Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Το Trip Advisor δημοσίευσε τη λίστα με τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα, με βάση την ψηφοφορία των αναγνωστών του.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις, με σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα να ακολουθούν.

1. Μουσείο Ακρόπολης

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Το πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης άνοιξε της πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009, εννιά χρόνια αφότου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, νικητής του οποίου ήταν ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί με τον Μιχάλη Φωτιάδη.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενούνται ευρήματα από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης αλλά και εύρηματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού.

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης καταλαμβάνει μια έκταση 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό. Οι μόνιμες εκθέσεις καταλαμβάνουν 3 ορόφους και χωρίζονται σε 4 επίπεδα, ενώ στο πέμπτο βρίσκονται επιπρόσθετοι χώροι όπως καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια.

Μπαίνοντας στο Μουσείο το γυάλινο δάπεδο σας φέρνει σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή. Στο πρώτο επίπεδο θα θαυμάσετε εκθέματα- ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως.

Στη δυτική και βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου μπορείτε να δείτε από κοντά τα φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερέχθειου και βέβαια τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

Μάθετε περισσότερα για το Μουσείο Ακρόπολης

 

2. Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Στεγασμένο σε ένα κτήριο του 1937-1940 στο κέντρο της πόλης –εξαιρετικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα– το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εντοπίζεται στο σημείο όπου επί βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, η οποία καταστράφηκε το 1856 από σεισμό.

Το εν λόγω μουσείο θεωρείται ένα από τα αξιολογότερα ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς και από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, καθώς στους χώρους του φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις πτυχές της προϊστορίας και ιστορίας της Κρήτης, καλύπτοντας ένα φάσμα 5.500 χρόνων περίπου, από την νεολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ενημερωθείτε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 

3. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως στο χώρο της αρχαίας Τέχνης, στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο 9.500 τ.μ. της οδού Πατησίων και φιλοξενεί περισσότερα από 16.000 εκθέματα.

Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε αυτό το μουσείο-κόσμημα που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εδώ θα έρθετε σε επαφή με μια τεράστια συλλογή σπουδαίων εκθεμάτων, που περιλαμβάνει έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την Προϊστορική Εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

 

4. Μουσείο Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης των Χανίων, επί της Τσουδερών, και πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα σε επίπεδο εθνικών ομάδων σε όλο τον κόσμο.

Στις αίθουσές του θα μάθετε την ιστορία της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου μέσα από αμέτρητα αντικείμενα όπως φανέλες θρύλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ιστορικά παιχνίδια, το αντίγραφο κυπέλλου από την νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο Euro 2004, το εισιτήριο του τελικού Ελλάδας- Πορτογαλίας κ.α.

Πληροφορίες για το Μουσείο Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου

 

5. Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών- Βεργίνα

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά μουσεία της χώρας μας, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα που γυρίζει τον επισκέπτη πολύ πίσω στο χρόνο.

Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών δημιουργήθηκε το 1993 –πρόκειται για υπόγειο κτήριο που διατηρεί την υγρασία και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου σε σταθερά επίπεδα– με σκοπό να φιλοξενήσει και να προστατέψει τα αρχαία μνημεία και τους βασιλικούς θησαυρούς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 1977 με την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών.

Από τα πιο σημαντικά εκθέματά του η αναπαράσταση της Μεγάλης Τούμπας (το μνημείο στην ουσία που σημάδευε την θέση των βασιλικών ταφών), ο κατεστραμένος τάφος του 3ου αι. π.Χ., οι τοιχογραφίες με την αρπαγή της Περσεφόνης, η χρυσή λάρνακα –διακοσμημένη με το μακεδονικό αστέρι– που περιλάμβανε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β’, το στεφάνι της βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός που αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια, η χρυσή λάρνακα με τα οστά της βασιλικής συζύγου καθώς και οι δύο χρυσελεφάντινες κλίνες.

Πληροφορίες για το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών- Βεργίνα

 

6. Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Βρίσκεται στον Άνω Πιτροφό στην Άνδρο και στεγάζεται σε ένα παλιό ζωοκίνητο ελαιοτριβείο που χρονολογείται από το 1600.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του Δημήτρης Χέλμης αποκατέστησε το κτήριο και το μετέτρεψε στο Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων για να δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά με το πολύτιμο αυτό προϊόν που βγάζει η ελληνική γη, αλλά και να εξοικειωθούν με τις παραδοσιακές τεχνικές της παραγωγής του.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα αγροτικής κληρονομιάς, προβιομηχανικής τεχνολογίας καθώς και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

Πληροφορίες για το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

 

7. Nέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Συναντάται στη βόρεια είσοδο της πόλης και εντυπωσιάζει με το υπερσύγχρονο κτήριο όπου στεγάζεται, ενώ πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στις αίθουσές του θα παρατηρήσετε ευρήματα από την Γεωμετρική μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο που ανακαλύφθηκαν τόσο στην πόλη της Πάτρας, καθώς και σε περιοχές της δυτικής και νότιας Αχαΐας.

Τα εκθέματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες που αφορούν στην ιδιωτική ζωή, την δημόσια και τα νεκροταφεία. Στα πιο σημαντικά ευρήματα συγκαταλέγονται όσα προέρχονται από την Μυκηναϊκή και την Ρωμαϊκή εποχή, καθώς εκείνες τις περιόδους η Πάτρα βρισκόταν στο ζενίθ της.

Πληροφορίες για το Nέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

 

8. Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2000 και στις συλλογές του συγκαταλέγονται περισσότερα από 10.000 αντικείμενα από τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας –από την προεπανασταστική περίοδο, την Ελληνική Επανάσταση, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τους δύο Παγκόσμιους μέχρι την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974.

Φιλοξενείται σε ένα κτήριο του 1900 σχεδιασμένο από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitalliano Posseli σε κεντρικό σημείο της πόλης και σε κοντινή απόσταση από το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Οι θεματικές των μόνιμων συλλογών του χωρίζονται σε “Μνήμες από τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία”, “Έτσι πολεμήσαμε το 1940-1941”, “Σοφία Βέμπο: Τραγουδούσε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της”, “Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912”, “Γκαλερί ταγμάτων αριστείας & στρατιωτικών μεταλλίων”, “Συλλογή οχημάτων, αρμάτων & όπλων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων”, “Γκαλερί όπλων και ξίφων”, “Νωπογραφία τετραλογίας της ελληνικής ιστορίας από τον Πολύκλειτο Ρέγκο”, “Έκθεση οικογενειακών κειμηλίων (Οικογένεια Φίκα)”.

Πληροφορίες  για το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

9. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ελλάδας, σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς της χώρους. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας φιλοξενεί ευρήματα από την προϊστορική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει κάποια από τα σημαντικότερα γλυπτά διακοσμητικά του ναού του Διός (οι μετόπες και τα αετώματά του από τα πιο σπουδαία δείγματα αυστηρού ρυθμού στην ελληνική τέχνη), η Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου καθώς και το κύπελλο του Φειδία.

Κεντρικό έκθεμα του μουσείου αποτελεί ο Ερμής του Πραξιτέλους. Τέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας φημίζεται για την εντυπωσιακή έκθεση γλυπτών του, καθώς και για μία από τις σημαντικότερες συλλογές χάλκινων αντικειμένων –ειδώλια, όπλα κ.α.– παγκοσμίως.

Πληροφορίες  για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας

 

10. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Τα 10 καλύτερα μουσεία στην Ελλάδα

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο Κολωνάκι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή εκθεμάτων των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλαδική τέχνη της τρίτης χιλιετίας π.Χ., όπως επίσης μεγάλες περιοδικές εκθέσεις, αλλά και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης.

Ιδρύθηκε το 1986 για να στεγάσει την ιδιωτική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή και σήμερα αποτελεί έναν ζωντανό πυρήνα στην καρδιά της Αθήνας. Το Μουσείο αποτελείται από δύο κτήρια (Κεντρικό Κτήριο και Μέγαρο Σταθάτου) και 3 μεγάλες πολιτισμικές ενότητες (Κυκλαδική, Αρχαία Ελληνική και Αρχαία Κυπριακή Τέχνη).

Μάθετε τα πάντα για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

Πηγή: greekguide.com

 

Διαβάστε επίσης

Close