Τα μπάνια του σκύλου μου

Τα μπάνια του σκύλου μου

H ζωοφιλία δεν ταυτίζεται με την κατοχή ζώου. Όσοι κατέχουν ζώα δεν παίρνουν αυτόματα το πιστοποιητικό της ζωοφιλίας.

Τουναντίον θα έλεγα, πως υπάρχουν ολόκληρες κατηγορίες κατόχων ζώων που δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό ζωόφιλου. Πάρτε για παράδειγμα τους κατόχους αλόγων κούρσας. Πόση ζωοφιλία χωράει σ αυτό το hobby;

Μετά σκεφτείτε τους κατόχους σκυλιών ράτσας που τα χρησιμοποιούν για αναπαραγωγή ή σε αγώνες. Μετά έρχονται οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες σκυλιών που έχουν πάρει σκυλί με την ίδια λογική που αγοράζουν οποιοδήποτε αντικείμενο που τους αρέσει και θέλουν να το έχουν.

Ώσπου ανακαλύπτουν ότι είναι ζωντανό, έχει ανάγκες και οι ίδιοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του, δεν το ελέγχουν και πιθανά να το φοβούνται. Οπότε είτε το εγκαταλείπουν, είτε το κρατούν δεμένο για πάντα.

Μετά είναι οι ζωόφιλοι που νομίζουν ότι το σκυλί τους ή η γάτα τους είναι άνθρωποι και τους αποδίδουν σκέψεις και προθέσεις που δεν έχουν και ικανοποιούν ανάγκες που δεν έχουν καμία σημασία για το ζώο ενώ αγνοούν άλλες που είναι ζωτικής σημασίας.

Ήξερα έναν ιδιοκτήτη κουταβιού ο οποίος στα πρώτα του γενέθλια, παράγγειλε τούρτα με κεράκι, και του χάρισε καινούργιο κολάρο. Αλλά δεν το είχε πάει ποτέ κάπου να τρέξει καθώς ο ίδιος είχε μια καταθλιπτική συμπεριφορά και είχε πάρει διαζύγιο με οποιαδήποτε κινητική δραστηριότητα. Λάτρευε το σκυλί του αλλά μόνο στο πλαίσιο των δικών του αναγκών.

Τα σκυλιά λόγω της φύσης τους ν ακολουθούν τον άνθρωπο και να προσαρμόζονται στις δικές του συνήθειες και ανάγκες, πέφτουν πολύ συχνά θύματα κακοποίησης. Αυτό που οι περισσότεροι λάτρεις των σκυλιών ονομάζουν αγάπη και αφοσίωση είναι η φύση των ζώων που ζουν σε αγέλες και αναγνωρίζουν την ιεραρχία και την υποταγή στον αρχηγό.

Οι γάτες που δεν έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και έχουν μια πιο ανεξάρτητη συμπεριφορά, είναι λίγο πιο τυχερές. Πέφτουν πιο σπάνια θύματα της οικιακής κακοποίησης και είναι αυτή η ανεξάρτητη φύση τους που κάνει πολλούς ανθρώπους να τις αντιπαθούν. Τις χαρακτηρίζουν αχάριστες ενώ εκείνες το μόνο που κάνουν είναι να ακολουθούν περισσότερο την δική τους φύση και λιγότερο την ανθρώπινη.

Οπότε αρκετοί ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν να παίρνουν το σκυλί τους μαζί όπου πηγαίνουν, είτε ως παρέα είτε ως αξεσουάρ. Θεωρούν δε ότι αυτονόητα αυτό που αρέσει στους ίδιους είναι καλό και για το σκυλί. Εδώ κάνω μια παρένθεση για να πω ότι αυτή η εγωιστική συμπεριφορά των ανθρώπων ισχύει γενικώς και δεν εξαιρούνται ούτε τα παιδιά τους.

Πάει κύριος ή η κυρία βόλτα στο εμπορικό κέντρο γιατί να μην αρέσει κάτι τέτοιο και στο σκυλί τους ή στο παιδί τους; Μια χαρά χώρος, κλιματιζόμενος, βιτρίνες, άνθρωποι. Έρχεται το καλοκαίρι και πάνε στην παραλία γιατί να μην πάρουν και το σκυλί μαζί τους;

Ο λόγος που είμαι πολύ επιφυλακτική με την ελεύθερη πρόσβαση των σκυλιών στις παραλίες είναι ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκυλιών είναι άσχετοι με την φύση των ζώων. Δεν ξέρουν για παράδειγμα ότι τα σκυλί τους μπορεί ν αλλάξει πολύ συμπεριφορά αν βρεθεί σ ένα χώρο με πολλά άλλα σκυλιά. Κι αν η πρόσβαση είναι ελεύθερη στην παραλία αυτό θα είναι πάρα πολύ πιθανό.

Μπορείτε να φανταστείτε μια παραλία με πενήντα ανθρώπους και είκοσι σκυλιά; Ένα άλλο θέμα είναι τα παιδιά. Τα σκυλιά έλκονται από τα παιδιά, λόγω της κίνησης και του παιχνιδιού. Κατά κανόνα χωρίς επιθετική διάθεση, αλλά σίγουρα δεν είναι καθόλου ασφαλές το παιχνίδι ακόμη κι ενός κουταβιού με ένα μωρό.

Και τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, η παραλία όταν ψήνεται στους 40c δεν είναι ευχάριστο μέρος για ένα σκυλί. Το σκυλί για να περάσει καλά στη θάλασσα πρέπει να πάει νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα. Να έχει χώρο να τρέξει, να πετάξει χώματα, να τιναχτεί.

Δεν είναι χαρά για το σκυλί να κάθεται κάτω από την ομπρέλα ακίνητο για ώρες. Ξέρω ότι πολλοί θα πουν ότι βλέπουν το σκυλί τους να είναι μια χαρά χαρούμενο. Είναι αυτή η αφοσίωση στο αφεντικό που τα κάνει να υπομένουν με τέτοια καρτερικότητα την ανεύθυνη συμπεριφορά.

Οπότε ίσως να ήταν καλό για όλους η πρόσβαση στις παραλίες να επιτρέπεται για τα σκυλιά έως τις 9 το πρωί κι από τις 8 το απόγευμα και μετά. Αυτό δεν βολεύει κανέναν που θέλει να συνδυάσει την ηλιοθεραπεία του με την βόλτα του σκύλου του. Καλά μπάνια σε όλους!

by Ιφιγένεια Πανέτσου

Διαβάστε επίσης

Close