Αριστοτέλης Ωνάσης | Από τη Σμύρνη στο Σκορπιό… της Κατερίνας Σιδέρη

Αριστοτέλης Ωνάσης | Από τη Σμύρνη στο Σκορπιό… της Κατερίνας Σιδέρη

Μια ιδιοφυΐα του 20ου αιώνα με διορατικότητα και περίσσιο θάρρος που πολλές φορές άγγιζε τα όρια του υγιούς θράσους, ο Αριστοτέλης Ωνάσης κατάφερε αναμφισβήτητα να ηγείται στο ρου της παγκόσμιας επιχειρηματικότητας!

Αριστοτέλης Ωνάσης | Από τη Σμύρνη στο Σκορπιό… της Κατερίνας Σιδέρη

Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 20 Ιανουαρίου (κάποιοι υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου) του 1906, έχασε τη μητέρα του σε μικρή ηλικία, έζησε τη μικρασιατική καταστροφή, απώλεσε την περιουσία του και μέλη της οικογένειάς του και έφτασε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών.

Δυναμική προσωπικότητα με πολλές προοπτικές εξέλιξης και τολμηρές ιδέες, πίστεψε ακράδαντα στις δυνατότητές του και με μόλις λίγα δολάρια στην τσέπη, αρχίζει το ταξίδι του με πρώτο σταθμό την Αργεντινή.

Για να κυνηγήσει τα όνειρά του δε δίστασε να κάνει ευκαιριακές εργασίες, όπως λαντζέρης και νυχτοφύλακας, έως ότου ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση. Ο δρόμος του μακρύς και πλούσιος τόσο σε επιτυχίες όσο και αποτυχίες σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Η δόξα, τα αμύθητα πλούτη, οι έρωτες και η ναυτιλία τον συνόδευαν για πολλά χρόνια και αποτελούσαν τα βασικά χαρακτηριστικά γύρω από το όνομά του. Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο στάθηκε αρωγός του όλα αυτά τα χρόνια αλλά πολλές φορές σε κρίσιμες στιγμές της ζωής του, όχι αλάνθαστο…

Χωρίς να έχει σπουδάσει, κατάφερε να δημιουργήσει μια κολοσσιαία περιουσία παρά τα ρίσκα που κατά καιρούς του επέφεραν γιγάντια χρέη, έζησε πολύ δυνατά και δυστυχώς βίωσε απώλειες που λυγίζουν και δεν επουλώνονται με κανένα αντίδοτο…

«Αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες, όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα είχαν καμία απολύτως σημασία»

 Η Αθηνά Λιβανού, η Μαρία Κάλλας, η Τζάκυ Μπουβιέ (πρώην Κένεντι), η Μέριλιν Μονρόε και η Γκρέτα Γκάρμπο, είναι μερικές γυναικείες προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας που κατά καιρούς πρωταγωνίστησαν στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση και αποτέλεσαν κομμάτι των αναμνήσεων του.

Αριστοτέλης Ωνάσης | Από τη Σμύρνη στο Σκορπιό… της Κατερίνας Σιδέρη

 Απέκτησε δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα που δυστυχώς δεν στάθηκαν τυχερά να συνεχίσουν το γιγάντιο έργο του πατέρα τους, αφήνοντας πρόωρα τα εγκόσμια, ακολουθώντας τραγικό και οι δύο τέλος…

Με δημιούργημά του την «Ολυμπιακή Αεροπορία» και άλλες εν δυνάμει 70 εταιρείες ανά την υφήλιο, κατάφερε να εστιάσει επάνω του το επίκεντρο της προσοχής τόσο του πολιτικού όσο και του οικονομικού κόσμου με αμείωτο ενδιαφέρον.  

«Οι άνθρωποι ξεχνούν γρήγορα. Μπορεί πριν λίγες εβδομάδες, να ήταν στα πρόθυρα του θανάτου. Μετά έρχεται η ασφάλεια και τα παράπονα και οι γκρίνιες ξεκινούν γύρω από κάθε είδους μηδαμινότητα»

Τον Έλληνα μεγιστάνα με την πολύκροτη προσωπικότητα και το έμπλεο ταπεραμέντο,άλλοι τον θαύμαζαν και άλλοι τον ζήλευαν γιατί η αλαζονεία του και η βαθιά του πίστη προς την επιτυχία, τον ώθησαν να καταφέρει να πραγματοποιήσει ακόμα και τα πιο τρελά του όνειρα!!! Λέγεται ότι στα πρώτα του βήματα, ξόδεψε σχεδόν όλα του τα χρήματα για να προμηθευτεί ένα άριστης ποιότητας κοστούμι για να επιδιώξει να παραβρεθεί σε ένα κοσμικό γεγονός στο οποίο δε διέθετε καν πρόσκληση!

Είναι περιττό θεωρώ να σας αναφέρω, ότι η αυτοπεποίθησή του και η γενναιοδωρία του (σε tips) ήταν τόση, που το ίδιο αυτό βράδυ εκτόξευσε τις «μετοχές» του, απέκτησε φήμη, μια αύρα μυστηρίου και στάθηκε η αφετηρία του για τη μετέπειτα πολύβουη πορεία του. Μια ιστορία που πολλοί δε γνωρίζουν, αλλά ο ίδιος δε ξέχασε ποτέ σχολιάζοντας πάντα χαριτολογώντας ότι «αν ρισκάρεις μπορεί και να πετύχεις, αν δε ρισκάρεις δε θα μάθεις ποτέ…».

Το αγαπημένο του απόκτημα ο Σκορπιός, ένα μικρό νησάκι στο Ιόνιο Πέλαγος έγινε το ησυχαστήριό του στο τέλος της ζωής του, εκεί που άλλοτε δόθηκαν φαντασμαγορικά πάρτι με εκλεκτούς καλεσμένους, πολεμώντας τις ώρες θλίψης και πένθους λόγω της απώλειας του γιου του Αλέξανδρου.

«Μετά από ένα συγκεκριμένο σημείο, τα λεφτά δεν έχουν σημασία. Παύει να είναι ο στόχος. Το παιχνίδι είναι που έχει σημασία».

Πολλοί θα πουν ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Δεν ξέρω αν ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν ευτυχισμένος, αυτό το γνώριζε μονάχα ο ίδιος. Είναι βέβαιο ότι έζησε στο έπακρο μια ζωή ξέχειλη από κάθε άποψη. Απέκτησε φήμη, πλούτη, δόξα, βίωσε επιτυχίες, αποτυχίες, έρωτες, άγχη και πιθανότατα έφυγε αποκαμωμένος και αδιάφορος για όσα είχε χτίσει, γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με την παραπάνω του φράση, αξία έχει το ταξίδι, η διαδρομή και εκείνος είχε τα μέσα για ένα υπέρλαμπρο και γεμάτο ανέσεις ταξίδι.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σταθώ σε ένα ακόμα απόφθεγμά του, το οποίοεκθειάζει τα συναισθήματα έναντι της λογικής. Μην αφήνουμε τη λογική να υπερνικήσει το συναίσθημα. Αυτό που τελικά θα καταγραφεί στο υποσυνείδητο σαν ανάμνηση, θα είναι ένα δυνατό συναίσθημα και θα μας συντροφεύει όποτε το αναζητήσουμε…

Έκανα ένα τεράστιο λάθος. Δεν πίστεψα ποτέ, ότι στον κόσμο που ζούμε, τα συναισθήματα θα μπορούσαν να υπερνικήσουν κάθε λογική στις επιχειρήσεις.

 

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close