Τετριμμένα μοτίβα του έρωτα, από την Ιωάννα Γκανέτσα

Τετριμμένα μοτίβα του έρωτα, από την Ιωάννα Γκανέτσα

Κλισέ.
Κλισέ εξ’ ορισμού είναι οτιδήποτε τυποποιημένο και πολυχρησιμοποιημένο, τετριμμένο ή κοινότυπο.

Ο έρωτας, παρόλο που φοριέται πολύ ως όρος, διακαής ή ευσεβής πόθος, όνειρο ή κυνήγι, δεν είναι κλισέ.

Κλισέ είναι οι φράσεις που κυκλοφορούν σε τραγούδια, κείμενα ή στόματα και πολλοί αγωνιωδώς περιμένουν να τις ακούσουν, πριν αποφασίσουν αν θα ερωτευτούν τρελά η όχι.

Κλισέ είναι η αντίληψη πως οι γυναίκες με ψηλοτάκουνες γόβες και κόκκινο κραγιόν, που επιμένουν να εμφανίζονται σε φωτογραφίες και μυθιστορήματα, είναι η προσωποποίηση του μνημειώδους έρωτα. Όπως επίσης οι εικόνες αντρών με θεληματικό πιγούνι και στιβαρά μπράτσα, που παρουσιάζονται ως οι καταλληλότεροι εκφραστές του παθιασμένου έρωτα.

Κλισέ είναι η προσμονή να βρει κάποιος τον έρωτα σε μέρη αισθαντικά, ρομαντικά, βγαλμένα από παραμύθι. Η αντίληψη πως ο έρωτας είναι το καλό παιδί. Οι προσδοκίες, οι προθεσμίες, τα στοιχήματα της ζωής.

Κλισέ είναι η αίσθηση πως έρωτας είναι κάθε μικρή ταραχή ή αναμπουμπούλα της ερωτικής ζωής ή οποιοδήποτε ανεπαίσθητο τσίμπημα της καρδιάς. Η πεποίθηση πως μπορεί κάποιος να ερωτεύεται συχνά και δυνατά κάθε φορά.

Δεν είναι ο έρωτας κλισέ. Κλισέ είναι όλα τα άλλα. Οι απαιτήσεις, οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα συμβόλαια, οι κανόνες, τα πρέπει. Όλα κλισέ.
Όποιος έχει ερωτευτεί πραγματικά γνωρίζει πως ο έρωτας κυκλοφορεί ανάμεσα στα πλήθη ακομπλεξάριστα γυμνός και αλλάζει πρόσωπα και μορφές αναλόγως των ερεθισμάτων που λαμβάνει.

Όπως όλα τα πράγματα και όλοι οι άνθρωποι, έχει και εκείνος δυο όψεις, την αγγελική και τη σατανική. Γεννά ή σκοτώνει συναισθήματα. Χτίζει ή γκρεμίζει κάστρα. Διαφεντεύει ζωές ή εξουσιάζεται. Λυτρώνει ψυχές η τις φυλακίζει.

Όταν είναι αληθινός τα ακυρώνει όλα. Παίζει με τους δικούς του όρους. Ορίζει νικητές και ηττημένους, κερδίζει μάχες ή πετά λευκή πετσέτα. Καθορίζει συμπεριφορές, ορίζει ζωές.
Ο έρωτας είναι ποίηση, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Είναι έργο τέχνης εκλεπτυσμένο, σπάνιο και πολύτιμο. Έρχεται πάντα με αντίτιμο. Πρέπει να δώσεις χώρο, χρόνο ή συναίσθημα.

Είναι αλήτης, είναι παροδικός, συχνά είναι μονόπλευρος, μα όταν είναι πραγματικός είναι πάντα ατόφιος.

Νιώθεις αδύναμος, ανυπεράσπιστος αβέβαιος. Ακόμη κι αν γνωρίζεις όλες τις θεωρίες, εκείνες καταρρίπτονται στην πράξη. Όσα κι αν έχεις διαβάσει, όσα κι αν σου έχουν πει, όσες συμβουλές κι αν έχεις πάρει, εκείνος έχει την ικανότητα να σε μετατρέπει σε αρχάριο.

Σου μαθαίνει πως είναι να αισθάνεσαι ευάλωτος, τρωτός, μισός χωρίς εκείνον δίπλα σου. Σου δείχνει πως είναι να στραπατσάρεις τα μούτρα σου στο πέρασμά του.
Λεηλατεί τα μέσα σου, προκαλεί ρίγος στα έξω σου. Συνειδητοποιείς πως η ανακατωσούρα στο στομάχι απέχει έτη φωτός από την αίσθηση πως χορεύουν πεταλούδες στο στομάχι.

Ο έρωτας δεν είναι κλισέ. Τα μοτίβα που τον περιτριγυρίζουν είναι. Επαναλαμβανόμενα, τετριμμένα, πολυφορεμένα. Κι εκείνος απεχθάνεται τις συγκρίσεις, τις πολιτικά ορθές πράξεις, τα αναμενόμενα.
Γουστάρει να αυτοσχεδιάζει, να εμφανίζεται όταν δεν τον περιμένεις, να ρίχνει τις άμυνες, να δοκιμάζει τις ανοχές σου, να προκαλεί αναταραχή.

Όχι, δεν είναι ο έρωτας κλισέ. Κλισέ είναι οι άνθρωποι που τον καλούν στη ζωή τους χωρίς πρόθεση να του δοθούν ολοκληρωτικά.

Κλισέ είναι να νομίζεις πως στον έρωτα υπάρχει νικητής. Στον έρωτα κερδίζεις μάχες, μα ποτέ τον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι αέναος, διαρκής και πάντα ερωτικός.

Κατά βάθος το ξέρεις. Μια ζωή χωρίς έρωτα μπορεί να είναι μόνο χαμένη. Γι’ αυτό είναι κλισέ να νομίζεις πως μάχεσαι για να κερδίζεις μια καρδιά. Στην πραγματικότητα παλεύεις για να σώσεις τη δική σου.

Κείμενο: Ιωάννα Γκανέτσα

Thessaloniki Arts and Culture, http://www.thessalonikiartsandculture.gr/

Διαβάστε επίσης

Close