψη πληροφοριών και μνήμη για να μην υποπέσεις σε λάθη. Διαφορετικά, σύντομα θα ξεφτιλιστείς και όλοι θα καταλάβουν τη βλακεία σου.

Ψέματα λένε άπαντες. Άντρες, γυναίκες, παιδιά. Μηδενός εξαιρουμένου. Οι ανθρώπινες σχέσεις επιτάσσουν το ψέμα για να επιβιώσουν. Όσο ψαρωτική κι αν είναι η ειλικρίνεια, είναι φορές που το ψέμα μπορεί να σε βγάλει ανώδυνα από μια δύσκολη κατάσταση. Κι εδώ που τα λέμε, δεν φταίει πάντα εκείνος που ψεύδεται αλλά κι εκείνος που τον αναγκάζει να ψεύδεται.

Παράδειγμα σχέσης  1.

Βγαίνει ο Μπάμπης με τη Σούλα σε ένα μπαρ. Κάθονται, παραγγέλνουν και ξάφνου, απ’ το πουθενά, εμφανίζεται μια κουκλάρα με αβυσσαλέο ντεκολτέ και πλουμιστά οπίσθια. Ο Μπάμπης θα καρφώσει με το βλέμμα την κουκλάρα και η Σούλα θα βγάλει καπνούς απ’ τα αυτιά. Η Σούλα θα κατεβάσει ρολά και θα τον ρωτήσει ίσα με σαράντα φορές εάν εκείνη είναι καλύτερη από την ίδια. Ο Μπάμπης θα αρνηθεί. Ψέμα απαραίτητο για να σταματήσει η γκρίνια. Φταίει ο Μπάμπης; Όχι. Φταίει η Σούλα που δεν αποδέχεται πως όταν το μάτι συναντήσει κάτι ωραίο θα το κοιτάξει, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα.

Παράδειγμα σχέσης 2.

Δοκιμάζει η Σούλα ρούχα. Το ένα της ξινίζει και το άλλο της βρωμάει. Ο Μπάμπης είναι έτοιμος εδώ κι ένα τέταρτο. Όταν η Σούλα θα ρωτήσει αν της πηγαίνει το ρούχο, αν πάχυνε ή αν φαίνεται η κυτταρίτιδά της, ο Μπάμπης θα υποστηρίξει πως είναι μια θεά ό,τι κι αν επιλέξει να βάλει. Ψέμα απαραίτητο για να φτάσουν κάποια στιγμή στον προορισμό τους. Φταίει ο Μπάμπης; Όχι. Φταίει η Σούλα που την πιάνουν οι ανασφάλειές της την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Παράδειγμα σχέσης 3.

Η Σούλα έχει απορίες για τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή του Μπάμπη. Όσο εκείνος διηγείται, τόσο εκείνη συνοφρυώνεται και ζητά να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τις πρώην του. Αρχίζει να κάνει συγκρίσεις κι εκείνος αναγκάζεται να της πει πως με καμία άλλη στο παρελθόν δεν έχει νιώσει όπως με εκείνη. Ψέμα απαραίτητο για να μην αναλύσουν λεπτομερώς όποια γυναίκα πέρασε απ’ το κρεβάτι του. Φταίει ο Μπάμπης; Όχι. Φταίει η Σούλα που δεν αντιλαμβάνεται πως είναι μαζί της συνειδητά και πως οι πρώην έχουν λόγο που αποκαλούνται πρώην.

Παράδειγμα σχέσης 4.

Κάνουν σεξ. Η Σούλα έχει ανασφάλειες για το σώμα της. Ο Μπάμπης ορκίζεται πως καμία άλλη δεν τον ερέθιζε τόσο πολύ και πως το σώμα της είναι το καλύτερο κορμί που έχει αγγίξει. Ψέμα απαραίτητο για μια υγιή σεξουαλική ζωή. Φταίει ο Μπάμπης; Όχι. Φταίει η Σούλα που δεν καταλαβαίνει πως δεν είναι όλες οι ώρες για ψιλή κουβεντούλα. Εάν ο Μπάμπης έλεγε οτιδήποτε άλλο θα έκαναν σεξ κάθε Κυριακή με κλειστά τα φώτα.

Παράδειγμα σχέσης 5.

Η Σούλα τηλεφωνεί στον Μπάμπη. Ο Μπάμπης δεν απαντάει στο τηλέφωνό του. Όταν τον βρίσκει, τον ρωτάει τι έκανε πριν και δεν το σήκωσε. Εκείνος ισχυρίζεται πως δεν το άκουσε, πως φόρτιζε πως ήταν στο μπάνιο,. Η αλήθεια είναι πως βαριόταν, έπαιζε παιχνίδια, αυνανιζόταν ή είναι δυσκοίλιος. Ψέμα απαραίτητο για να μη χαθεί ο ρομαντισμός στη σχέση. Φταίει ο Μπάμπης; Όχι. Φταίει η Σούλα που δε θα μπορούσε να χωνέψει την πραγματικότητα.

Μπορούμε να αναλύουμε για ώρες. Ψέματα που ούτε καν φανταζόσουν πως είναι ψέματα. Πόσο χαριτωμένα κοιμάσαι, πόσο πολύ συμπαθεί φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, πως καθόλου δεν τον ενοχλεί που του επισημαίνεις τα λάθη του γιατί έτσι γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Ψέματα για τις αόρατες στα μάτια του, ατέλειες σου και το πόσο πολύ σου πηγαίνουν έτσι τα μαλλιά σου- ίδια με πριν δεν είναι;-

Ολόκληρη η καθημερινότητα σας απαρτίζεται από μικρά, αθόρυβα ψέματα που κάνουν την εμφάνισή τους εκεί που δεν το περιμένεις. Λειτουργούν σαν πατερίτσες για την επιβίωση σας και διατηρούν την ηρεμία και των δύο φύλων. Αν βρήκες ομοιότητες σε κάποια απ’ τα παραπάνω, μη βιαστείς να θυμώσεις. Εάν έχεις δίπλα σου έναν Μπάμπη που ψεύδεται, πάει να πει πως μέσα σου έχεις μια Σούλα που δεν αντέχει την αλήθεια.

Think about it.

 

Της Κατερίνας Χήναρη

Πηγή: mindthetrap.gr

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close