Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2!... από την Κατερίνα Σιδέρη

Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2!… από την Κατερίνα Σιδέρη

Ο παραπάνω τίτλος είναι το τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο της πολυβραβευμένης πεζογράφου και συγγραφέα Άλκης Ζέη, την οποία θα τιμήσουμε σήμερα μέσα από ένα άρθρο που θα περιηγηθεί στους δρόμους της ανήσυχης ζωής της.

Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2!... από την Κατερίνα Σιδέρη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 1923 και έφυγε από τη ζωή πολύ πρόσφατα στις 27 Φεβρουαρίου του 2020. Έζησε μια πλούσια σε αναμνήσεις και ιστορικά γεγονότα ζωή που μας την παρουσίασε μέσα από τα βιβλία της με τη μοναδική γλαφυρή της πένα και τους άλλοτε φανταστικούς και άλλοτε πραγματικούς της ήρωες.

Περιτριγυρισμένη από βαρύγδουπες προσωπικότητες όπως η Ζώρζ Σαρή παιδική και επιστήθια φίλη της, η Διδώ Σωτηρίου, θεία της αγαπημένη η οποία την βοήθησε στα πρώτα της συγγραφικά βήματα και την στήριξε σε κάθε της αδυναμία και οι Οδυσσέας Ελύτης, Μάνος Χατζηδάκις, Νίκος Γκάτσος που συντρόφευαν για χρόνια την ίδια και αφιέρωναν ώρες ολόκληρες σε βαθυστόχαστες φιλοσοφικές αναλύσεις, κατάφερε να ξεχωρίζει πάντα μέσα από τα έργα της και να δαμάζει τις ανησυχίες ενός απαιτητικού κοινού, όπως είναι τα παιδιά.

Μεγάλωσε στη Σάμο και αργότερα στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα της γράφοντας παιδικά θεατρικά έργα. Δημιούργημά της ο Κλούβιος, όπου έγινε ο βασικός ήρωας στο κουκλοθέατρο Αθηνών το οποίο δημιούργησε με πολύ μεράκι η Ελένη Περράκη – Θεοχάρη.

Σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου, υποκριτική και σεναριογραφία. Παντρεύτηκε με τον γνωστό θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου και απέκτησε μαζί του δύο παιδιά.

Συνήθιζε συχνά να λέει: Έζησα έναν πόλεμο, δύο εμφύλιους πολέμους, δύο δικτατορίες και δύο προσφυγιές. Δεν τα έζησα σαν απλός παρατηρητής, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος κάθε φορά κι έτσι και να ήθελα δεν θα μπορούσε το συγγραφικό μου έργο να μην επηρεαστεί από τα γεγονότα αυτά που συγκλόνισαν τον τόπο μας. Άθελά μου η ζωή μου μπλέχτηκε μέσα στην ιστορία κι έγινα κι εγώ ένα κομμάτι της. Το συγγραφικό μου λοιπόν έργο, θέλω δεν θέλω είναι γεμάτο ιστορία…

Και πραγματικά, τα περισσότερα από τα βιβλία περιέχουν μια σταγόνα ιστορία και μάλιστα θεωρείται η πρώτη συγγραφέας που έκανε σε παιδικό βιβλίο ιστορική προσέγγιση γεγονότων. Μέσα από το έργο της το καπλάνι της βιτρίνας, τολμά μια αρκετά προσεγμένη πολιτική αναφορά στη δικτατορία του Μεταξά και αποτελεί το εφαλτήριο για τα μετέπειτα βιβλία της, μεταδίδοντας αβίαστα με αυτό τον τρόπο, σημαντικές ιστορικές στιγμές συγκερασμένες με αυτοβιογραφικά στοιχεία, στις επόμενες γενιές.

Ακολούθησε ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου με αναφορές στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της απελευθέρωσης, όπου αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω βιβλίο για πολλά χρόνια αποτελούσε αναγνωστικό για τα σχολεία της Κύπρου!

Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2!... από την Κατερίνα Σιδέρη

Λόγω των αριστερών πολιτικών της πεποιθήσεων έζησε εξόριστη για αρκετά χρόνια, έκανε δυνατές φιλίες και ποτέ μα ποτέ δεν έπαψε να παλεύει για τις ιδέες της και τα ιδανικά της.

Άνθρωποι που τη γνώρισαν, μιλούν για την αυθεντικότητά της, την ευθύτητα της σκέψης της, την αγάπη της προς τους φίλους, την εμπιστοσύνη της προς τους άλλους και της αποδίδουν το καινοτόμο συγγραφικό στυλ που άλλαξε ρότα στο νεανικό βιβλίο, εμπλουτίζοντάς του με ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία.

Φυσικά, όπως κάθε νέα ιδέα προκαλεί την κοινή γνώμη αρνητικά, έτσι και τα πρώτα βιβλία της Άλκης Ζέη λογοκρίθηκαν και θεωρήθηκαν από πολλούς απειλή ενάντια στο τρίπτυχο θρησκεία – πατρίδα – οικογένεια. Αξίζει να αναφερθεί ότι το απαγορευμένο στην Ελλάδα για 15 ολόκληρα χρόνια βιβλίο της το καπλάνι της βιτρίνας, στην Αμερική πήρε βραβείο, λόγω των αναφορών του σε δικτατορικά γεγονότα που τελικά αν το καλοσκεφτείς η δικτατορία αποτελεί ιστορικό γεγονός παρά πολιτικό.

Γενικότερα, τα βιβλία της ακόμα και σήμερα κοσμούν τις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων και συνεχίζουν να συγκλονίζουν και να αφυπνίζουν τις σκέψεις των νέων και όχι μόνο. Θίγουν κοινωνικά θέματα όπως τα ναρκωτικά (Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της) και επιπροσθέτως θέματα που προβληματίζουν και διαμορφώνουν χαρακτήρες, προσφέρουν γνώσεις και κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αναλλοίωτο μέχρι την τελευταία σελίδα.

Εμπλουτισμένα με χιούμορ και δυναμισμό, μεταφρασμένα σε πάνω από 20 γλώσσες κρατούν συντροφιά σε μικρούς και μεγάλους και πλαισιώνουν ευχάριστα τις κενές καθημερινές μας ώρες.

Έκλεισε την αυλαία της με το βιβλίο με μολύβι φάμπερ νούμερο 2, το οποίο περιέχει σπάνιες αναμνηστικές φωτογραφίες και ένα πλούσιο υλικό για τη ζωή τόσο της ίδιας όσο και των αγαπημένων της.

Μια συγγραφέας που κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα με μεγάλη απήχηση, αναγνωσιμότητα και επιτυχία, είναι σε θέση να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά μας και για εμάς τους ίδιους ακολουθώντας το παράδειγμά της: Συνέχισε να δημιουργείς ακόμα και αν πιστεύεις ότι έφτασες στο τέλος!

Γράφει η Κατερίνα Σιδέρη, [email protected]
”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.

Διαβάστε επίσης

Close