Τί δεν λένε οι άνδρες, η κρίση του ανδρισμού

Τί δεν λένε οι άνδρες, η κρίση του ανδρισμού

Ανάμεσα στα πολλά φαινόμενα που αναδύονται τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρα η κρίση του άνδρα.

Νιώθει αδύναμος, χωρίς κίνητρα, μόνος.
Ορισμένοι υποφέρουν από άγχος, κατάθλιψη, βιώνουν μια αίσθηση ανεπάρκειας στην οικογένεια, στην εργασία καθώς και στην συναναστροφή με άλλους άνδρες.
Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και λίγη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους, νιώθουν συστολή, αδύναμοι και στην σχέση με τις γυναίκες.
Οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνεται η ανδρική ανικανότητα, το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης, η ανδρική υπογονιμότητα ακόμη και μια σταδιακή μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και των επιπέδων της τεστοστερόνης (ανδρική ορμόνη).

 

Είναι μια κρίση του «ανδρισμού».

 

Ανδρισμός ως έννοια, που περιλαμβάνει την αυτοπεποίθηση, το θάρρος, το σθένος, την ικανότητα να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους και να αναλάβουν τις προσωπικές τους ευθύνες.

 

Η «κρίση του ανδρισμού» για τον άνδρα είναι μια κρίση ταυτότητας :
δεν ξέρει ποιός είναι, πώς είναι, πώς θα έπρεπε να ήταν και πώς τον θέλουν οι άλλοι.

Προσπαθεί να τους ευχαριστήσει όλους αλλά αυτό δεν λειτουργεί: φαίνεται να μην είναι κανένας ευχαριστημένος μαζί του.

 

Η «κρίση του ανδρισμού» αντικατοπτρίζεται στις ολοένα και πιο δύσκολες σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και μεταξύ πατέρα και γιού.
Εδώ και καιρό όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα έχουν παρατηρήσει πως υπάρχουν όλο και λιγότεροι μπαμπάδες και περισσότεροι μπαμπάδες σε ρόλους μανάδων.

 

Σύμφωνα λοιπόν με του ειδικούς «η κρίση του ανδρισμού» προήλθε από τις πρόσφατες πολιτισμικές και κοινωνικές αλλαγές.
Η τάση μίας φιλοσοφικής αντίληψης που βλέπει τις ψυχολογικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ως τεχνητές διαφορές, αποτέλεσμα των πολιτιστικών στερεοτύπων και που θα πρέπει να διαγραφούν με οποιονδήποτε τρόπο, οδήγησε τους άνδρες και τις γυναίκες να χάσουν όλο και περισσότερο τους παραδοσιακούς τους ρόλους.
Ο άνδρας βιώνει μια βαθιά δυσφορία ως αποτέλεσμα της αντίφασης ανάμεσα στην πολιτισμική παρακίνηση να απαρνηθεί την αρρενωπότητα και στα βασικά του ένστικτα.

 

Ποιός είναι ο δρόμος για να βγεί από αυτήν την κρίση;

Να αναγνωρίσει αυτήν την δυσφορία, να ανακαλύψει ξανά την ομορφιά του να είναι αυθεντικά αρσενικός, στα αθλήματα, στη φύση, με τις γυναίκες, να σταματήσει την αυτο-λύπηση και να ντρέπεται για τις επιθυμίες του, να μην σταματήσει να εκφράζει τις ιδέες και τα συναισθήματά του όσο κι αν είναι «λανθασμένα», σύμφωνα με την επικρατούσα πολιτισμική αντίληψη.

 

Πηγή: olagiatinsxesi.wordpress.com

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

Διαβάστε επίσης

Close