Toni Servillo (Il divo - La spettacolare vita di Giulio Andreotti)

Όσα έμαθα από τον “Il Divo”, Τζούλιο Αντρεότι

Ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός με μια δική του φιλοσοφία ζωής.

– Αν δεν μπορείς να πεις καλά λόγια για κάποιον, μη μιλάς καθόλου γι’ αυτόν.

– Ιερέας: Ο Μοντανέλι έλεγε: Ο Ντι Γκάσπερι και ο Αντρεότι πήγαιναν μαζί στη λειτουργία, όλοι νόμιζαν πως και οι δύο έκαναν το ίδιο πράγμα, αλλά δεν ήταν έτσι. Στην εκκλησία ο Ντι Γκάσπερι μιλούσε στον Θεό, ο Αντρεότι μιλούσε στον ιερέα.
Αντρεότι: Οι ιερείς ψηφίζουν. Ο Θεός όχι.

– Α: Η γνωστή δημοσιογράφος πάτησε πάλι το γνωστό κουμπί για τα άτομα της πολιτικής ομάδας μου. Σύμφωνα με αυτήν έχω πολλές κακές παρέες.
Ο: Και τι απάντησες;
Α: Κανείς δεν μπορεί να είναι αρκετά προσεκτικός με τις παρέες που κάνει. Ακόμα και ο Ιησούς είχε τον Ιούδα ανάμεσα στους μαθητές του.

– Δεν έχω κάνει ποτέ αγωγές για έναν απλό λόγο: έχω αίσθηση του χιούμορ. Έχω όμως και κάτι ακόμα: ένα τεράστιο αρχείο αντί για φαντασία. Κάθε φορά που το επικαλούμαι, αυτοί που πρέπει να το βουλώσουν, ως διά μαγείας το κάνουν.

– Αν κάποιος θέλει να κρατήσει ένα μυστικό , δεν πρέπει να εμπιστεύεται ούτε τον εαυτό του. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνει ίχνη.

– Δεν είμαι καλός να δίνω συμβουλές. Σιχαίνομαι τα ψέμματα και δεν λέω ποτέ τέτοια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι μπορεί κάποιος να χωρίσει την ανθρωπότητα σε δύο ομάδες: αγγέλους και διαβόλους. Είμαστε όλοι απλά αμαρτωλοί.

– Δημοσιογράφος: Είμαι τόσο ευαίσθητη.
Α: Να μην είστε. Η ευαισθησία συνοδεύεται από μεγάλα τιμήματα.
Δ: Τι να κάνω τότε;
Α: Ο νεαρός εραστής σας είναι εφήμερος γιατί τα νιάτα είναι εφήμερα. Ο σύζυγός σας όμως όχι. Είναι μια θεραπεία για τη μοναξιά και την ευαισθησία σας. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τη μοναξιά και δεν είναι ευχάριστη. Λόγω της θέσης μου πρέπει να έχω συναντήσει περισσότερους από 300.000 ανθρώπους. Νομίζετε ότι αυτό το τεράστιο πλήθος με κάνει να νιώθω λιγότερη μοναξιά;

– Αυτοί που έχουν λιγότερες ανάγκες ζούνε περισσότερο.

– Α: Βλέπε τα πάντα, αγνόησε πολλά και διόρθωνε ένα κάθε φορά (φιλοσοφία του Αγίου Βερνάρδου). Γιατί αν είναι αλήθεια ότι οι Χριστιανοί πρέπει να γυρίζουν και το άλλο μάγουλο, είναι αλήθεια και ότι ο Ιησούς Χριστός πολύ έξυπνα μας έδωσε δύο.
Ι: Τζούλιο, γιατί έχεις γύρω σου τέτοιους ανθρώπους;
Α: Στον πόλεμο πας με τους στρατιώτες που έχεις.
Ι: Οι καλύτεροι, διαλέγουν τους καλύτερους στρατιώτες.
Α: Τα φυτά χρειάζονται κοπριά για ν’ αναπτυχθούν.

Από την ταινία “Il divo – La spettacolare vita di Giulio Andreotti” 2008, (Il Divo, η θεαματική ζωή του Τζούλιο Αντριότι), σε σενάριο και σκηνοθεσία Paolo Sorrentino.

Κείμενο: Δημήτρης Συμεωνίδης

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

Διαβάστε επίσης

Close