Διδώ Σωτηρίου: Η συγγραφέας που έγραφε ό,τι ζούσε!

Διδώ Σωτηρίου: Η συγγραφέας που έγραφε ό,τι ζούσε!

”Δεν ήμουν η συγγραφέας που μάζεψε πληροφορίες από ιστορικά γεγονότα που είχαν γράψει άλλοι, αλλά τα έζησα στο πετσί μου”

Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1909, στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Ήταν κόρη του Ευάγγελου Παππά και της Μαριάνθης Παπαδοπούλου, και μεγαλύτερη αδελφή της Έλλης Παππά. Το 1919 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Αφού έζησε την Μικρασιατική καταστροφή ήρθε ως πρόσφυγας στον Πειραιά και κατόπιν εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου και σπούδασε γαλλική φιλολογία, συνεχίζοντας τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης στο Παρίσι.

Το 1933 παντρεύτηκε τον κατά πολλά έτη μεγαλύτερο της Πλάτων Σωτηρίου και το 1936 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα και ως ανταποκρίτρια του περιοδικού Νέος Κόσμος της Γυναίκας. Γνωρίστηκε με πολλές προσωπικότητες της αριστεράς στην οποία προσχώρησε και ξεκίνησε να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και κατά του φασισμού.

Κατά την διάρκεια της κατοχής υπήρξε ενεργός μέλος της αντίστασης, εργάστηκε στον παράνομο τύπο και έπαιξε σημαντικό ρόλο για την πληροφόρηση και εμψύχωση του κόσμου. Το 1944 ανέλαβε αρχισυντάκτρια του Ριζοσπάστη. Μετά την κατοχή απολύθηκε από τον Ριζοσπάστη και διαγράφτηκε από το κομμουνιστικό κόμμα επειδή δεν είχε πάει στα βουνά να συναντήσει τον Μάρκο Βαφειάδη όπως της είχε ζητηθεί.

Το 1950 φυλακίστηκε η αδερφή της, η σύζυγος του Νίκου Μπελογιάννη, Έλλη Παππά, η οποία δεν εκτελέστηκε λόγω της εγκυμοσύνης της, αλλά πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στην εξορία. Η Σωτηρίου έζησε από κοντά το οικογενειακό δράμα και ανέλαβε να φροντίζει τον ανιψιό της. Αυτή την περίοδο ξεκίνησε να γράφει λογοτεχνία και το 1951 τελείωσε το πρώτο της μυθιστόρημα: “Οι νεκροί περιμένουν”. Δυο χρόνια μετά έγραψε την μυθιστορηματική βιογραφία “Ηλέκτρα” στην οποία διηγήθηκε τον μαρτυρικό θάνατο της Ηλέκτρας Αποστόλου από τους φασίστες. Επόμενο μυθιστόρημα ήταν το “Ματωμένα Χώματα” το οποίο μέχρι το 2008 είχε πουλήσει περισσότερα από 400.000 αντίτυπα και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Η Διδώ Σωτηρίου αναγνωρισμένη πλέον συγγραφέας, συμμετείχε ενεργά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μέσα από τις τάξεις της αριστεράς, αφοσιωμένη στην δημοσιογραφία και στην λογοτεχνία. Έγραψε άλλα 9 βιβλία μεταξύ των οποίων και ένα πολιτικό, την “Εντολή” το 1976, στο οποίο προσπάθησε να περιγράψει με αντικειμενικότητα τα γεγονότα του ελληνικού εμφύλιου.  Ταξίδεψε σε πολλές χώρες και πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2004 στην Αθήνα, από πνευμονική λοίμωξη.

Βραβεύτηκε με τα:
-Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1983)
-Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί (1985)
-Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1989)
-Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1990)
-Βραβείο του Ελληνικού Ινστιτούτου της Αγγλίας (1993)
-Βραβείο από τον τότε πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής (1996)
-Βραβείο από τον τότε πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας Ζάκ Σιράκ με το παράσημο Commandeur De l’Ordre Du Merite

Το 2001 η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων καθιέρωσε προς τιμήν της το βραβείο ”Διδώ Σωτηρίου”, το οποίο απονέμεται «σε ξένο ή Έλληνα συγγραφέα που με τη γραφή του αναδεικνύει την επικοινωνία των λαών και των πολιτισμών μέσα από την πολιτισμική διαφορετικότητα». Τα περισσότερα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ η λογοτεχνία της διακρίνεται για τον ρεαλισμό, την απλότητα, τη δραματική αφήγηση και τον αδρό δημοτικό λόγο της. Προς τιμήν της, επίσης, πολλές οδοί, σχολεία και βιβλιοθήκες φέρουν το όνομά της στην Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Βάθος πεδίου» η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου σε συνέντευξή της στον Γιάννη Έξαρχο μιλάει για τη ζωή και το έργο της:

Πηγές: wikipedia, sansimera.gr, hallofpeople.com, didosotiriou.blogspot.com

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close