Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922

”Σε καμιά άλλη πόλη στον κόσμο δεν συνδυαζόταν τόσο υπέροχα η Ανατολή με τη Δύση”

Έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερα χρόνια έρευνας, η σκηνοθέτης και επιμελητής, Μαρία Ηλιού, και ο ιστορικός σύμβουλος, Alexander Kitroeff παρουσίασαν το έργο τους για τη Σμύρνη μέσω προηγουμένως αόρατων οπτικών υλικών από αρχεία των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο επειδή παρουσιάζει αυτές τις μέχρι τώρα άγνωστες εικόνες της Σμύρνης, αλλά και επειδή η Ηλιού και ο Κίτροεφ φέρνουν μια νέα προοπτική. Μια προοπτική που κρατά την απόσταση τόσο από μια υπερβολική εθνικιστική αφήγηση του παραμυθιού, όσο και από πιο πρόσφατες προσπάθειες απόκρυψης των τραγικών γεγονότων της καταστροφής, διαστρεβλώνοντας έτσι την αλήθεια.

Παρόλο που η κοσμοπολίτικη πόλη της Σμύρνης καταστράφηκε, μέσω αυτού του έργου συνεχίζει να ζει με κάποιο τρόπο. Εξακολουθεί να είναι μια ιδέα που έχει να κάνει με τον κοσμοπολιτισμό, με το joie de vivre και με την καταστροφή.

Το ντοκιμαντέρ αποτίνει φόρο τιμής στον κόσμο που χάθηκε το 1922.

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτές του Pierre De Gigord και τα αρχεία της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, τα πανεπιστήμια του Princeton και του Harvard, Near East Relief, το Imperial War Museum, Pathe, το Albert Kahn Fondation και παρουσιάζονται άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δείτε το βίντεο!

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close