10 ιδέες για ένα... φιλολογικό απόγευμα!

10 ιδέες για ένα… φιλολογικό απόγευμα!

Είσαι σπίτι και απλά χαλαρώνεις μετά από μια κουραστική μέρα ή η μέρα σου ήταν πραγματικά ξεκούραστη και δεν ξέρεις πώς να περάσεις το απόγευμά σου…

Με τις παρακάτω ιδέες πάντως, θα είναι σίγουρα εποικοδομητικό και πολύ φιλολογικό!

1) Το κλασικό αλλά αγαπημένο διάβασμα. Κάνε μια λίστα με όλα εκείνα τα βιβλία που θα ήθελες να διαβάσεις και πάρε ιδέες από το διαδίκτυο (βλ. Goodreads) ή από ανάλογους διαδικτυακούς τόπους συζητήσεων για τους φίλους του βιβλίου (βλ. σχετικά: Λέσχη του Βιβλίου) Όσα χρόνια και αν περάσουν, ονόματα όπως: Καμύ, Ντοστογιέφσκι, Ουγκώ, Ουάιλντ, Σαρτρ, Νίτσε, και άλλα πολλά, παραμένουν αξεπέραστα και διαχρονικά, ενώ άλλα, φρέσκα, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

2) Τι έγινε σαν σήμερα; Υπάρχουν πολλές τέτοιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο που σ’ ενημερώνουν για τα ιστορικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα (π.χ. δες εδώ) ή γενικά για ιστορικά γεγονότα (εδώ). Άλλα θα σου αφυπνίσουν την περιέργεια, άλλα ίσως σε αφήσουν αδιάφορο-η αλλά στο τέλος κάτι θα σου έχει μείνει!

3) Βάλε στόχο να μαθαίνεις πού και πού καινούργιες λέξεις, ώστε να εμπλουτίζεις το λεξιλόγιό σου. Χαλάρωσε σ’ έναν καναπέ μ’ ένα ρόφημα της προτίμησής σου και πάρε ένα λεξικό. Άνοιξέ το τυχαία δέκα φορές σε διάφορες σελίδες. Βλέπεις κάποια λέξη που δεν ξέρεις και σου φαίνεται εντυπωσιακή; Κατάγραψέ την και προσπάθησε να την εντάξεις σε μια πρόταση για να καταλάβεις τη χρήση της. Ο επόμενος σου στόχος, για να την κατακτήσεις, θα είναι να τη χρησιμοποιήσεις σε πραγματικό επίπεδο, μέσα σε μια συζήτηση. Ιδέες για λέξεις μπορείς να πάρεις από εδώ!

4) Παραπάνω ανέφερα τη λέξη “καναπές”. Το ήξερες ότι πρόκειται για αντιδάνειο της αρχαιοελληνικής λέξης “κωνωπείον”; Δηλαδή το ανάκλιντρο που είχε πέπλο για να προστατεύει απ’ τα κουνούπια. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες λέξεις για να ψάξεις, που ξεκίνησαν από εμάς και κατέληξαν σ’ εμάς πάλι, διαφορετικές, μέσα από ένα μακρύ ταξίδι! Αν νιώθεις ότι ξέρεις ήδη αρκετά για το ταξίδι των λέξεων, μπορείς να συμπληρώσεις αυτό το κουίζ! (Αν σου άρεσε, θα βρεις κι άλλα εδώ!)

5) Συνώνυμα – Αντώνυμα. Πολλές φορές μου αρέσει όταν μιλώ, να χρησιμοποιώ αρκετές λέξεις για το ίδιο πράγμα. Για παράδειγμα: “ναι, το διάβασα αναλυτικά, επισταμένα, εμπεριστατωμένα και διεξοδικά”. Φυσικά τα λέω χαριτολογώντας και στο ίδιο ύφος λαμβάνω παρόμοια σχόλια. Έχει την πλάκα του και είναι άλλος ένας τρόπος να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου.

6) Όλοι ξέρουμε την πολύ σημαντική τριάδα “Σωκράτης – Πλάτωνας – Αριστοτέλης”. Οι υπόλοιποι όμως; Είναι καλό να ξέρεις κι άλλα ονόματα, τις μορφές και τη φιλοσοφία τους. Επίκουρος, Εμπεδοκλής, Παρμενίδης, Δημόκριτος, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Διογένης… είναι μερικοί μόνο απ’ τους εκπροσώπους της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

7) Μάθε λατινικές και αρχαιοελληνικές εκφράσεις και γνωμικά! Πολλά απ’ αυτά τα χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα σε προφορικό ή γραπτό λόγο. Διάβασε τη σημασία τέτοιων εκφράσεων, την προέλευσή τους, από ποιον ειπώθηκαν και για ποιο γεγονός. Το Γνωμικολογικόν είναι ό,τι πιο πλήρες στο ελληνικό διαδίκτυο.

8) Πλέον στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις υλικό που δεν φανταζόσουν. Όπως για παράδειγμα διασκευές τραγουδιών σε λατινικά και αρχαία ελληνικά! Άκου και… γιατί όχι; Προσπάθησε κι εσύ! Μπορεί να κρύβεις έναν στιχουργό μέσα σου! Ρίξε μια ματιά εδώ, για να πάρεις μια ιδέα!

9) Στο διαδίκτυο θα βρεις επίσης και μελοποιημένη ποίηση. Κάποια απ’ τα αγαπημένα σου ποιήματα έχουν μελωδία. Άκουσε τα και χαλάρωσε. Προτάσεις: Καβάφης, Καρυωτάκης, Πολυδούρη, Ελύτης, Σεφέρης, Ρίτσος, Καββαδίας… Αν δεν σου αρέσει τόσο η μουσική, αλλά σου αρέσει η ποίηση, τότε δοκίμασε να διαβάσεις μερικές αναλύσεις!

10) Ώρα για κάτι πολύ δημιουργικό: έχεις συγγραφικό ή δημοσιογραφικό ταλέντο; Ανακάλυψέ το και δείξε το! Ξεκίνα να γράφεις κάτι δικό σου, έστω και αν είναι οι σκέψεις σου με πιο ποιητικό τρόπο. Δημιούργησε το δικό σου ιστολόγιο, γράψε την άποψή σου για την επικαιρότητα με δικό σου ύφος ή ξεκίνα μια ιστορία που έχεις στο μυαλό σου. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί!

+1) Αν δεν βρίσκεσαι κοντά σε κάποιο πανεπιστήμιο με τμήμα Φιλολογίας και σε ενδιαφέρει η επιστήμη σε ακαδημαϊκό επίπεδο, κανένα πρόβλημα! Τα Ανοιχτά Μαθήματα μπορούν να σου προσφέρουν γνώσεις όπου κι αν βρίσκεσαι εντελώς δωρεάν. Πιάσε, λοιπόν, τετράδιο και μολύβι και ετοιμάσου για μια νέα εμπειρία μάθησης!

Καλή ψυχαγωγία!

Διαβάστε επίσης

Close